Daca doresti sa vezi cum arata zapada din Alpi, da o fuga pina in regiunea tiroleza Otztal. Pe drum, opreste-te o zi si in Viena, pentru shopping sau pentru un spectacol de opera.
Ori de cite ori Maria, cea mai sportiva persoana din redactia noastra, ma invita sa vin cu ea la fitness, la bazin sau la cursuri de aerobic, raspunsul meu e invariabil: „Nu mai bine mergem la coafor? Sau la manichiura?!'. Iar Maria, dezamagita, e nevoita sa-si gaseasca, de fiecare data, o alta companioana. De aceea, cind Oficiul de turism Otztal m-a invitat la un program de schi in Tirol, reactia mea a fost total lipsita de entuziasm. Noroc ca bunele mele prietene din redactie au complotat si au decis: „Nu putem sa mergem in locul tau! Asta e, trebuie sa te duci la schi!'. Va inchipuiti ce corvoada pe capul meu!
O corvoada destul de placuta, dupa cum aveam sa constat odata ajunsa in Solden! Un peisaj de poveste, ghetari spectaculosi, sute de kilometri de pirtii, pentru orice grad de dificultate, gondole, un soare orbitor si… cel mai rabdator profesor de schi din lume! Rabdator si sexy, ca sa fiu mai exacta! si poate un pic cam ignorant caci, judecind dupa spaima care se citea pe fata mea, m-a intrebat (foarte inocent!) daca in Romania exista zapada. Ei bine, draga Simon, exista! Doar ca eu nu sint tocmai o regina a ghetii!
Desi, daca stau sa ma gindesc mai bine, in Solden ai o groaza de motive sa te bucuri de zapada: un hotel si un bar de gheata, construite pe ghetarul Rettenbach, un show nocturn, in care reprezentantii scolilor de schi din zona se intrec in a-si demonstra maiestria (aici ai ocazia sa vezi o poveste de dragoste sau un French Can-Can pe schiuri!), un dans cu torte si, in final, un superb foc de artificii! Chiar daca temperatura scade mult sub zero grade, te asigur ca merita! Plus ca la discoteca in aer liber (aflata la mai mult de 2.000 de metri altitudine) poti dansa pe cele mai neasteptate melodii, de la hit-ul Madonnei „Like a Virgin', pina la „Dragostea din tei', a celor de la O-Zone. Daca mai adaugi doua-trei pahare de gluhwein (vin fiert si aromat), vei gasi postura de „ice queen' cu mult mai atragatoare!
Iar daca argumentele mele nu ti se par destul de convingatoare, mai am unul: am invatat sa schiez! Nu sint tocmai o schioare experimentata, insa, in ultima zi, am reusit sa ajung la noul restaurant Top Mountain Star, aflat la la 3.080 de metri, in zona statiunii Obergurgl-Hochgurgl, unde m-am bucurat de cea mai frumoasa panorama montana din viata mea! De fapt, ca sa fiu cinstita pina la capat, adevarata performanta este nu ca am ajuns pina acolo, ci ca am putut sa cobor pe schiuri! si n-am cazut decit de trei ori!
Spa
Inutil sa va spun ca, pentru mine, lectiile de schi au insemnat, in primul rind, mult stres si febra musculara! Dar nu ma pling!
Am scapat de amindoua in cel mai placut mod cu putinta: in imensul spa Aqua Dome, unde m-am rasfatat la sauna, la masaj si, mai ales, in piscinele exterioare, cu apa termala. Acolo am trait o experienta cu totul inedita: in timp ce ma relaxam in apa fierbinte, fulgii de zapada mi se topeau pe fata. E o senzatie aproape imposibil de descris in cuvinte! Numai si pentru a te bucura de ea, merita sa ajungi la Aqua Dome.
Adresa: Oberlängfeld 140, a-6444, Längenfeld; www.aqua-dome.at.
Unde sa stai:
Top Hotel (Hochgurgl) este un hotel de cinci stele, situat la o altitudine de 2.150 metri, inscris in reteaua Relais & Chateaux. Patronii de aici, pasionati de vinatoare, au decorat toate incaperile cu trofee, iar in camere te poti bucura de caldura semineelor. Asta numai dupa ce te-ai relaxat la spa, din piscina caruia poti vedea pirtia si… schiorii!
Adresa: A-6456 Hochgurgl; www.tophochgurgl.com.
Central Spa Hotel (Sölden) este tot un hotel de cinci stele, situat in centrul statiunii. Gazdele mele mi-au spus ca este preferatul celebritatilor care vin la schi in Tirol. Desi n-am avut sansa sa dau nas in nas cu vreo vedeta, am avut parte de un tratament VIP: am participat la o degustare de vinuri (doar pentru cunoscatori!) si m-am rasfatat in spa-ul hotelului, decorat in stil venetian.
Adresa: Auweg 3, 6450 Sölden; www.central-soelden.at.
Sport
Indiferent de anotimpul in care vei ajunge in Ötztal, iti poti reincarca bateriile in mijlocul naturii. Iar daca vrei sa iei o pauza de pe pirtie, incearca un alt sport (nu neaparat de iarna!). Alegerile sint multiple: rafting si canoe (pentru amatorii de senzatii tari!), alpinism (pentru cei care nu au rau de inaltime!), ciclism sau drumetii. Orice sport vei alege, e bine sa ai la tine o crema de protectie solara: eu una m-am bronzat pe pirtie! Iar pentru fetele ELLE, care ajung singure in Tirol, am un pont: instructorii de rafting sint la fel de chipesi ca monitorii de schi!
CENTRUL ISTORIC
Catedrala Sf. Stefan: constructie romanica si gotica in Stephansplatz cu o fatada impodobita cu doua turnuri de 66 de metri.
Graben: prima strada pietonala din centrul Vienei, infrumusetata nu numai de magazine renumite si cafenele cochete (unde poti savura renumitul tort Sacher), ci si de coloana baroca Pestsäule.
Complexul Hofburg: nu rata vizita la apartamentele imperiale si la muzeul tezaurului.
Albertina: cel mai renumit muzeu din Viena pentru cea mai vasta si importanta colectie grafica din lume. www.albertina.at, Albetinaplatz 1, A-1010, tel. +43 (1) 53483-0.
RESEDINTE ESTIVALE
Palatul Schonbrunn: resedinta preferata a imparatesei Sissi. In partea dreapta a curtii se afla singurul teatru baroc conservat din Viena – poti
sa-l vizitezi doar daca mergi la concert, in iulie si august. Alte obiective: Wagenburg, unde sint expuse colectii de trasuri; parcul, intins pe 120 hectare; gradina zoologica; izvorul care a dat numele palatului; Glorieta, de unde se poate vedea panorama Vienei. (www.schoenbrunn.at)
Palatele Belvedere: gazduiesc trei muzee (muzeul de arta medievala, muzeul de pictura si muzeul de sculptura), despartite de o splendida gradina amenajata in stil francez. (www.belvedere.at)
MUZEE
MQW (Museumsplatz nr. 1): un cartier-muzeu in centrul orasului, considerat unul dintre cele mai mari zece complexe culturale din lume. Cele mai interesante sint: Muzeul Leopold, Muzeul de Arta Moderna si Quartiere 21. (www.mqw.at, A-1070, tel. +43 (1) 52570-0)
BA-CA Kunstforum: pentru artele moderne. (www.kunstforumwien.at)
Moya: un muzeu dedicat in exclusivitate operelor semnate de artistii tineri (Lövelstrasse nr. 20).
CARTIERE
Hundertwasser: ansamblul rezidential, construit in anii 80, cuprinde 50 de apartamente; are un impact vizual puternic, prin solutiile arhitectonice si culorile vii folosite. Totul este neregulat, de la formele usilor si ferestrelor, pina la materialele folosite pentru decorarea peretilor exteriori. (Löwengasse-Kegelgasse)
Prater: renumitul parc de distractii e locul de divertisment pentru cei mai mici, dar si pentru cei mai mari. (www.prater.wien.info)
RESTAURANTE
Piaristenkeller (Piaristengasse nr. 45, tel. 406.01.93): pentru o cina tipica vieneza.
Briechenbeisl (Fleischmarkt nr. 11, tel. 533.19.77): localul a ramas ca pe vremuri… a fost si este frecventat de cei mai mari muzicieni din lume si are doua camere cu peretii acoperiti de semnaturile lor.
Figlmüller (Wollzeile nr. 5, tel. 512.61.77): specialitatea casei este snitelul cel mai mare din lume.
Monastir Klosterneuburg: restaurant situat in afara capitalei, unde poti vizita gradina secreta a manastirii, muzeul cu picturi medievale si 110 hectare de vita de vie unde se pot degusta cele mai bune vinuri din Austria. (Stif Klosterneuburg, A-3400, tel. 2243/411-212, www.stift-klosterneuburg.at)
CAFENELE
Café Landtmann (Dr.-Karl-Lueger-Ring 4), vizavi de Burgtheater, gazduieste de 125 de ani nu numai vedete.
Café Central (Herrengasse 14), locul de intilnire al artistilor.
Text: Crina Alexe, Barbara Lombardi; Foto: Ötztal Tourismus, Aqua Dome
Citeşte şi Schloss Schonbrunn – când să-l vizitezi și ce poți vedea!
Vezi şi şnițel vienez – cum a apărut și cu ce este deosebită rețeta de șnițel vienez!