Daca te intrebi care-i treaba cu rochiile sau tocurile prezente in colectiile masculine, cine poarta blana si cum, ce barbati imbraca pantaloni din latex etc., sper sa-ti raspund in acest material.
In ultimii zece ani am fost intrebat de sute de mii de ori (nu exagerez) ce se intampla cu moda masculina. Majoritatea barbatilor pe care ii cunosc (amici, prieteni, colegi) nu prea intelegeau cum arata si unde traieste masculul care poarta tocuri semnate Rick Owens, care plateste 8.000 de euro pentru o rochie din brocart de la Alexander McQueen, care poarta salopete din latex si denim de la Vetements. Si lista poate continua.
E foarte adevarat ca s-a intamplat o feminizare a modei masculine, la fel cum s-a intamplat si o masculinizare a modei feminine. Dar trebuia sa se intample asta – antropologic vorbind, nevoia de fluiditate a genului e similara cu cea de aer. Intr-o societate care se obisnuise sa condamne prea usor barbatii efeminati, trebuiau sa apara astfel de sincope aparente sau femei cu o estetica masculina, brutala, pentru a le demonstra celor multi ca prea putin importa sexul sau orientarea sexuala.
Multi scriitori au atacat direct aceasta problema. Ultimul care imi vine in minte, Ian McEwan, are in Gradina de ciment un pasaj superb care descrie realitatea confuziilor si prejudecatilor sexuale & emotionale ale societatii civilizate: „Fetele pot purta blugi si isi pot taia parul scurt pentru ca e bine sa fii baiat, e ca o promovare. Pentru un baiat e degradant sa arate ca o femeie, spui, pentru ca in secret crezi ca e degradant sa fii femeie.
Asta s-a intamplat si in moda – era nevoie de bocanci cu toc, topuri tip rochii, blazere minuscule, din dantela, purtate de barbati, doar pentru a trage un semnal de alarma. Pentru ca nu prea le cumpara nimeni, sa fim seriosi. In tarile civilizate, fashion editorii, stilistii, influencer-ii si bloggerii le primesc, segmentul de clienti reali fiind aproape inexistent.
Mult mai relevanta este scena street style, acolo unde adolescenti din Rusia, Polonia sau aiurea lanseaza trend-uri pe banda rulanta. Este vorba despre adolescenti normali, care reusesc sa transforme orice piesa second hand intr-un obiect al dorintei, astfel incat designeri celebri ajung sa o reproduca, un sezon mai tarziu, si sa o vanda la preturi fabuloase.
Daca te preocupa, totusi, problematica tendintelor masculine pentru toamna-iarna, am facut o scurta, dar reala & relevanta selectie de micro-trend-uri.
1. Maleta alba din casmir – plecand de la imaginea romantata a unui Luigi Tenco, case precum Louis Vuitton, Marc Jacobs sau Thom Browne au exploatat imaginea romantica si atat de clasica, a maletei. Crede-ma pe cuvant – e un must-have!
2. Bereta & pelerina – un fel de 2 in 1, bereta si pelerina reinventeaza imaginea desueta a dandy-ului. Chiar daca ti se par greu de integrat in garderoba cotidiana, vei fi surprins sa constati cat de usor se muleaza pe absolut tot ce ai in dulap.
3. Tonurile de gri – e foarte cool sa te imbraci in gri, mult mai cool decat sa te imbraci in negru; alege piese oarecum clasice, dar cu o tusa de vaga pretiozitate, in asa fel incat sa nu fii acuzat ca-ti place prea tare moda, dar nici ca esti un ignorant.
4. Detalii marinaresti – aveai impresia ca doar doamnele, via Miuccia Prada, beneficiaza de accesorii pentru cap de inspiratie navy? Uite ca si domnii le pot purta cu succes, chiar daca nu poarta nici o semnatura celebra, si provin de la un magazin obisnuit de uniforme.
5. Paltonul clasic – domnule, un palton clasic ramane un palton clasic. Daca nu ai unul in cuier, stii ce ai de facut – in week-end mergi la shopping!
6. Mariniera – daca tot am vorbit de influentele marinaresti, revin la o piesa intrata in istorie – mariniera; poart-o inclusiv iarna, dar ai grija sa alegi una din tricot, lana sau casmir.
7. Armata Rosie – vrei, nu vrei, rusii sunt peste tot; la fel si hainele de inspiratie army, care arata atat de sexy pe orice barbat. Poti inlocui clasica jacheta din stofa cu o astfel de piesa vestimentara.
8. Blana – naturala sau nu, blana are rolul ei, inclusiv in moda masculina; indiferent ca vorbim despre o parka, un palton sau o jacheta din denim, un guler din blana innobileaza foarte tare orice produs.
9. Camuflaj – as fi tentat sa spun ca o simpla camasa XXL, cu imprimeu camuflaj, face mai mult decat zece camasi banale, neutre. Si raman la convingerea mea!
10. Cardiganul – poarta-l inclusiv peste un veston, in loc de blazer; chiar daca nu esti fanul puloverului, cardiganul are rolul lui, la fel cum nebunul este atat de important pe tabla de sah.
Foto: The Storyalist