Traim intr-o lume tot mai diversa, iar inteligenta culturala este liantul care ne leaga de cei diferiti de noi. Invata-ti copilul cum sa faca parte dintr-o societate multiculturala.
In ziua de azi, mai mult decat oricand in trecut, interactionam cu oameni de alte nationalitati, iar copilul tau are, probabil, colegi sau prieteni de alte nationalitati. Asta inseamna ca are de-a face nu doar cu fizionomii diferite, dar si cu etnii, religii si educatii diverse, intr-un cuvant, cu alte culturi. Este foarte important, in contextul actual, sa stii sa descifrezi comportamentul si gesturile unei persoane, oricat de diferita ar fi. Asta inseamna sa ai inteligenta culturala.
Unde mai pui ca studiile arata ca oamenii cu niveluri mai ridicate de inteligenta culturala au mai multe sanse sa se adapteze si chiar sa prospere intr-o societate globala complexa. Nu-i asa ca-i un motiv destul de bun ca sa-i dezvolti din timp micutului tau abilitatea de a interactiona eficient cu cei care nu impart aceleasi norme culturale cu noi? Din pacate, copiii nu dobandesc inteligenta culturala pe cont propriu, ci trebuie sa o invete.
Si chiar daca vacantele in care mergeti impreuna in strainatate pot fi lectii valoroase, nu trebuie sa calatoresti in jurul lumii pentru a-ti creste copilul pregatit sa traiasca armonios intr-o lume diversificata. Il poti invata asta chiar la voi acasa. Iata cinci activitati distractive prin care o poti face chiar de astazi.
✓ Calatoriti imaginar. Ai sigur un glob pamantesc in casa sau macar un atlas. Scoate-le afara si lasa-i-le la indemana. Apoi, pornind de la ele, inventati impreuna jocuri in care sa alegeti destinatii de vacanta. Unde ati vrea sa calatoriti? Ce ar trebui sa va puneti in bagaj daca ati pleca in Noua Zeelanda, de exemplu? Ce aveti de vazut acolo? Gasiti impreuna raspunsurile pe Internet si vorbiti despre ele. Care sunt atractiile turistice, orasele importante si limba vorbita in tara pe care ati ales-o? Dar stirile de actualitate si problemele cu care se confrunta? Starneste-i interesul cu detaliile care vezi ca il atrag cel mai mult! Poate ii place un animal care traieste acolo sau un fruct specific zonei.
✓ Citeste-i povesti. Studiile arata ca povestile pe care i le citesti il ajuta sa faca legaturi sociale si sa-i inteleaga mai bine pe ceilalti. De aceea, atunci cand vrei sa-i citesti o poveste, alege una cu personaje din culturi si tari diferite. Observa care sunt preferatele lui si stimuleaza-i interesul in ceea ce le priveste. Daca aflati mai multe despre tara, cultura si traditiile personajelor respective, le va intelege, cu siguranta, mai bine. Si il va ajuta sa invete sa fie empatic. Iar cand vine vorba despre tot felul de tari indepartate, poti sa-i starnesti curiozitatea si cu reviste de calatorie si albume cu multe fotografii colorate. Doar stii cat de mult ii place sa se uite la poze!
✓ Gustati din bucataria altor tari. Organizeaza din cand in cand o seara internationala, adica o cina cu preparate specifice unei anumite zone a globului, pe care ati ales-o impreuna dinainte. Sunt atatea lucruri inedite pe care le puteti afla despre alte tari atunci cand le mancati preparatele! Daca alegeti India, de exemplu, aflati din prima ca indienii hindusi nu consuma carne de vita. De ce? Atunci, ce altceva mananca? Ce inseamna hindus? Si, fara sa fie obligat, cel mic invata raspunsurile la aceste intrebari intr-un mod amuzant si gustos. Pentru a face seara cat mai autentica, puteti cauta impreuna pe Internet muzica si retetele traditionale regiunii alese. Daca vreti sa dublati distractia, gatiti impreuna retetele pe care le-ati gasit.
✓ Fiti turisti in propriul oras. Cu siguranta sunt o gramada de lucruri de vazut in orasul vostru: muzee, centre culturale, magazine cu specific traditional strain. Pe langa astea, il poti duce la tot felul de festivaluri si evenimente organizate de diferite comunitati etnice si religioase. Asta il va face sa inteleaga ca exista oameni diferiti de voi si ca acest lucru este perfect normal. De asemenea, atunci cand va plimbati, povesteste-i despre locurile pe langa care treceti. Asta inseamna sa stii chiar tu dinainte istoria orasului – sau o puteti invata impreuna. V-a placut in mod deosebit o cladire, dar nu stiti nimic despre ea? Cand ajungeti acasa, cautati-o pe Internet. Deveniti curiosi. Asa, cel mic va incepe sa fie tot mai interesat de lumea in care traieste.
✓ Tu insati esti cel mai bun model pentru copilul tau. Cunoaste cat mai multe persoane diferite din punct de vedere cultural si roaga-le sa-ti povesteasca despre traditiile si cultura lor. Fii deschisa! Atunci cand cel mic vede in tine un exemplu de acceptare a celor diferiti de voi, va intelege mai bine ca toti oamenii sunt la fel. Incurajeaza-l sa invete o limba straina si sa lege prietenii indiferent de diferentele culturale.
Foto: Arhiva Revistei ELLE