Telefonul ca motiv de divorț? Ce probleme de relație sunt cauzate de folosirea acestui dispozitiv

Să ajungi la divorț deoarece soțul stă mult prea mult pe telefon? Desigur lucrurile sunt mult mai complicate și ascund alte comportamente.

Telefonul este cel mai probabil unul dintre obiectele la care și cu care suntem cei mai atenți. Costă mult și conține un univers întreg. Aplicații bancare utile pentru transferuri, plata cu telefonul, platforme de social media, e-mail, jocuri, aplicații prin care vorbim cu apropiații, accesul la orice informație cu ajutorul internetului, ședințe la care putem participa de oriunde prin intermediul telefonului, cumpărături doar cu un click. Nici nu e de mirare că ne întrebăm cum am mai putea trăi fără acest dispozitiv. Și deși are o mulțime de beneficii evidente, costurile au ecou și la nivelul cuplului încât uneori chiar se ajunge și la divorț. Dar nu telefonul este cauza în sine, ci e mai degrabă un mijloc.


Infidelitatea

O ceartă aprinsă în cuplu, gândul că nu se mai poate așa, că el merită mai mult și decide să prospecteze piața de dating. Cum? Cel mai ușor posibil: printr-o aplicație de dating. Și asta stând confortabil pe canapea, în sufragerie, la câțiva metri de tine, cu telefonul în mână. Are acces la profilul a sute de femei, poate discuta cu multe în paralel fără să se expună fizic. Este extrem de simplu și la îndemână.

Același lucru este valabil și pentru conturile de social media. Nevoia de atenție, orgoliul sunt foarte facil hrănite, la fel și fantasmele despre femei și vieți perfecte. Un like, un comentariu deschid ușa către discuții frecvente, apoi întâlniri. Nimeni nu postează poze în care arată și se simte rău, nu își prezintă defectele, ci o existență și o imagine cosmetizate ce pot fi foarte seducătoare pentru un bărbat plictisit sau care visează să trăiască perpetuu într-o relație de lungă durată fluturașii din stomac de la începutul relației. Desigur rolurile se pot schimba oricând, iar acest scenariu să fie valabil pentru parteneră.


Dependența

E persoană dependentă poate pica foarte ușor în dependența de jocuri de noroc, dependența de jocuri video folosind doar telefonul. Nu necesită deplasare, ci doar timp și bani mulți, mai ales dacă vorbim de jocurile de noroc. Ce consecințe sunt? Ignorarea de-a dreptul a partenerei, dezechilibre financiare serioase inclusiv până la faliment. Dependența de telefon se mai poate traduce efectiv prin a sta pe telefon urmărind tot felul de filmulețe, site-uri cu diverse informații, creierul primind continuu ceva nou și dorind permanent o nouă stimulare. Iar pentru a face asta ceva trebuie sacrificat, respectiv timpul în doi până când partenera observă că soțul e din ce în ce mai puțin implicat ori prezent emoțional.

Discuțiile sensibile…

… nu sunt purtate față în față, ci mai degrabă prin mesaje, rareori prin serviciul de voce. Nu este eficientă niciuna dintre variante, deoarece lipsește interacțiunea fizică, conexiunea emoțională nu se poate realiza cu adevărat. Telefonul devine de multe ori un suport pentru a menține în sine relația, care aproape că se trăiește online decât offline.


Invadarea intimității

O persoană care vrea să controleze totul în viața sa, inclusiv ce face celălalt, care dorește să ia toate deciziile, cel mai probabil va invada intimitatea telefonului. Aplicații de urmărire astfel încât să știe tot timpul unde e partenerul ori partenera, poze cerute pentru a confirma o locație, conversații monitorizate… nu e lăsată nicio bucățică de spațiu privat. Ceea ce la un moment dat devine copleșitor alături de alte comportamente negative asociate. Și când te simți ca într-o închisoare tot ceea ce îți dorești e să evadezi.


Citește și:
Cum să folosești tehnicile mindfulness pentru a fi mai prezentă în cuplul tău

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle