Tehnici de comunicare prin care să vă scoateți relația din impas

Dacă vă dezvoltați la capitolul comunicare, multe dintre problemele voastre nu ar mai părea atât de grave sau ar fi rezolvate mai rapid.

Tehnici de comunicare prin care să vă scoateți relația din impas

Uneori reușiți să faceți un pas în spate și să priviți mai limpede toată dinamica dintre voi. Iar concluzia nu este că nu vă iubiți, nu aveți valori sau principii similare, ori pe care să vi le acceptați și respectați. Ci că modul vostru de comunicare este foarte defectuos, mesajele sunt transmise distorsionat, iar la un moment dat pur și simplu nu vă mai auziți, uitați să colaborați. Ce e de făcut? Urmați câteva din strategiile de mai jos și observați ce s-a îmbunătățit, unde mai este de lucrat.

Nu mai amânați

Cu cât evitați discuțiile pe teme care v-au supărat ori pe care le considerați delicate, cu atât nu se va rezolva nimic. Deci stabiliți concret când și în ce condiții veți sta de vorbă. Nu e o declarație de război, o luptă de putere, ci un angajament de a vă alege din nou, de a fi acolo unul pentru celălalt.

Atenție la formulări

Nu mă pot baza niciodată pe tine, așa faci mereu! Versus: mă simt singură, fără ajutor atunci când tu spui că îmi vei cumpăra mâine medicamentele pe care e important să le iau din seara asta pentru a mă simți mai bine, și am nevoie de ele diseară. Prima variantă e un soi de atac deoarece partenerul amână, nu înțelege urgența sau cât de rău îți este, nu face o prioritizare corectă. În a doua vorbești despre cum te simți, arăți comportamentul lui deranjant și ce ai nevoie. În categoria formulări intră și sarcasmul, ironiile, în care nu ceri ceva concret, ci întâi semi-glumești pe subiectul respectiv sau transmiți niște semnale neclare. Celălalt chiar nu va pricepe sau va fi activat de o formă de neasumare prin ocolirea mesajului transparent.

Cine la ce se pricepe?

Fiecare dintre voi are câte un set de abilități ce conține trăsături utile și în conflict. Puneți-le pe hârtie și stabiliți când și cum să le folosiți. Unul e mai calm și îl poate liniști și pe celălalt? Altul e mai tranșant și concret, iar întrebările pe care le pune pot direcționa mai rapid discuția către o rezolvare de probleme? Apoi ce sunteți fiecare dintre voi dispuși să schimbați ca strategie mai eficientă de gestionare a conflictelor?

Concentrați-vă pe problemă

Jignirile, devalorizările nu aduc nimic bun. Nici dacă o negociere se transformă de fapt într-o luptă pentru putere, în care fiecare sau unul vrea să arate că are capacități excepționale de convingere și vrea să-și vândă varianta. Deci concentrarea nu este exclusiv pe sine sau pe celălalt care este atât de rău și de defect, ci pe cum să elaborați împreună o variantă bună pentru amândoi.

Cum vă reapropiați…

… după ce ați trecut prin furtuna unui conflict care v-a consumat și îndepărtat într-o anumită măsură? Fiecare dintre voi să noteze ce simte că ar presupune reconectarea, ce anume ar favoriza-o. Ce să facă partenerul diferit chiar dacă în mintea acestuia lucrul respectiv înseamnă reconectare?

Cum puteți preveni în viitor problemele?

Ați observat că vă certați mereu de la aceleași teme? Că de la un punct al discuției comunicarea dintre voi pică într-o prăpastie fără fund? Ce reguli puteți stabili astfel încât să nu mai ajungeți iar și iar în aceeași dinamică?

Citește și:
Nu îți este clară natura relației voastre și te agăți de aceste dovezi de intimitate. Dar ele mai pot reprezenta și altceva…

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle