Tehnici de ascultare activă care vă vor îmbunătăți modul în care comunicați în cuplu

Știți cât este de importantă comunicarea în cuplu și sunteți dispuși să lucrați conștient la asta. Aceste tehnici de ascultare activă vă vor fi de folos.

Tehnici de ascultare activă care vă vor îmbunătăți modul în care comunicați în cuplu

Fiecare dintre voi este foarte interesat de dezvoltarea sa personală și acordă atenție acestui aspect. Poate că vă aflați într-un proces terapeutic propriu sau adunați informații din orice sursă. Nu puteți spune neapărat că aveți probleme semnificative în cuplu, dar cu siguranță doriți să le preveniți. Să știți cum să le faceți față în cel mai bun și eficient mod. Sau poate că din păcate relația este într-un impas. Nu vă mai regăsiți, nu mai reușiți să ajungeți unul la celălalt din punct de vedere emoțional și comunicarea lasă de dorit. Aceste tehnici de ascultare activă pot constitui o resursă pentru drumul către echilibrul din cuplu.

Contactul cu sine

Pentru a comunica într-un mod corect, a cere ce aveți nevoie, a pune limite acolo unde este cazul e necesar să priviți către sine și către nevoile voastre emoționale. Care sunt acestea? De ce aveți nevoie? De iubire, de siguranță, de sprijin, de validare, de apreciere, de recunoaștere sau recunoștință, de autonomie ori libertate? Cum știți că acestea sunt împlinite? Cum anume să se comporte fiecare dintre voi, ce să facă astfel încât să vină în întâmpinarea acestor nevoi? Atenție, nu plasăm responsabilitatea propriei fericiri în întregime pe umerii celuilalt. Sunt nevoi emoționale de care avem grijă singuri, dar și nevoi, uneori chiar aceleași, de care ne îngrijim împreună cu partenerul, căci calitatea relației cu el ne impactează.

Ce e negociabil…

și ce nu, e graniță fermă, în ce manieră sau până la ce punct e negociabil? Vă va ajuta în găsirea acelei variante de mijloc agreabilă pentru ambele părți. Nu este o luptă de putere, în care să se facă doar ca tine sau doar ca partenerul, nici o competiție.

Evaluarea nevoii

Pur și simplu asculți fără a întrerupe, astfel încât partenerul să își ducă până la capăt ideea, să ai cât mai clară perspectiva sa. După ce a terminat poți pune întrebări care să limpezească și mai mult viziunea lui, să strângi cât mai multe informații. Este această viziune aliniată nevoilor tale emoționale sau în contradicție cu ele? Există varianta ca pe subiectul respectiv nevoile voastre să se întâlnească? Cum?

Ce ai nevoie de la mine?

Cea mai scurtă și simplă întrebare care vine după ce partenerul îți spune că vrea să stați de vorbă. Poate dorește punctul tău de vedere pe o problemă, să vă sfătuiți. Poate vrea doar să fie ascultat. Poate îți cere ceva, are un plan și e important să știe cum te impactează înainte să facă o alegere sau să dea un răspuns.

Oglindirea

E atunci când îi spui celuilalt ce ai înțeles folosind pe cât posibil cât mai multe cuvinte din cele pe care le-a utilizat în mesajul pe care tocmai l-a exprimat. E util căci te concentrezi la ce zice partenerul, te apropie emoțional, te simți auzit, ascultat în mod real, și redând astfel te apropii de mesajul original, pot fi clarificate mai eficient aspecte omise.

Ascultarea empatică

Poate fi o provocare atunci când partenerul spune niște lucruri cu care nu ești de acord. Ce exersezi în acest tip de ascultare este înțelegerea fără a judeca, doar a te pune în locul celuilalt ca și cum ești el.

Citește și:
Îți place mult cineva? Întrebări care te ajută să înțelegi dacă ai vreo șansă sau nu

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle