Te temi că în relație te vei pierde pe tine? Cum să fii fericită în cuplu și să îți menții identitatea

Crezi că pentru a fi fericită în relație asta înseamnă să renunți la cine ești tu? Să o faci conștient sau să realizezi după o vreme acest efect? Lucrurile nu stau chiar așa...

Te temi că în relație te vei pierde pe tine? Cum să fii fericită în cuplu și să îți menții identitatea

Ai trăit cu proverbe de genul Înțeleptul cedează. La părinții tăi ai văzut asta, chiar ei te sfătuiau să lași de la tine. Fie mama, fie tata era persoana care în conflicte făcea compromisuri care nu îi erau nici pe departe confortabile. Care s-a sacrificat și și-a subjugat nevoile, dorințele, plăcerile, alegerile în favoarea celuilalt. Așa că ce ai învățat tu din exemplul văzut acasă este că în cuplu pentru a funcționa, a fi bine, ajungi să te dizolvi ca individ. Că acesta este prețul plătit pentru a fi fericită. Însă dacă faci un pas în spate și analizezi mai lucid, cum ar putea fi aceasta rețeta fericirii? Mai degrabă a nefericirii! Ce este de exersat e tocmai contactul permanent cu propriile nevoi emoționale și negocierea în doi.

Tiparul transgenerațional

Uită-te în spate la ce s-a petrecut în familia ta de-a lungul generațiilor. Doar mama este cea subjugată în relație sau așa a fost și mama ei, poate și mătușa? Vorbim despre un tipar pe linie feminină? Acum era rândul tău de a duce mai departe această tradiție disfuncțională? Ca să rupi tiparul e necesar să îl conștientizezi.

Discută cu partenerul…

… despre această temere sau ce ai observat la nivel de familie și nu vrei să repeți. Este un subiect important în legătură cu care ai nevoie de sprijinul lui. Împreună creați spațiul necesar creșterii personale a fiecăruia, dar și creșterii cuplului vostru.

Atenție la derapaje

Din teama de a nu îți pierde identitatea te poți duce la polul opus subjugării, la un fel de rebeliune constantă. Sau la o distanțare emoțională semnificativă, perpetuă, unde nu este permisă apropierea. Asta nu permite intimitate emoțională și o conexiune emoțională reală.

Creați strategii

Vă așezați la masă sau pe canapea, cu un ceai aromat, și începeți creionarea planului până dezvoltați unul care să vă satisfacă real pe amândoi. Adică să vedeți care sunt granițele lui împreună și separat. Care e dozajul potrivit pentru voi. Cum să vă semnalați și să vă reapropiați când unul se duce spre prea multă independență? Ce activități vă unesc? Dar scopuri?

Tipurile de creștere individuală

Spre ce domenii ale vieții se îndreaptă această creștere sau dezvoltare de unul singur? Este despre zona profesională? Zona artistică în materie de relaxare? Despre o reconversie profesională? Există situații când această creștere individuală intră în conflict cu noțiunea de cuplu, ba chiar erodează sau sabotează relația? Ce fel de ajustări ar fi necesare aici, tocmai pentru a preveni o alegere brutală și radicală?

Spațiul personal

Cine este cel care se teme cel mai mult că va pierde relația? Observi că tu ești cea care tinde spre fuziune? Partenerul are dorința de a fi tot timpul prezentă și disponibilă pentru el? Nu înțelege că ai o viață și în afara cuplului? Cum este viața fiecăruia dintre voi în afara relației? Ce presupune? Ce activități ți-ar plăcea să faci singură și pe care le-ai încadra în categoria de spațiu personal?

Citește și:
Ce să nu lași niciodată să-ți controleze viața de cuplu. Te vei transforma într-o victimă

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle