Deseori pui la îndoială faptul că ești o mamă bună? Nu ești singura. Fii atentă la aceste detalii și pune în practică zilnic următoarele lucruri mici, dar cu impact mare.
În mod evident îți dorești să fii o mamă bună. Iar în funcție de ceea ce ți-a lipsit ție în copilărie sau în relație cu propria mamă încerci să îi oferi copilului tot ceea ce tu nu ai avut. Și așa apar tonele de jucării, rochițe, gadget-uri, multiplele activități extracuriculare, o flexibilitate uriașă din partea ta, ceea ce nu e mereu util întrucât copiii au nevoie de iubire, dar și de limite și reguli sănătoase adecvate vârstei lor. Și faci un plan extrem de complex legat de job description-ul de mamă bună, când de fapt totul este mult mai simplu decât îți imaginezi.
Bătaia e ruptă din rai, întrucât locul ei nu este acolo! Iar prea multă drăgălășenie nu va face copilul un alintat, răsfățat sau rebel, ci va întări sentimentul de iubire, atașamentul. Nevoia cea mai mare a copiilor este să se simtă iubiți, în siguranță, protejați, că se pot baza pe părinții lor și există o predictibilitate în acest sens. Ia-ți copilul în brațe, mângâie-l, sărută-l, joacă-te cu părul său, orice contact fizic tandru care îi reamintește că ești acolo și e iubit.
Chiar dacă este mic are multe lucruri de spus. E important să aveți un ritual zilnic când el să se simtă văzut, auzit, important. Puteți discuta la masă sau după despre cum i-a fost ziua, ce i s-a părut sau întâmplat interesant. Ce și-a dori să faceți ca activitate de familie zilele următoare sau la final de săptămână.
Care este cel mai bun mod de a te conecta la copil, care este limbajul pe care îl înțelege cel mai bine? Jocul! Fă-ți timp pentru asta și prioritizează joaca împreună. Vasele, curățenia pot să aștepte, chiar dacă e mai simplu pentru tine să îi dai tableta sau să îl pui la televizor. Te aștepți să fie necesare ore întregi de joc? Aici nu este vorba despre durată, cât despre calitate. Și o singură oră în care ești 100% prezentă va conta enorm pentru copilul tău.
… și mergeți la plimbare. Îl vei învăța importanța relaxării, că există și un alt univers decât cel online atât de atractiv pentru copii, și veți avea momentele voastre împreună când inclusiv puteți sta de vorbă despre orice.
Chiar dacă îți dorești să faceți împreună totul, ca o familie, eventual și alături de bunici, mătuși etc, copilul are nevoie de timpul său cu fiecare părinte. Valabil fie că ai unul sau doi copii. Fiecare să iasă pe rând, numai el, cu mama sau cu tata. Este vorba de construirea și întreținerea relației personale cu părintele.
Bifează acea predictibilitate de care vorbeam anterior. Baia, lectura poveștilor, statul împreună în pat, drăgălășenii și alint, poate chiar vrea să îți împărtășească ceva. Este o hrană emoțională, un alt tip de conectare emoțională care se petrece înainte de culcare, destresează copilul și creează mediul propice pentru un somn liniștitor.
Foto: PR