Te simți vinovată că l-ai înșelat? Ce se ascunde în spatele sentimentului că ești cea mai rea persoană din lume

Te simți vinovată că l-ai înșelat? Asta nu are neapărat legătură cu iubirea, ci cu alte tipuri de trădare la care nici nu te gândești.

Ai călcat strâmb, iar acum te simți vinovată că l-ai înșelat. Dar ce determină oamenii să fie infideli? Sunt nefericiți în relație și caută în mod fals rezolvarea problemelor în afara cuplului. Poate cei doi parteneri au evoluat în timp atât de diferit, încât această distanță de dezvoltare funcționează ca o prăpastie.


Există anumite false valori despre ce înseamnă a fi o femeie adevărată sau un bărbat adevărat, iar asta implică și înșelatul. Relația este ok, dar persoana respectivă nu e bine cu ea. Astfel încât are nevoie de validări permanente că merită să fie iubită, dar nu de la cel de acasă. Vorbim de o tipologie narciscă ce presupune lipsa de empatie și satisfacerea nevoilor fără să se țină cont de celălalt. Dar acolo unde există vinovăție, sursele pot fi multiple.

Te simți vinovată că l-ai înșelat și te-ai trădat pe tine


Unele femei infidele sunt absolut șocate de gestul lor. Sistemul lor de valori nu includea sub nicio formă înșelatul și nu își pot imagina cum au ajuns să facă asta. Așa că încep să se critice singure necontenit, să pună singure presiune asupra lor, să se pedepsească singure pentru ceea ce au făcut.  Multă vreme nu mai intră în relații pentru că nu mai merită, de vreme ce gestul lor a dus la despărțire.

Eternul „ce spune lumea'

Societatea noastră încă este profund marcată de comparații și clasica gură a lumii. Prin urmare te simți vinovată că l-ai înșelat și rușinată de ce ar spune cei din jur. Mai precis ce fel de judecăți de valoare vor emite ei despre tine. Așa că eviți să dai ochii cu vecinii, prietenii comuni, despre familia lui ce să mai spunem…

Te simți vinovată că l-ai înșelat și ai spulberat un ideal de relație

Trădarea nu este doar despre bărbatul respectiv și despre tine, ci și despre relație. Când l-ai înșelat pe el, ai înșelat și relația sau povestea aceea idilică pe care o aveai în minte și nu avea nicio legătură cu realitatea. Nu este de mirare că, după o vreme de la despărțire, ajungi să realizezi că mai mult suferi după statutul social de femeie măritată, comoditatea unui cuplu, nu după fostul partener. Chiar și în ziua de azi căsătoria sau relația este văzută ca modalitatea numărul 1 de autorealizare, ce înseamnă să ai succes în viață ca femeie.


Teama că ți-ai trădat părinții

România încă este o țară destul de tradiționalistă, nu doar în mediul rural ci și urban, iar legătura părinților cu copiii adulți este foarte strânsă. Mai mult, acolo unde părinții sunt supraprotectori sau autoritari apare această teamă că, prin adulter, i-ai dezamăgit, că te vor respinge. Te simți vinovată că l-ai înșelat pe partenerul tău, dar și dogmele creștine, dacă vii dintr-o familie foarte credincioasă, ceea ce poate reprezenta o problemă.


Citește și:
4 tipuri de despărțiri care e posibil să te traumatizeze

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle