Emoțiile negative pot fi un semnal de alarmă, că ceva nu e în regulă și e timpul să ai mai multă grijă de tine. Ce să-ți oferi în funcție de fiecare trăire.
Emoțiile negative sunt extrem de utile la nivel de autoevaluare. Nu știm ce e necesar să schimbăm, ce limite să punem dacă nu ne-am afla în disconfort. Dă-ți voie să fii în contact cu tine la nivel emoțional, iar pentru asta te poți folosi și de corp. Ce senzații fizice simți în corp în funcție de fiecare emoție trăită? Când te-ai mai mai simțit așa? Care era nevoia emoțională de atunci?
Îți vine să plângi, ești foarte aglomerată, ai ca o presiune pe piept și parcă ești prinsă într-o capcană. Te apasă prea multe lucruri, ca și cum ești strivită. Fă un pas în spate și privește-ți viața. Ai prea multe responsabilități cărora trebuie să le faci față? E timpul pentru o prioritizare și reorganizare.
În acest caz cuvântul cheie este relaxarea. Stresul se reflectă și în tensiune musculară, tulburări de somn, dureri de cap, ba chiar probleme de natură gastrică. Pentru a te confrunta cu situațiile delicate, fie că discutăm de serviciu sau viața personală, este necesar să apelezi la resursele interioare. Dacă acestea sunt limitate sau aproape pe 0 cum ai putea să combați stresul? Tu ce faci în timpul liber? Cum te încarci cu energie și emoții pozitive? Care sunt acele activități plăcute de care ai uitat? Te odihnești suficient?
Când avem emoții negative tendința este să fugim de ele. Evadăm în muncă, mâncare, shopping, ne distragem în fel și chip. Atunci când faci asta uită-te la o poză de-a ta de când erai mică, în jur de 6-7 ani. Ce are nevoie micuța care se simte tristă? De iubire! Ia o jucărie de pluș care să reprezinte partea ta vulnerabilă. Privește-o, mângâi-o, strânge-o în brațe și spune-i cât de importantă este ea pentru tine, cât de mult o iubești și o prețuiești.
În acest context este potrivit exercițiul de mai sus, dar și să-ți reamintești că ești înconjurată de oameni care țin la tine și pe care te poți baza. Cine sunt acei oameni? Poate deja aveți un grup și vă puteți angaja într-o conversație. Sau îți este de ajuns să suni o prietenă și să stați de vorbă. Simți nevoia să îi întâlnești față în față? Stabilește o zi și o oră când vă puteți vedea cu toții, sau cel puțin o parte.
Ceva anume te-a frustrat sau te-a înfuriat atât de tare, încât simți că explodezi. În plus, ai tendința de a vedea totul în negru ceea ce te face să te alimentezi și mai mult cu emoții negative. Este necesar să vezi nu doar partea goală a paharului, ci și partea mai plină. Ori, cu atât mai mult, aspectul că paharul se poate umple oricând. Ce poți face pentru a avea un altfel de deznodământ pentru situația care te-a înfuriat? Ce aspecte pozitive poți găsi, care o vreme au fost umbrite de cele negative?
Foto: PR