Te îndoiești de sinceritatea cuiva? Metode eficiente să depistezi un mincinos!

Bănuiești că e mincinos? Urmează pașii de mai jos și descoperă dacă suspiciunile tale au o bază reală.


Crezi că e greu să-ți dai seama când un om e mincinos? Așa este, unele persoane sunt foarte abile să ascundă adevărul, ori să-l înlocuiască cu diverse scenarii frumos colorate. Dar și tu poți dispune de câteva arme secrete care să scoată la iveală minciuna. Iar pentru un studiu mai în profunzime îți recomandăm cărțile Emoții date pe față și Minciunile adulților, scrise de reputatul psiholog Paul Ekman, cel care a și inspirat serialul american Lie to me.


Nu te comporta suspicios

Dacă îl vei confrunta pe mincinos într-un mod agresiv, direct, vei avea un comportament suspicios, el va intra imediat în defensivă. Cea mai bună abordare este aceea prietenoasă, prin care să-l faci să împărtășească cât mai multe detalii, într-un mod relaxat.

Cine se scuză se acuză

Un proverb care se referă la fluxul verbal al mincinosului. Pentru a construi minciuna, este necesar un cadru, explicații multiple. Sau diverse povești care să abată atenția de la minciună. Așadar vorbește mult, repede, tare. Atenție însă să nu confunzi emoția unui subiect inconfortabil, delicat, cu stresul minciunii. Pentru asta ar fi indicat să pui întrebări care verifică realitatea sau să cunoști bine persoana și să știi care e acel domeniu care o scoate din zona de confort.


Întrebările de control

Dacă ai vizionat serialul Lie to me, ai observat că personajul principal când interoga sau testa posibilii suspecți punea întrebări simple. La ele știa că individul respectiv va răspunde sincer și îi studia tonul vocii, gestica, mimica, maniera de a răspunde. Când atitudinea se schimba în funcție de următoarele întrebări, știa unde a intervenit minciuna. De asemenea, un comportament foarte controlat în situații care presupun reactanță emoțională poate fi indicator pentru minciună. Pune o întrebare neașteptată când răspunsurile sunt cursive, iar povestea zici că a fost atent repetată în avans. Iar acum este prezentată elaborat, într-un mod impropriu la nivel de limbaj, diferit față de cel în care se exprimă de obicei.

Atenție la privire și zâmbet

Mincinosul își ferește privirea întrucât este necesar să-și reamintească discursul. Ori să inventeze pe loc un răspuns. În ochii persoanei poți vedea și frica, anxietatea, tristețea, dezamăgirea care contrazic firul narativ sau aparenta calmitate. De asemenea atunci când zâmbești, o faci și cu ochii, nu doar cu gura. Iar un zâmbet mimat, indiferent cât de larg este el, este verificat de ceea ce se întâmplă la nivelul ochilor.


Citește și:
Sunteți la început de relație? 5 lucruri care îți arată că e un bărbat de încredere

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video