Te încăpățânezi să rămâi într-o relație care rațional știi că nu duce nicăieri? Cum te afectează fizic și emoțional

Este o relație fără perspectivă, iar nevoile tale emoționale nu sunt nici pe departe împlinite. Impactul? Foarte mare! Acum, și pe viitor.

Te încăpățânezi să rămâi într-o relație care rațional știi că nu duce nicăieri? Cum te afectează fizic și emoțional

Nu ai lăsat lucrurile în aer. Ați stat de vorbă, și nu doar o singură dată. Poate ai abordat tema relației voastre cu calm, matur, dorind niște răspunsuri cât mai clare care să vină printr-o comunicare deschisă și asumată. Poate că partenerul a ocolit cu bună știință orice fel de certitudine și perspectivă de viitor, iar ce este el capabil să ofere în relație s-a clarificat în momente când ai izbucnit cu furie și nu mai avea cum să evite. El este deja în altă relație de cuplu și de la început voi ați funcționat în paralel, cu speranța că la un moment dat se va despărți. Speranța ta, căci partenerul nu a promis niciodată asta. A aruncat un cândva, poate, cine știe ce rezervă viața.

Ori era singur, spunea vorbe mari despre cum vrea o familie, un cuplu adevărat, dar nu ați trecut mai departe de întâlniri, chiar și cu sărbători împreună și cunoscut familiile din care proveniți. Nu v-ați mutat împreună, nu v-ați căsătorit, nu ați făcut un plan de viitor palpabil. Un soi de companie confortabilă pentru el, pe care o vrea la fel și pe mai departe. Oricum ar arăta harta relaționării voastre, ea nu se potrivește cu ce ai tu nevoie și ce vrei tu pentru tine. Rămâi în continuare în această poveste, spui că parcă te simți blocată, și te impactează din toate unghiurile.

Stres extrem

Nu te simți iubită cu adevărat, nu te simți importantă, nu te simți în siguranță, nu ai o predictibilitate a relației. Nevoi emoționale esențiale nu sunt împlinite. Experimentezi nu doar stres imens, ci și o epuizare emoțională ca urmare a unei lupte pe care o duci de una singură. Dacă ești onestă cu tine vei recunoaște că ești foarte nefericită.

Impact somatic

Toată dinamica asta nesănătoasă lasă urme și la nivel fizic. Sistemul imunitar scade, poți dezvolta afecțiuni gastrointestinale precum gastrită, reflux gastroesofagian, sindrom de intestin iritabil, tulburări ale somnului, inclusiv tulburări din sfera anxietății sau depresie. Pot apărea și alopecie pe fond de stres, diverse alergii, dermatită, hipertensiune arterială și alte afecțiuni ale inimii.

Stima de sine…

… cum ar putea ea să fie una bună, chiar să crească atunci când ești cu o persoană care nu își asumă complet relația cu tine, cu tot ce vine asta la pachet? Cineva care e cu un picior în cuplu și cu un picior în afara lui va fi și critic, foarte exigent, invalidant, egoist, nu are un comportament hrănitor, nu depune cu adevărat efort pentru tine. Nu este alături de tine fizic sau emoțional în momentele tale grele ori importante.

Te concentrezi doar pe relație

Toată energia ta, toate resursele tale, toată concentrarea ta se duce doar acolo. Ruminezi foarte mult, faci tot felul de scenarii, programul ți-l organizezi în funcție de cum poate și ce vrea el. În capul tău este numai partenerul, relația. O analiză continuă pe de ce lucrurile nu sunt așa cum îți dorești și tu, încât nu mai este loc în mintea ta, în viața ta și pentru tine. Pentru ce îți place, pentru interesele tale, pentru prietenii tăi. Te izolezi de toți și de tine, inclusiv la serviciu îți este din ce în ce mai greu să îți faci treaba.

Calea către abuzuri

Toată această nefericire ai tendința să o acoperi cumva, să o îneci cu ceva. Ai observat că de ceva vreme ai început să mănânci mult mai mult, tot felul de prostii? Să crești consumul de alcool? Să fumezi mai mult? Poate chiar s-a insinuat un consum de droguri?

Încăpățânare?

Te gândești că ai investit atât timp și atât de mult efort încât nu este posibil ca tu să renunți și să se bucure altcineva care apare ulterior în viața lui? A pune stop unei situații dureroase pentru tine e ca și cum ar câștiga partenera oficială? Vrei cu orice preț ca el să cedeze? De fapt ești într-o luptă pentru putere și competiție cu cea de acasă, dar și cu el. Nu iei decizia de a rămâne din partea ta sănătoasă, ci dintr-un coping de luptă îmbibat de orgoliu.

Citește și:
Tipuri de jurnale care îți vor fi de mare ajutor după o despărțire

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle