Pare o persoană minunată, de calitate, dar are o hibă care ar trebui să atârne cel mai mult în balanță: nu poate să se implice emoțional. Eventual îți spune direct, cu subiect și predicat, ori deduci tu asta din comportamentul lui. Mai departe ce faci? Bați la o ușă închisă? Varianta cea mai corectă pentru tine ar fi să nu. De asemenea, în cazul multor femei apare avalanșa de gânduri negative sau critice despre sine. Nu sunt eu suficient de bună, de frumoasă, de deșteaptă, de realizată, de tânără, de valoroasă, de interesantă etc. O voce critică ce lovește și mai mult în partea vulnerabilă ce deja suferă sau este frustrată. Motivele pentru care unii bărbați au trasă frâna de mână emoțională nu au nici pe departe legătură cu tine.
Este extrem de prudent
Pur și simplu nu se atașează la fel de repede ca tine, are nevoie de timp, de experiențe cu persoana respectivă. Se lipește emoțional după multă vreme în care analizează cât de sigur este pentru el să se deschidă. Pe principiul dacă te-ai ars cu ciorbă acum sufli și în iaurt. Desigur, va fi din partea ta nevoie de multă răbdare și înțelegere, fără să ai garanția că vei ajunge în punctul pe care ți-l dorești.
Are inima frântă
Cum ar putea să se implice emoțional real când încă suferă după o fostă poveste de iubire? Rana emoțională trebuie întâi să se vindece, ca apoi să fie dispus și disponibil pentru dragoste și relație de cuplu asumată și autentică. Există acea expresie de plasture relațional după despărțire. Adică prima poveste cu cineva care are rol de autoliniștire și prea puține sorți de izbândă.
Exemplul din copilărie
Ce a văzut el în familia de origine ca model de cuplu e mai degrabă desprins din filmele de groază. Așa că și-a făcut în minte acel construct care spune că iubirea și relațiile rănesc, nu e sigur să ai încredere în cineva, căsătoria sau relațiile de lungă durată nu aduc nimic bun. Și evită cu îndârjire.
Are alte priorități
Poate că vrea să se mute din țară, are ambiții profesionale mari care-l țin mult peste program și trebuie să fie concentrat 100% la și pe serviciu. Sau job-ul său are anumite caracteristici mai aparte, poate călători mult încât e un musafir rar chiar și la el acasă. Și-a setat prioritățile, iar zona relațională nu este printre ele, motiv pentru care e interesat punctual de sex și povești pasagere, fără să dea voie vreunei relaționări să se dezvolte.
Cultura socială sau a grupului de prieteni…
… influențează mult felul în care ne raportăm la sexul opus. Așadar vei observa grupuri de prieteni în care toți au relații sau sunt căsătoriți. Iar când are copii prima pereche, încep toți ceilalți să se alinieze treptat cu acest nou statut de părinți. În alte grupuri dinamica relațională este axată pe aventuri, cutreierat barurile și cluburile în căutarea de partenere de-o noapte sau cel mult sezoniere. Ideologia din grupul de bărbați poate fi concentrată pe masculinitatea toxică, în care sentimentele nu sunt permise, iar implicarea emoțională e văzută ca un semn de slăbiciune. În egală măsură sunt bărbați care pur și simplu nu pot intra în contact cu emoțiile lor și nu le pot procesa corect ceea ce îi împiedică să se atașeze de cineva.
Citește și:
Crezi că așa trebuie să te porți când ai o relație serioasă sau ești căsătorită. Dar în final te pierzi pe tine
Foto: PR