Te confrunți cu stări dese de tristețe? Cum să te lupți cu ele și cu ajutorul partenerului de cuplu

Câteodată te simți copleșită de tristețe. Îți este greu, nu știi cum să faci față, iar partenerul de cuplu poate fi o resursă importantă.

Te confrunți cu stări dese de tristețe? Cum să te lupți cu ele și cu ajutorul partenerului de cuplu

Ți se întâmplă să formulezi: sunt tristă? Dar nu tu ești emoția, ci simți emoția. Simt tristețe înseamnă să sunt vizitată de acest musafir nepoftit, care așa cum vine el și pleacă. Sau înveți de la un specialist, cu tehnici specifice, cum să îl faci să plece, să îl dai afară. Deci emoția o experimentezi, nu te identifici cu ea, nu te definește. Iar dacă de ceva vreme această tristețe dă buzna în universul tău interior și nu mai știi ce să faci cu ea, partenerul e o resursă pe care nu trebuie să o ignori sau neglijezi. Nu trebuie să duci tot greul emoțional de una singură.

Discută cu el

Primul pas este să îi împărtășești tot ceea ce se întâmplă cu tine, prin ce treci. Se poate întâmpla să te confrunți cu aceste stări de tristețe și fără un motiv evident sau acceptat social. Chiar tu să fii critică cu tine. Să te invadeze gânduri de genul: dar am tot ce îmi trebuie, un soț care mă iubește, o casă frumoasă, o situație financiară bună, un serviciu ok, copii frumoși, prieteni și familie care țin la mine, ce nu-mi convine? Iar tristețea să devină un soi de stigmă. Discutând cu el spargi stigma, normalizezi ceea ce simți și puteți analiza împreună diferite fațete ale existenței tale, ce ar putea constitui sursa acestor stări de tristețe.

Activarea comportamentală

Ai observat că ai tendința să te izolezi și nu îți mai vine să faci nimic, să nu mai mergi nicăieri? Concepeți împreună o listă cu toate activitățile care înainte îți plăceau, pe care voiai să le încerci. Partenerul să nu te lase să stai în pat în timp ce el iese cu prietenii voștri. Să creați o rutină zilnică foarte clară care să te scoată din casă, să vă vedeți cu oamenii dragi, să meditați împreună, să faceți mișcare. Puteți începe cu plimbări, apoi yoga, alergat sau mers la sală. Exercițiul fizic este foarte important deoarece ajută la secretarea de către creier a hormonilor buni responsabili de o stare de spirit pozitivă.

Ce obiective aveți?

Oare visurile la care lucrați intens vin cu un plus de presiune și exigențe ce alimentează tristețea? Recadrați aceste obiective, transformați-le în unele mai ușoare, mai accesibile, care să presupună mai multe etape mai ușor de atins. Astfel va fi hrănită și motivația prin micile succese. Este necesar să reorganizați împărțirea responsabilităților? Făceai prea mult și tristețea trage un semnal de alarmă în ceea ce privește lipsa echitabilității? 

Atenție la autoliniștiri

Ca să faci față tristeții se poate să crească numărul de pahare de vin sau de coctaluri pe care le bei seara la un film sau când stați de vorbă. Să fumezi mai mult, brusc să ai mai mult de lucru ca distragere, să faci compulsiv cumpărături de obiecte de care nu ai neapărat nevoie. De asemenea mâncarea poate deveni un refugiu. Partenerul poate fi de ajutor cu menținerea unui stil de viață mai sănătos și mai ferm. Să nu mai cumpărați mâncare nesănătoasă, procesată, să nu mai cumpărați alcool.

Citește și:
Semnale de alarmă care vă arată că e necesar să vă ocupați mai mult de cuplul vostru

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle