Te-ai săturat să faci continuu aceleași greșeli? Cum să acționezi diferit

Chiar îți poți controla și schimba comportamentul. Este omenește să faci greșeli, dar repetarea lor indică un tipar pe care e necesar să îl schimbi.

Te-ai săturat să faci continuu aceleași greșeli? Cum să acționezi diferit

Cine nu a făcut vreodată greșeli să arunce cu piatra. Din start aici nu se califică nimeni. Așadar, indiferent de domeniu, de context, da, se pot face diverse erori. Și de multe ori este mult mai simplu să îi ierți pe alții decât să te ierți pe tine. Comportamentele tale sunt repetitive? Este timpul să le privești din alt unghi decât ai făcut-o până acum.

Descoperă factorii declanșatori


Gândește-te la câteva situații când ai reacționat similar. Ai aruncat obiecte, ai spus cuvinte urâte, te-ai răzbunat prin diverse acțiuni sau l-ai pedepsit pe celălalt prin tăcere? Ce aveai nevoie cu adevărat și nu ai știut să ceri într-un mod sănătos, asertiv? Ce ai simțit în corp? Când te-ai mai simțit așa în copilăria ta? În relație cu cine? Ce s-a întâmplat atunci? Ce ai dori să îi spui părintelui tău dacă tu în calitate de adult ți-ai putea apăra versiunea din copilărie?

Asumă-ți schimbarea

Tendința este de a plasa responsabilitatea la celălalt – partener, prieten, coleg etc. Dacă tu nu ai face așa, atunci nici eu… Însă tu nu poți controla ce face persoana respectivă, ci poți controla felul în care îi răspunzi. Adică să îți asumi și gestionezi propria reacție, ce poți face tu diferit astfel încât să nu mai ajungi în același punct de fiecare dată. De asemenea uită-te la propria contribuție când bulgărele de zăpadă se face din ce în ce mai mare până distruge tot din calea sa. Conflictul este alimentat de ambele părți? Pur și simplu îngheți și nu mai ai reacție? Eviți și fugi în diverse moduri, ceea ce îl activează și mai mult pe celălalt?

Mai puțină critică, mai multă blândețe

Autoflagelarea rănește suplimentar partea din tine care deja este în suferință. Să te ierți nu înseamnă să te scuzi sau să te absolvi de orice ai putea numi vină. Este un pas important în a face pace cu tine și a avea mintea și inima mai deschise către acea lecție de învățare pe care o presupune fiecare greșeală. Ce ai putea face diferit altădată?

Pași mici dar siguri

Acceptă că un comportament nu se schimbă radical peste noapte. El cel mai probabil a fost construit în foarte mulți ani, un mecanism de protecție care poate nedeveni nefavorabil în relație cu propria persoană sau cei din jur. Așa că este nevoie de timp pentru a-l deconstrui. Celebrează fiecare schimbare, recompensează-te atunci când ai făcut diferit!

Cere-ți scuze

Cele mai bune scuze sunt comportamentul schimbat, dar nu subestima valoarea cuvintelor, regretelor autentice. Mulți oameni au nevoie să audă acel îmi pare rău, ori să aibă ulterior o discuție lămuritoare.

Citește și:
Și tu te-ai apucat în pandemie de grădinărit? De ce este o formă foarte eficientă de autoterapie

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle