Prima prejudecata legata de tatuaje o las in sala de asteptare a unui salon romanesc: nu arata nici pe departe ca un club underground tapetat cu print-uri si graffiti. Seamana mai degraba cu cabinetul unui dentist, iar biziitul aparatului de tatuat imi intareste acest sentiment. De data asta insa, din sala de „operatii’ se aud hlizelile unor domnisoare care nu par deloc speriate de ce li se intimpla. De aici trag concluzia ca arta tatuajelor in Romania nu are mare legatura cu ce am mai vazut eu prin emisiunile L.A. Ink si Miami Ink. Mi-o confirma si Bogdan Iliescu, managerul salonului Roxy Tattoo (www.roxy-tattoo.com), in care ma aflu acum: „In Romania, arta tatuajului e subdezvoltata, iar fata de Occident e la pamint. Aici se cer numai lucruri mici, simple: litere, tribale si fluturasi. Nu exista nici o cultura, nici un respect pentru arta asta’. Nu apuca sa termine propozitia, ca in salon intra o clienta care ce credeti ca doreste sa isi tatueze? Un fluturas. O sustine moral prietena ei, care a vrut si ea un tatuaj, dar a renuntat pe traseu. Nu ar putea sa imi dea un motiv pentru care a ales sa se tatueze. Pur si simplu! De altfel, majoritatea romanilor isi fac tatuaje pentru ca e cool sau pentru ca au vazut-o pe Rihanna cu o ploaie de stelute pe git sau pe Lady Gaga cu un nou tatuaj pe antebrat. Putini dau o semnificatie anume gestului de a-si face un tatuaj. Ionut, unul dintre artistii tatuatori de la Roxy Tattoo, imi povesteste ca cel mai frumos tatuaj pe care l-a facut se gaseste pe bratul unui soldat, care si-a pierdut prietenul in Afganistan. Pentru Attila, de la Bizzzart Tattoo din Cluj (www.bizzzarttattoo.ro), memorabil ramine tatuajul pe care i l-a facut unui fost detinut politic in regimul Ceausescu, care, in ciuda trecutului sau, a dorit sa isi tatueze stema Republicii Socialiste Romania.
I love you forever!
Un alt gest lipsit de sens, dar foarte des intilnit in rindul celor care isi fac tatuaje, este acela de a-si inscriptiona numele iubitei sau iubitului. Ce n-au aflat ei inca e ca dragostea nu dureaza o vesnicie, iar un tatuaj ii poate supravietui cu succes, spre necazul purtatorului. Saloanele se confrunta adesea cu situatia in care, dupa ce s-au despartit de iubirea vietii lor, clientii doresc sa isi acopere declaratia tegumentara cu un alt tatuaj. La Alex, de la Black Ink Studio (www.alex-tattoo.com), am nimerit chiar in timp ce un tinar, foarte convins de sentimentele pe care le nutrea pentru prietena lui, isi tatua pe piept numele ei, in chineza! In fine, au patit rusinea si altii mai celebri si tot nu s-au invatat minte. Johnny Depp, spre exemplu, si-a tatuat pe mina un superb „Wynona forever’ pe vremea cind era amorezat de actrita Winona Ryder, declaratie din care, intre timp, a ramas doar „Wyno forever’ si care imparte aceeasi piele cu numele celor doi copii pe care Johnny ii are cu actuala sa iubita, Vanessa Paradis.
Prejudecati
Daca inainte doar detinutii si vaporenii isi purtau cu mindrie sirenele, potcoavele si vulturii plesuvi, acum clientela saloanelor de tatuaje s-a diversificat consistent. Attila povesteste ca trec pragul salonului Bizzzart Tattoo „atit studenti, sportivi, artisti, cit si procurori, medici sau profesori. In privinta virstei, avem clienti de la 18 la 70 de ani. In ultimii ani am observat insa ca se tatueaza din ce in ce mai mult categoria 30-50 de ani, semn ca oamenii isi schimba incet-incet parerea legata de aceasta arta’. Roxana, cea care a fost motorul artistic al salonului Roxy Tattoo, recunoaste totusi ca prejudecatile exista in continuare: „Mie daca imi vad tatuajul, intorc inca o data capul si ma analizeaza din nou. M-au etichetat o data fara tatuaj si a doua oara cu el. Chiar am avut un client care era angajat la un lant de restaurante fast-food, caruia angajatorul i-a interzis sa lucreze daca nu isi acopera piercing-ul din sprinceana cu un leucoplast’.