Tatuajele, la moda si in Romania

De pe bratele vinjoase ale marinarilor, detinutilor si soldatilor, direct pe scena muzicii pop si pe catwalk-ul parizian! Blamate mult timp pe plaiurile mioritice, tatuajele au inceput sa vada timid lumina zilei si in Romania. Alina Baisan a vizitat cele mai profi saloane si va spune cum sa faceti diferenta dintre amatori si adevaratii artisti!

Prima prejudecata legata de tatuaje o las in sala de asteptare a unui salon romanesc: nu arata nici pe departe ca un club underground tapetat cu print-uri si graffiti. Seamana mai degraba cu cabinetul unui dentist, iar biziitul aparatului de tatuat imi intareste acest sentiment. De data asta insa, din sala de „operatii' se aud hlizelile unor domnisoare care nu par deloc speriate de ce li se intimpla. De aici trag concluzia ca arta tatuajelor in Romania nu are mare legatura cu ce am mai vazut eu prin emisiunile L.A. Ink si Miami Ink. Mi-o confirma si Bogdan Iliescu, managerul salonului Roxy Tattoo (www.roxy-tattoo.com), in care ma aflu acum: „In Romania, arta tatuajului e subdezvoltata, iar fata de Occident e la pamint. Aici se cer numai lucruri mici, simple: litere, tribale si fluturasi. Nu exista nici o cultura, nici un respect pentru arta asta'. Nu apuca sa termine propozitia, ca in salon intra o clienta care ce credeti ca doreste sa isi tatueze? Un fluturas. O sustine moral prietena ei, care a vrut si ea un tatuaj, dar a renuntat pe traseu. Nu ar putea sa imi dea un motiv pentru care a ales sa se tatueze. Pur si simplu! De altfel, majoritatea romanilor isi fac tatuaje pentru ca e cool sau pentru ca au vazut-o pe Rihanna cu o ploaie de stelute pe git sau pe Lady Gaga cu un nou tatuaj pe antebrat. Putini dau o semnificatie anume gestului de a-si face un tatuaj. Ionut, unul dintre artistii tatuatori de la Roxy Tattoo, imi povesteste ca cel mai frumos tatuaj pe care l-a facut se gaseste pe bratul unui soldat, care si-a pierdut prietenul in Afganistan. Pentru Attila, de la Bizzzart Tattoo din Cluj (www.bizzzarttattoo.ro), memorabil ramine tatuajul pe care i l-a facut unui fost detinut politic in regimul Ceausescu, care, in ciuda trecutului sau, a dorit sa isi tatueze stema Republicii Socialiste Romania.

I love you forever!

Un alt gest lipsit de sens, dar foarte des intilnit in rindul celor care isi fac tatuaje, este acela de a-si inscriptiona numele iubitei sau iubitului. Ce n-au aflat ei inca e ca dragostea nu dureaza o vesnicie, iar un tatuaj ii poate supravietui cu succes, spre necazul purtatorului. Saloanele se confrunta adesea cu situatia in care, dupa ce s-au despartit de iubirea vietii lor, clientii doresc sa isi acopere declaratia tegumentara cu un alt tatuaj. La Alex, de la Black Ink Studio (www.alex-tattoo.com), am nimerit chiar in timp ce un tinar, foarte convins de sentimentele pe care le nutrea pentru prietena lui, isi tatua pe piept numele ei, in chineza! In fine, au patit rusinea si altii mai celebri si tot nu s-au invatat minte. Johnny Depp, spre exemplu, si-a tatuat pe mina un superb „Wynona forever' pe vremea cind era amorezat de actrita Winona Ryder, declaratie din care, intre timp, a ramas doar „Wyno forever' si care imparte aceeasi piele cu numele celor doi copii pe care Johnny ii are cu actuala sa iubita, Vanessa Paradis.

Prejudecati

Daca inainte doar detinutii si vaporenii isi purtau cu mindrie sirenele, potcoavele si vulturii plesuvi, acum clientela saloanelor de tatuaje s-a diversificat consistent. Attila povesteste ca trec pragul salonului Bizzzart Tattoo „atit studenti, sportivi, artisti, cit si procurori, medici sau profesori. In privinta virstei, avem clienti de la 18 la 70 de ani. In ultimii ani am observat insa ca se tatueaza din ce in ce mai mult categoria 30-50 de ani, semn ca oamenii isi schimba incet-incet parerea legata de aceasta arta'. Roxana, cea care a fost motorul artistic al salonului Roxy Tattoo, recunoaste totusi ca prejudecatile exista in continuare: „Mie daca imi vad tatuajul, intorc inca o data capul si ma analizeaza din nou. M-au etichetat o data fara tatuaj si a doua oara cu el. Chiar am avut un client care era angajat la un lant de restaurante fast-food, caruia angajatorul i-a interzis sa lucreze daca nu isi acopera piercing-ul din sprinceana cu un leucoplast'.

Tot americanii-s de vina

Nu e de mirare totusi ca arta tatuajelor a ramas in urma la noi, comparativ cu Vestul si Statele Unite. Unde eram noi, pe cind Don Ed Hardy si alti veterani ai artei tatuajelor se luptau cu prejudecatile, dedicindu-si talentul si cunostintele dobindite la scoala de arte plastice acestei practici ancestrale? Sau atunci cind Janis Joplin i-a cerut lui Lyle Tuttle sa ii tatueze la incheietura miinii o bratara, aducind moda tatuajelor din rindul soldatilor in cel al fanilor de ambele sexe? Lyle Tuttle i-a supravietuit artistei si poate depune marturie in continuare despre cite inimioare a tatuat pe piepturile fanilor, dupa moartea cintaretei, care avea ascuns un astfel de tatuaj la sin. Cher, Henry Fonda i-au urmat exemplul, iar astazi aproape ca nu exista vedeta la Hollywood care sa nu se mindreasca cu propria colectie de tatuaje. Daca, pentru americani, anii ‘60 au insemnat revolutie si in materie de tatuaje, la noi primele semne ale acestei arte au aparut abia dupa ‘89. Pina nu demult, in Romania nu au existat aparatura, pigmentii de calitate si nici artistii care sa raspindeasca aceasta arta. Clasica coarda de chitara cu care se mai fac si astazi tatuaje prin penitenciare nu avea cum sa atraga admiratia marelui public. Primii artisti lucrau acasa, in medii nu tocmai igienice si abia prin 2000 au inceput sa apara si saloane cu autorizatie de functionare. Piata cea mai dezvoltata se gaseste desigur in Bucuresti, unde patru-cinci saloane merita cu adevarat sa le treci pragul. In 2009, piata romaneasca a fost impinzita de astfel de business-uri. „Sint multe saloane care copiaza tatuajele facute de altii, cu toate ca acest lucru nu este nici foarte etic, nici constructiv pentru artist', recunoaste Attila, care crede ca un „custom tattoo' iti aduce clientii la usa. „Avem clienti dispusi sa calatoreasca pina la Cluj ca sa primeasca un tatuaj de la noi, poate si pentru ca incercam sa oferim tatuaje proiectate si executate pentru fiecare om in parte, dupa indicatiile acestuia.'

Igiena

„Din punct de vedere al autorizatiilor de functionare, un salon de tatuaj are reguli similare cu ale unui cabinet medical', ma lamureste Bogdan. „Angajatii nostri au toate analizele la zi, atestate si cursuri de prim-ajutor.' Nu numai acele trebuie sa fie sterile, dar si capetele in care acestea sint prinse pe aparat. Saloanele profesioniste sint dotate cu autoclava, un dispozitiv de sterilizare asemanator celor din spitale, iar tatuatorul e obligat sa poarte manusi chirurgicale pe tot parcursul executiei tatuajului. La Black Ink Studio am vazut si un recipient special pe care scria „pericol biologic', unde sint aruncate toate materialele ce au intrat in contact cu pielea clientului. Pentru ca pericolul de infectare cu HIV, hepatita si alti virusi este mare, poate n-ar fi rau sa va ginditi de doua ori atunci cind mergeti sa va faceti un tatuaj la un amic care lucreaza acasa. E drept ca preturile sint ceva mai ridicate intr-un salon, insa acesta iti garanteaza un risc minim de infectare si un grad mare de vindecare a tatuajului. „In Bucuresti, cam 90% din oameni se duc la particulari si doar 10% apeleaza la serviciile unui salon profesionist', constata Bogdan. „Clientul trebuie sa se uite si ce calitate primeste pentru banii investiti. Un tatuaj ramine mult si bine pe pielea omului si poate ca metoda «dincolo era mai ieftin» nu se potriveste si in cazul tatuajelor', sustine si Attila. Pretul unui tatuaj se calculeaza in functie de complexitatea si de marimea acestuia. Pretul de pornire e pe undeva in jurul a 200 de lei si poate ajunge pina la citeva sute de euro. Oricum, la noi tarifele sint cu pina la 30% mai mici decit cele din afara tarii.

Artistii

Dupa ce ai verificat autorizatia de functionare a salonului, trebuie sa te hotarasti asupra artistului care urmeaza sa iti faca tatuajul. De obicei, clientii merg pe recomandarile prietenilor, desi majoritatea saloanelor au site-uri de prezentare unde poti vedea galeria foto cu lucrarile fiecarui artist. Cum se orienteaza cei din bransa atunci cind vor sa isi faca un tatuaj? Bogdan cere sa vada un portret. „Dupa mine, cel mai greu tatuaj este portretul. Ca executie, un portret dureaza intre trei si cinci ore si aici nu ai voie sa gresesti nici o umbra, nici o linie. Daca intri intr-un salon unde iti sint prezentate niste tribale sau niste chestii mai simple, sfatul meu e sa mai incerci si in alta parte.' Pentru un manager de salon, Bogdan are ciudat de putine tatuaje pe corp, si anume nici unul. De fapt, asteapta ca fiica lui sa creasca mare, pentru a i se contura definitiv trasaturile, si atunci isi va tatua portretul ei. Sotia lui, Roxana, imi arata insa doua dintre tatuajele ei: un ingeras la incheietura miinii si niste floricele in zona gitului. Attila cintareste un tatuaj dupa cum urmeaza: „Ma uit in primul rind la asezarea estetica pe suprafata anatomica si la proportiile desenului fata de aceasta. Uneori oamenii nu isi dau seama de ce un tatuaj nu arata bine. Un motiv poate fi faptul ca acesta e prea mic pentru zona pe care a fost aplicat. In privinta executiei, ma uit la trecerile de la umbra la lumina, la combinatia culorilor, la calitatea liniilor – acestea nu trebuie sa fie tremurate, nu trebuie sa arate punct-linie sau sa fie in relief. De asemenea, compozitia trebuie sa fie echilibrata, in cazul in care contine mai multe teme.' In ce priveste tatuajele permanente si semi-permanente, am o veste pentru voi, si anume ca acelea din a doua categorie nu exista! Daca cineva iti spune ca un tatuaj „batut' cu pistolul de tatuat se duce in timp, datorita pigmentului din care e compus, adevaratii artisti sustin ca acestea nu dispar permanent de pe piele. „Nebunia asta a pornit de la tatuajele cosmetice, care sint facute cu pigmenti diferiti de cei folositi in saloanele de tatuaj. Acestia nu se absorb, ci se sterg in citiva ani din cauza zonei pe care se aplica: buze, sprincene. Aceiasi pigmenti folositi in zone de piele normala tind sa se stearga, sint mai slabi in concentratie decit cei pentru tatuajele normale, dar nu dispar niciodata in intregime', explica Attila. Si Alex marturiseste ca el nu face astfel de tatuaje, pentru ca si-ar pierde clientela. Cu toate astea, un tatuaj decolorat sau care nu iti mai place poate fi acoperit de un altul mai frumos. Nu putine sint cazurile in care pe usa saloanelor intra posesori de tatuaje care s-au plictisit de ele. Ionut isi aminteste de primele tatuaje pe care le-a facut pe cind avea 13 ani. „Era o inima in flacari, care arata mai mult a mar, si semnul de la Nike!'. Intre timp si-a luat diploma de grafician si poate spune cu siguranta ca prefera modelele black&grey, pentru ca i se par mai realiste decit cele color. Lui Alex de la Black Ink Studio i se par OK si cele color, atita timp cit pe usa salonului sau intra din cind in cind cite un pasionat de tatuaje care prefera ceva mai complex decit niste tribale sau litere. Cel mai tare tatuaj pe care l-a facut a durat citeva sedinte bune si era inspirat de picturile mecanice ale unui artist contemporan. „Am vrut sa ii fac o poza la sfirsit, numai ca, nu stiu de ce, la ultima sedinta clientul nu a mai venit.' Trebuie sa recunosc ca tot bintuind prin saloanele de tatuaje, rasfoind reviste de profil si urmarind n emisiuni al caror titlu se termina cu „ink', mie mi s-a cam facut pofta de un tatuaj. Astept totusi evenimentul care sa merite gestul, precum si artistul pe miinile caruia chiar mi-as incredinta pielea. Dar despre aceasta experienta, intr-un articol viitor…

Catwalk tattoo

Nici designerii nu au ramas indiferenti la raspindirea tot mai mare a tatuajelor. Case importante de moda, precum Chanel, Jean Paul Gaultier sau Rodarte, au introdus tatuajele in job description-ul make-up artistilor, pentru sezonul primavara-vara 2010. Peter Philips, make-up directorul Chanel, a creat o linie de tatuaje suave, infatisind lantisoare, matanii, rindunele si flori imbobocite, care pot inlocui sau completa cu succes accesoriile destinate gitului, bratelor si picioarelor. Mai mult, casa Chanel a lansat o linie de 50 de tatuaje semi-permanente, din acelea care doar se aplica pe piele si dispar dupa citeva zile si care costa citeva zeci de dolari, oricum mult mai putin decit o bijuterie veritabila Chanel. Actrita Sarah Jessica Parker a dat prima tonul, la gala de decernare a premiilor Oscar 2010, asortind un astfel de tatuaj-bratara tinutei Chanel Couture. Jean Paul Gaultier si-a branduit si el modelele, pictindu-le pe clavicula, fata si brate numele Gaultier, cu caractere de inspiratie Henna, iar Rodarte si-a accesorizat tinutele cu picturi tribale, aplicate pe brate, git si picioare. Nu uitati totusi ca tatuajele propuse de designeri sint unele temporare.

Dacă ești interesat de această artă, află cum se fac tatuajele!

Foto: PR, Shutterstock, Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle