Take me to Mars, Mr.Musk!

Navete spatiale, masini electrice, oras pe Marte, tren supersonic, baterii solare, inteligenta artificiala. Unele pot parea scenarii desprinse din filme SF, insa exista un om care si-a propus ca toate sa devina realitate. Si, partial, a reusit.

Take me to Mars, Mr.Musk!

Este putin probabil sa nu fi auzit pana acum de Elon Musk. La 46 de ani, Elon Musk are o avere estimata la 20 de miliarde de dolari si este considerat a fi in acest moment cel mai important om din industria tehnologiei. Si pe buna dreptate.

SpaceX si Tesla sunt doar doua dintre cele mai importante companii de care este legat numele lui Elon Musk, iar imaginatia si ambitia lui sunt, parca, de neoprit. Cel mai important proiect al lui? Colonizarea planetei Marte.

SpaceX ne duce pe Marte si cu racheta dintr-un oras in altul

Ti s-a intamplat sa te gandesti cat de cool ar fi sa ajungi pe o alta planeta? Mai stii toate acele scenarii de fime SF, acele experiente pe care le-ai vazut in documentare despre celebrele navete spatiale americane sau aselenizare? Cu siguranta, Elon Musk le cunoaste.

In 2002, Musk a pus bazele companiei SpaceX, cu intentia de a promova colonizarea spatiala, dar si de a construi rachete mai putin costisitoare. Putini au fost cei care l-au luat atunci in serios, dar planurile lui s-au dovedit viabile si foarte profitabile. Ideea pe care Musk si-a propus-o pentru urmatorii ani este de a coloniza planeta rosie. Mai mult, miliardarul nu se opreste aici. El a prezentat chiar si schitele pentru un oras ce ar putea fi construit pe Marte, in care sa locuiasca un milion de oameni. „Making Humanity a Multi-Planetary Species este titlul proiectului ambitios pe care Musk il vede devenit realitate in curand.

Viziunea lui Musk despre o planeta Marte locuita de oameni se bazeaza pe un combo racheta-naveta spatiala, conceput de SpaceX sub denumirea Interplanetary Transport System. Si, daca te incanta ideea unei astfel de provocari (desi vor trece multi ani pana va deveni realitate), iti spunem si costul preconizat pentru un astfel de voiaj: 200.000 de dolari. „Mi-ar placea sa mor pe Marte. Ar fi frumos sa nu mor, totusi, in urma impactului, a glumit Musk intr-un interviu recent. De ce sa il contrazicem?

Primul pas va avea loc in 2018, anul in care magnatul american estimeaza ca cea mai noua racheta conceputa de SpaceX va ajunge pe Marte. „Construim nave cargo care sa ajunga pe Marte. Daca toate lucrurile vor merge conform planului, vom putea trimite oameni pe Marte in 2024, sosirea urmand a avea loc in 2025, declara cu incredere Musk.

Aceste rachete interplanetare ar putea fi folosite si pe Pamant, pentru calatoriile la mare distanta. Doar 29 de minute ar dura o calatorie Londra – New York, iar pretul unui bilet ar fi similar cu cel al unui bilet de avion la clasa economica.

Pare nerealist la prima vedere, mult prea ambitios, insa nimic din ceea ce si-a propus Musk nu a ramas la stadiul de proiect esuat.

Tesla, viitorul masinilor electrice

Intr-o lume a automobilelor condusa de magnatii petrolului, Tesla a aparut ca o gura de aer proaspat. Caci, da, principalul scop al lui Elon Musk este sa construiasca masini electrice a caror amprenta asupra mediului sa fie cat mai putin nociva. „Misiunea Tesla este sa accelereze tranzitia lumii catre energia sustenabila, spune el. In urma cu 11 ani, Musk prezenta pe blog-ul Tesla principalele idei dupa care isi ghideaza viziunea. Planul continea trei pasi: „1) construieste o masina electrica sport de lux; 2) cu banii incasati, construieste o alta masina electrica, premium, pentru un public mai larg; 3) cu banii incasati din masina premium, construieste o alta masina electrica, pentru publicul larg. Iar obiectivul final este ca majoritatea oamenilor sa conduca masini electrice si sa salveze planeta. Ambitios, nu?

Totusi, realitatea nu este de partea lui atunci cand vine vorba de automobilele Tesla. Cel mai recent model, Tesla 3, a fost lansat cu surle si trambite in iulie, iar pe lista de asteptare se aflau nu mai putin de 100.000 de oameni. Musk si Tesla nu au fost pregatiti pentru un asemenea succes si nici capacitatea de producere a masinilor nu se ridica la asteptarile publicului.

Citeste si:
Interviu exclusiv: Horia Tecau

Inteligenta artificiala, un real pericol?

Inteligenta artificiala castiga din ce in ce mai multi sustinatori si investitori, dar, in acelasi timp, se gasesc si oameni care ne atrag atentia asupra pericolelor. Din aceasta ultima categorie face parte si Elon Musk. Desi detine Open A.I., o companie non-profit de cercetare in domeniul inteligentei artificiale, Musk spune lucrurilor pe nume.

„Trebuie sa fim foarte atenti cand vine vorba de inteligenta artificiala, a declarat miliardarul. „Cred ca ar trebui sa existe niste reguli, la nivel national si international, doar ca sa prevenim. Cand vine vorba de inteligenta artificiala, invocam diavolul.

Ca sa intelegi mai bine compania lui Musk, iti spunem ca una dintre masinile produse de Open A.I a reusit sa-l invinga intr-un joc demonstrativ de Dota 2 pe Danylo „Dendi Ishutin, unul dintre cei mai buni gameri din lume. Si nu e tot. Musk a construit si o „sala de gimnastica, unde dezvoltatorii pot sa isi antreneze sistemele de inteligenta artificiala.

Hyperloop, trenul viitorului

Industria spatiala si cea auto nu par a fi suficiente pentru Elon Musk. In fond, de ce s-ar limita la cateva proiecte cand are resursele pentru a face tot ce isi propune?

Unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale lui Musk este Hyperloop One, un sistem revolutionar de transport pentru care au fost deja facute primele teste in America, cu succes: Hyperloop-ul a ajuns de la 0 la 400 mile/ora in cateva secunde. Musk nu se rezuma numai la continentul american atunci cand vine vorba de astfel de proiecte de amploare, deja cateva tari europene s-au aratat interesate de acest proiect (si sper ca nu te asteptai sa regasesti si Romania pe lista).

Adevaratul Iron Man, un familist si nu prea

Pe cat de fascinante sunt inovatiile care ii poarta semnatura, pe atat de incitante sunt si informatiile despre viata lui privata. Daca te intrebi de ce i se acorda atat de des superlativul de Iron Man, iti dezvaluim ca personajul Tony Stark, aka Iron Man, a fost modelat dupa personalitatea lui Elon. Mai mult chiar, Musk a aparut si intr-o secventa din celebrul film. Atunci cand actorul Robert Downey Jr. l-a intalnit, s-a declarat uimit. „Sunt, probabil, omul cel mai greu de impresionat. Dar tipul acesta e incredibil! E un super-erou din viata reala!, a spus Downey dupa intalnirea cu Musk la SpaceX.

Viata personala a lui Musk a fost analizata si comentata in mii si mii de articole, cel mai recent datorita relatiei cu actrita Amber Heard, fosta sotie a lui Johnny Depp, relatie care, intre timp, s-a incheiat.

Viata privata a lui Musk a fost oricum, numai plictisitoare nu. In 2000, el s-a casatorit cu autoarea Justine Wilson, prima lui iubire. Au avut sase copii, dintre care primul a murit cand avea numai 10 saptamani, urmand apoi o pereche de gemeni si, ulterior, tripleti. Divortul celor doi s-a pronuntat in 2008, iar mai tarziu fosta lui sotie l-a caracterizat ca fiind „cel mai murdar divort din America.

Tot in 2008, Musk a cunoscut-o intr-un club londonez pe actrita britanica Talulah Riley, iar in 2010 s-au casatorit in Scotia. Au divortat dupa nici un an, iar in ianuarie 2012 Musk si-a declarat sentimentele pe Twitter (probabil era important ca toata lumea sa stie ce simte). „Au fost patru ani uimitori. Te voi iubi toata viata. Intr-o buna zi, vei face ca o persoana sa fie foarte fericita.

Poate ca aceasta declaratie a fost de vina sau poate ca inca mai existau sentimente reale, caci, in iulie 2013, cei doi s-au recasatorit. Au inceput insa 2015 cu o noua cerere de divort (inaintata de Musk chiar pe 1 ianuarie), apoi in primavara s-au impacat, pentru ca in martie 2016 sa divorteze definitiv. O adevarata telenovela!

Multi il considera nebun si exagerat. Altii, in schimb, il cred un geniu. Cel mai probabil in personalitatea lui Musk se regaseste cate putin din amandoua. Insa nu conteaza cat de absurde sau imposibile par ideile lui Musk, ele merita auzite, citite si sustinute!

Intrebarea ramane insa: ne poate duce Elon Musk pe Marte? Mr. Musk, eu astept biletul pe adresa redactiei, sigur ma gasiti aici si in 2024.

Citeste si:
Yachting – Mic ghid pentru o mare pasiune

Foto: Guliver; Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle