Supernova este o poveste tandră despre intimitatea profundă a doi bărbați, când iubirea lor e umbrită din ce în ce mai tare de amenințarea demenței.
Cum a fost primul moment în care ți-ai dat seama că vei muri? Cu-adevărat, adică, să conștientizezi pe deplin că lucrul acesta chiar se va întâmpla într-un viitor tangibil, și nu doar să știi abstract, ca noi toți, că tuturor ne vine rândul la un moment dat. Supernova, cel mai recent film al lui Harry Macqueen, vorbește despre vremea aceea în care ne lovește luciditatea supremă, în care ne dăm seama fără să ne mai putem minți că suntem doar în trecere pe aici. Dar și despre cum îi afectează pe cei din jur dispariția unui om drag.
Macqueen a făcut un film despre demență, dar Supernova este de fapt o poveste de dragoste care se întâmplă să fie a unui cuplu gay. Protagoniștii sunt Sam (Colin Firth), muzician, și Tusker (Stanley Tucci), scriitor, împreună de 20 de ani, a căror viață se schimbă când Tusker este diagnosticat cu demență. Debutul filmului îi surprinde doi ani mai târziu, când boala lui Tusker a avansat suficient încât să nu mai poată fi un subiect ocolit, Sam a fost nevoit să renunțe la muzică pentru a fi cât mai aproape de el, și când cei doi decid să pornească la drum în vechea lor rulotă, într-o călătorie care îi va purta în vizită la sora lui Sam și la un grup de vechi prieteni, dar și în alte locuri care le-au marcat anii împreună. La finalul drumului pe Sam îl așteaptă și un recital de pian de care îi este frică, dar și o decizie de luat în legătură cu ce se va întâmpla mai departe cu ei, pe măsură ce boala lui Tusker își continuă netulburată marșul spre marea ieșire din scenă.
Ca în orice film despre demență (și s-au făcut destule de-a lungul timpului), în Supernova avem de-a face cu marile întrebări pe care ni le generează situațiile extreme. Iar filmul lui Macqueen excelează aici, căci unde alte filme cu același subiect se scaldă în episoade atât de dramatice încât dau senzația de pornografie, el alege să redea chinul protagoniștilor prin scene mult mai discrete. Sunt acolo ironiile unui cuplu în care partenerii se știu unul pe celălalt mai bine decât pe ei înșiși, inevitabilele cicăleli, înduioșătoare până la lacrimi, și mult umor, care uneori camuflează disperarea, alteori o acoperă cu o pojghiță de optimism. Practic, Macqueen alege să reprezinte boala nu doar ca pe o calamitate ce zguduie din toate puterile o viață de om (sau mai multe, pentru că cei din jur sunt mereu afectați), ci ca pe un fapt de viață pe care nu poți, în cele din urmă, decât să-l accepți.
M-am întrebat pe parcursul filmului cum ar fi arătat el jucat de doi actori gay, dar trebuie spus faptul că Firth și Tucci duc, în Supernova, până la capăt aceste roluri cu naturalețe și gingășie, iar relația dintre ei e de un firesc emoționant. Tucci, păstrând aerul ironic care îi stă atât de bine, afișat în multe roluri, ne arată aici un personaj a cărui boală nu îl poate face nici o clipă demn de milă. E pe rând amuzant și duios, dar mai cu seamă onest. El a atribuit lucrul acesta scenariului, într-o declarație: „Era atât de onest! Simțeai că cei doi protagoniști au fost pentru multă vreme împreună, fără ca acest lucru să fie specificat undeva; se simțea, oricine citea scenariul și-ar fi dat seama. Dar cheia a fost legătura dintre cei doi – pentru că dacă asta e adevarată, ai merge cu personajele până la capătul lumii. Și în cazul acesta au o legătură extrem de reală, de puternică.”
Tusker privește pasionat către stele aproape în fiecare noapte și are conversații despre astre care ne împing să credem că a ales, parcă, să-și concentreze o parte a atenției către lucruri mai mari și mai semnificative decât bietele noastre existențe terestre, o înclinație firească atunci când sfârșitul e atât de aproape. De aici și numele filmului, Supernova, de la exploziile stelare puternice, ce luminează până departe, până să dispară fără urmă. Metafora aceasta m-a dus cu gândul la Steaua fără nume a lui Mihail Sebastian, piesa al cărei protagonist speră, la un moment dat, că pe o altă stea „aventura asta ridicolă, care se numeşte viaţa noastră, se repetă altfel, de la început, sub acelaş cer, dar cu alt noroc.” Pe o altă stea, dragostea dintre Sam și Tusker cu siguranță continuă încă.
***
SUPERNOVA este distribuit în cinematografele din România de FREEALIZE, începând din 30 iulie 2021.
Cinematografe în care rulează filmul în prima săptămână:
București: Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Park Lake, Cinema Elvira Popesco, Cinema Europa, Cinema Muzeul Țăranului, Cineplexx Băneasa, Cineplexx Titan, Happy Cinema, Holywood Multiplex,
Alba Iulia: Cinema Colours 3D
Bârlad: Cityplex Victoria Bârlad
Caransebeș: Cinema Luna 3D
Cluj-Napoca: Cinema Victoria
Constanța: Cinema Jean Constantin
Craiova: Cinema Inspire VIP, Cinema Colours, Patria
Galați: Cinema Prof Ioan Manole
Iași: Cinema Ateneu
Foto: PR