Nicicum nu debordați de tandrețe, deși simțiți că vă iubiți. Totuși, atingerile care nu au ca scop sexul au o importanță foarte mare.
În termeni de limbaj al iubirii atingerile nu se află pentru niciunul în top 3. Limbajele iubirii înseamnă complimente de tipul: arăți bine, ce mândră sunt de tine, te iubesc, mi-a fost dor de tine, ce grozav ești că ai rezolvat x problemă. Apoi sunt atingerile precum îmbrățișările, mângâierile, săruturile, a merge de mână pe stradă, ori gesturi fizice ludice.
Serviciile presupun acțiuni diverse în care partenerul primește ajutor, respectiv a-i face cafeaua dimineața sau micul dejun, a-i duce cămășile la curățătorie. Cadourile sunt mai mărunte sau mai grandioase, o ciocolată când vii de la cumpărături ori surpriză obiectul acela scump la care visa cu ochii deschiși. Timpul în doi ca limbaj al iubirii e un timp de calitate în care faceți efectiv ceva care vă aduce bucurie, relaxare amândurora. Ei bine, din lista asta atingerile se află pe ultimul loc, dar e necesar să le integrați conștient în manifestarea iubirii.
Un copil nu are capacitatea de a-și regla singur emoțiile și o face în relație cu părintele care îl ia în brațe, îl mângâie până se alină tristețea și se stinge focul furiei. Dar nu doar copiii se pot coregla în relație cu un adult, ci și alți adulți, chiar dacă aceștia sunt capabili să-ți gestioneze emoțiile și sentimentele. După o zi proastă e grozav că partenerul îți pregătește cina și o baie cu spumă, dar o îmbrățișare și ea va fi benefică. Un sărut care să îți arate că e acolo, te iubește și să te ajute să liniștești..
Acea legătură invizibilă dintre voi e întărită de intimitate, de dezvăluirea propriei vulnerabilități și o discuție în care faci asta, în care te simți și văzută, auzită. Atingerile fizice vin cu un plus de ciment la consolidarea conexiunii, apropierii sufletești dintre voi.
Este dovedit științific deja că îmbrățișările contribuie la secretarea de oxitocină, cel pe care îl numim hormonul atașamentului. Și vă puteți propune activ strategii în care să le faceți loc îmbrățișărilor chiar dacă nu sunteți atât de… lipicioși fizic. Puteți stabili ca regulă îmbrățișare când plecați de acasă și când veniți de la serviciu. Îmbrățișare la culcare, chiar dacă 10 minute mai târziu vă schimbați poziția.
Dar, atenție, destinația finală nu este patul și un act sexual. Atingerile sunt un soi de joc și de preludiu fără penetrare, cu ajutorul cărora vă simțiți doriți și în afara momentului când decideți să faceți sex și nu mai apar gânduri intruzive negative de tipul mă folosește, sau abia acum știe să mă sărute și să mă mângâie. În plus, prin acest exercițiu vă perfecționați preludiul care poate deveni mai provocator, mai bun, și crește satisfacția sexuală.
Comunicarea nu înseamnă doar vorbe și atât. Comunicarea non-verbală presupune și mimică, gestică, tonul și inflexiunile vocii, dar și atingeri. Practic un mesaj spus în cuvinte e întărit, confirmat la nivel fizic prin atingeri. Așa cum o promisiune verbală este confirmată de schimbarea comportamentală.
Foto: PR