Sunteți la început sau relația voastră se îndreaptă spre un impas? Modalități să vă creșteți gradul de intimitate în cuplu

Mai bine preveniți decât să reparați când deja este foarte greu să faceți asta. Iar cultivarea intimității este un exercițiu constant, nu episodic.

Nu este niciodată prea târziu să vă reinventați relația sau să decideți că vreți să interacționați cât mai curat emoțional și comportamental. Fie că abia v-ați asumat relația și vreți să o dezvoltați cât mai sănătos sau sunteți deja de câțiva ani împreună și ceea ce ați făcut până acum nu v-a fost cu adevărat de folos, ci mai degrabă v-a sabotat, strategiile prin care să vă cultivați intimitatea presupun un efort conștient și aplicabilitate zilnică.


Fără amenințări

Ne despărțim, divorțez, îți voi oferi exact ceea ce îmi dai și tu mie. Sunt niște strigăte de ajutor, manipulări conștiente sau nu, un fel de ultimă soluție sau reacții impulsive fără să te gândești la consecințele ulterioare. Căci o decizie de ruptură finală nu se ia când simți că dai în clocot emoțional, ci după analiză serioasă, făcută cu calm, chiar dacă doare. Când ameninți pe cineva o faci dintr-o zonă de luptă, nu presupune intimitate, vulnerabilitate, ci un raport evident de forțe prin care unul încearcă să îl domine pe celălalt, să-l determine să facă ceea ce dorește. Iar la strigătul de luptă îngheți, fugi sau pregătești armele ca să te aperi. Nicio conectare emoțională în dinamica aceasta.


Comunicarea…

… nu este pentru a blama, a critica, a ridiculiza, a scoate furia sau frustrarea la suprafață și atât. Comunicarea este pentru a găsi soluții agreabile pentru amândoi, a vă vulnerabiliza, a vă apropia, stimula intelectual. Respingerea, tratamentul tăcerii, aroganța, superioritatea, joculețele psihologice nu fac parte dintr-o comunicare deschisă, asertivă, ci reprezintă tot moduri de a face față ce sabotează intimitatea.

Atenție la prioritizări

Pe primul loc știi că trebuie să fii tu, dar nu faci asta într-un mod sănătos, ci cu puternice accente de egoism toxic, de îndreptățire? Banii, realizarea profesională îți ocupă tot spațiul mental, fizic și investești acolo toată energia? Relația cu familia din care provii, cu părinții nu este reglementată adecvat și aceștia se bagă în viața ta mai mult decât trebuie, inclusiv în cea de cuplu? Limitele, granițele în relația cu ei sunt inexistente? Ce poziție ocupă cu adevărat relația de cuplu în topul priorităților din existența ta?


Cum vă alimentați contul bancar emoțional?

Lucrurile se întâmplă ca la un cont bancar real. Dacă nu depui acolo bani, că virezi tu din contul principal în cel de economii, că nu îți intră salariul în cont, când va trebui să faci o plată… nu vei avea cu ce. În contul bancar emoțional al relației voastre veți face fiecare depuneri diverse: complimente, servicii, mici atenții, tandrețe fără scop final sexul, timp de calitate petrecut împreună, sprijin moral și practic, dovezi de încredere și reasigurare, gratitudine etc. Dar e important ca viramentele acestea să le faceți amândoi, dacă doar unul este debitorul vor apărea inechitabilitatea și epuizarea emoțională. Ei bine, cu contul emoțional plin, în momentele de criză, de conflict veți face extrageri care vă ajută să vă continuați relația. La un cont gol apare întrebarea: de ce să mai stau aici?


Citește și:
Sunteți niște persoane mai reci? Ce importanță au atingerile non-sexuale în cuplu

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle