Nu cred ca poti spune ca nu te-ai identificat, macar o data, cu Carrie Bradshaw. Si atunci, de ce nu te revolti mai tare pentru ca Chris Noth, actorul care l-a jucat pe Mr. Big in "Sex and The City", a spus despre Carrie este o curva?
Unul dintre lucrurile pe care le-am dezbatut intens ieri in redactie, in ciuda unui deadline extrem de ocupat, a fost declaratia lui Chris Noth (il stii, cu siguranta, drept Mister Big din „Sex and The City”) cum ca personajul Carrie Bradshaw era nici mai mult nici mai putin decat o curva. Semn ca si pe tine te-a interesat subiectul la fel de mult ca pe noi este numarul imens de vizualizari pe care l-a avut stirea pe care colegele mele au pus-o aici, pe site-ul elle.ro.
Dar ce a spus Mr. Big unui site de stiri australian? Ei bine, iata ce a zis: „Unul dintre lucrurile pe care le spun oamenilor este ca Big nu a incercat niciodata sa para ceea ce nu era. Carrie era cea care incerca sa pretinda ca el este altceva decat era. El a fost mereu cinstit in legatura cu sine insusi – si nu a inselat-o niciodata. Relatia pur si simplu nu mergea, el a mers mai departe si s-a casatorit, in vreme ce ea a continuat sa… cati iubiti a avut? Ce curva a fost! (razand) Exista o conceptie gresita cum ca Carrie ar fi fost o victima a lui si nu este cazul – ea era o femeie puternica si inteligenta.'
Sa o luam cu inceputul. De ce ne intereseaza ce a spus un actor despre un personaj de serial? Ei bine, ne intereseaza si ne pasa pentru ca serialul in cauza, Sex and The City, a fost unul dintre putinele care au avut puterea sa produca in fiecare dintre femeile care l-au vazut o schimbare. Daca ai intreba orice femeie, probabil ca ti-ar spune nu doar ca l-a vazut, dar ca s-a si identificat, in vreun fel sau altul, cu oricare dintre femeile portretizate acolo.
Fiecare dintre noi am vrut sa fim, la un moment dat, o Carrie, o Samantha, o Miranda sau o Charlotte. Fiecare am fost inspirate vestimentar, fiecare am copiat cate o replica, fiecare am resimtit o mare usurare atunci cand, in cele din urma, aparitia acestui serial ne-a indicat ca era ok sa vorbim pe sleau si cu umor cu prietenele noastre despre orice subiect care ne trecea prin cap (mai ales despre sex, evident).
Ca ti-a placut sau nu, pot sa iti spun ca stiu destule femei care, atunci cand sunt singure seara acasa, nu se simt bine, sunt obosite sau bolnave, mai revad cateva episoade care le fac sa rada sau sa se gandeasca la anumite lucruri. Serialul acesta a fost o inspiratie pentru noi toate, chiar daca a avut si greselile lui – cum ar fi exagerarile privind lucrurile pe care si le poate permite cineva care lucreaza ca editor intr-un oras ca New York, cum ar fi ca femeile portretizate acolo nu au fost mai diverse sau ca toate aratau nefiresc de bine pentru varstele lor. Da, poate ca toate aceste lucruri nu au fost neaparat bine gandite sau adevarate, dar pentru noi, femeile care ne-am uitat la serial, cele patru personaje sunt inca cat se poate de reale si de relevante.
Iar relatia dificila dintre Carrie si Mister Big a ajuns, in mintile noastre, sa evoce orice fel de relatie pasionala si cu nabadai pe care am avut-o vreodata. Iar, in final, casatoria dintre cei doi a reprezentat un fel de inchidere romantica a unui cerc, o rezolvare care ne-a facut pe toate sa visam ca dragostea adevarata inca mai exista si ca, la finalul zilei, cavalerul nostru va veni sa ne salveze si se va casatori cu noi. De ce ne pasa, deci, de cuvintele actorului care l-a interpretat pe Mister Big? Cred ca ti-am raspuns deja la intrebare.
Acum, sa luam chiar cuvintele lui. Chris Noth nu a facut altceva decat sa declare un lucru cu care probabil multa lume e de acord. Acela ca judecam femeile in functie de numarul de parteneri pe care il au – ele devin curve cu cat numarul de prieteni e mai mare, in vreme ce barbatii sunt din ce in ce mai dezirabili daca ajung sa cucereasca un numar mare de femei. Cu siguranta asta va suna familiar.
Doar ca Sex and The City a fost atat de revolutionar pentru vremea lui tocmai pentru ca ne-a indemnat sa credem ca ne este permis sa fim noi insine si sa nu ne rusinam cu vietile noastre sexuale. De altfel, probleme de genul acesta s-au discutat chiar in anumite episoade, si cu siguranta va amintiti de momentele in care conservatoarea Charlotte o judeca pe mai libertina Samantha in functie de numarul ei de parteneri sexuali. Iar tocmai rezolvarea acestei probleme in serial ne-a invatat ca nimeni, si mai ales prietenele noastre apropiate, femei, nu are voie sa ne judece pe astfel de temeiuri.
Iar serialul acesta ne-a invatat atat de multe lucruri incat ar fi trebuit, pana acum, sa ne invete si ca nu mai putem lasa vreodata un barbat sa ne judece. Ganditi-va, numai, la faptul ca de aici am invatat, pentru prima data in cultura populara, de la primul episod care a ajuns la TV in 1998, ca femeile pot fi in centrul atentiei. Mai mult, am invatat ca e ok ca aceste femei sunt singure, ca unele dintre ele nu isi vor gasi niciodata marea iubire si ca faptul acesta nu e neaparat o pedeapsa, ci ca e un fel in care stau lucrurile, cu care noi toate ne-am impacat pana la urma. Pentru prima oara am vazut femei care rad de succesele sau esecurile lor amoroase dar care, mai presus de asta, raman ele insele, adica niste femei singure in Manhattan, care sunt fericite cu joburile lor, care sunt mai mult decat sotii sau partenere.
Sex and The City ne-a aratat si ca, dincolo de barbatii care ajung in vietile noastre, prietenia cu alte femei este cea care dureaza. Si ca niste femei care nu mai sunt foarte tinere pot sa isi gaseasca bucurii si in afara unor relatii. Tot Sex and The City ne-a aratat ce inseamna independenta – ganditi-va numai la episoadele in care Charlotte vrea sa renunte la jobul ei pentru a deveni o sotie casnica. Si tot serialul (si mai ales personajul Samantha) ne-a aratat ca e ok sa facem sex ca niste barbati, fara complicatii sentimentale.
Tot de aici am vazut si ce inseamna sa iti urmezi visele, iar povestea unei tinere scriitoare care ajunge la New York cu visul de a reusi ne-a inspirat pe toate, la un moment sau altul, sa ne asezam in fata unui laptop, purtand un maiou si un sirag de perle, si sa scriem despre felul in care vedem lumea. Nici nu pot sa numar nesfarsitele bloguri inspirate de Carrie Bradshaw. Tot din Sex and The City am aflat ca o femeie poate sa renunte la o relatie cand aceasta nu o mai satisface. Samantha se desparte de iubitul ei mult mai tanar la o varsta la care cele mai multe dintre noi s-ar fi multumit cu o relatie calduta, doar pentru ca independenta ei si propria persoana sunt mai importante decat statutul de a fi intr-un cuplu.
Deci, daca tot am invatat toate aceste lucruri (si multe altele) dintr-un simplu serial care ne-a schimbat tuturor felul de a gandi (si trebuie sa va spun ca si mama mea s-a amuzat privindu-l si gandeste acum la fel ca mine) poate ca ar trebui sa spunem toate acum, in cor: „Sunt Carrie Bradshaw si nu sunt o curva.'
Foto: PR