Suferim oare de bulimie financiara?

Descoperim ca suntem generatia care are probleme financiare, care cheltuie mai mult decat ar fi necesar.

Suferim oare de bulimie financiara?

Suferi de Disfunctia Financiara Tipic Feminina? Statistic, e foarte probabil. Simptomele sint destul de greu de indicat… Citeva vorbe printre dinti cind iti ridici facturile din cutia postala; imposibilitatea de a-ti aminti care a fost motivul pentru care te-ai repezit sa-ti cumperi acele sandale negre foarte sic fara sa te gindesti ca mai ai trei perechi similare in dulap. „Disfunctia Financiara Tipic Feminina' face ravagii in rindul po­pulatiei feminine. Potrivit statisticilor, 75% dintre tinere au datorii si un sfert dintre acestea au probleme financiare grave. Un sondaj facut recent in Bucuresti evidentia ca mai bine de un sfert din populatie nu a facut nici un fel de economii in ultima luna, ba chiar mai mult, are datorii.

Dr. Brandan Burchell, lector la Facultatea de Stiinte Politice si Sociale a Universitatii din Cambridge a sugerat ca femeile sint mai predispuse sa aiba pro­bleme financiare intrucit le pasa mai mult de bani. „Femeile pot deveni usor dependente de bani: ele au tendinta de a se implica mult in aceasta relatie.' Burchell aminteste, de asemenea, ca a discuta cu o femeie despre bani si mai ales despre cum ii cheltuieste a devenit un subiect tabu – chiar mai greu de abordat decit subiectul sex. Nu ne place, intr-adevar, sa spunem, cit cistigam si cu atit mai putin cit cheltuim. Cind totusi a­du­­cem vorba despre asta (cu totul si cu totul intimplator si fara voia noastra…), dezvaluirile pe care le facem sint de multe ori departe de adevar. Mintim. Ne ascundem de ceilalti. Stringem bani pe care ii cheltuim apoi in­­tr-un mod cit mai extravagant. Ne pare rau si am vrea sa nu fi cedat tentatiei… Iata cum e sa fii…

„Bulimica' vinovata

  • Cumperi mai mult decit iti trebuie, apoi te intorci a doua zi sa returnezi marfa.
  • Vinzatoarele te recunosc de cum intri pe usa magazinului. Si, de obicei, suspina.
  • Te apuca tremuratul la zgomotul cardului trecut pe la casa de marcat, dupa care ai o sen­za­tie de greata si te ia cu ame­tea­la.

De retinut:

Daca ai toate aceste simptome, ai nevoie cu siguranta sa vor­besti cu o persoana serioasa si severa. Un caz care a vrut sa ra­mina anonim este cel al unei femei care a devenit „buli­mi­ca' financiar dupa divort. „Ma plimbam pe Bond Street (n.r. – una din cele mai cunoscute strazi cu magazine din Londra) ore in sir. De cele mai multe ori cumparam tot felul de lucruri scumpe, pe care, in mare parte, le-am returnat cu usurinta. Citeodata, da­deam banii pe o haina care nici macar nu era marimea mea. Si, desi am returnat cele mai multe dintre cumparaturile facute tot am ramas cu datorii de peste 16.000 de lire sterline.'

Pentru aceste cheltuitoare „vinovate' exista si o veste proasta: returnarea lucrurilor achizitionate nu se va mai face atit de usor. Multe lanturi de magazine intocmesc deja liste cu cele care si-au facut un obicei din a se intoarce cu marfa ina­poi. Altele nici macar nu mai accepta returnarea marfii daca aceasta nu are un defect evident de fabricatie. Din 530 de femei care au raspuns unui chestionar alcatuit de Brunel University, mai bine de jumatate au recunoscut ca sint „vinovate': cumpara mai mult decit au nevoie si obisnu­iesc sa aduca lucrurile inapoi la magazin. Asta inseamna ca jacheta noua pe care tocmai ai achi­zitionat-o e posibil sa fi fost „reciclata' de mai multe ori.

Tamira King, specialist in cer­ce­tarea pietei, spunea ca exista persoane care au returnat un televizor dupa vizionarea unui singur meci sau au adus inapoi servicii de masa din portelan dupa ce le-au folosit: „O tipa insarcinata a cumparat blugi in fiecare luna de sarcina, re­tur­nindu-i cind deja nu o mai inca­peau si schimbindu-i cu o pe­reche mai mare – si, in cele din urma, ce credeti ca a facut? A cerut banii inapoi!'. Teoria arata ca acest tip de cumparatori apeleaza la un fel de „terapie' prin cumparaturi, evitind sau minimalizind astfel emotiile si sentimentele lor adevarate. Nefericirea personala este una din cauzele de baza ale acestei „bulimii' financiare. Un exemplu in acest sens este Jackie Onassis, care a fost o cheltuitoare inveterata cit timp a fost casatorita cu Aristotel Onassis. Truman Capote isi aminteste ca a intilnit-o intr-un magazin, unde si-a comandat doua duzini de bluze de matase de acelasi fel, dupa care a iesit: „Parea ametita, hipnotizata', scria el. Bluzele urmau sa se intoarca la magazin in ziua urmatoare.

Tratamentul

Marile magazine isi fac de ceva timp baze de date cu cei care cumpara si apoi returneaza hainele. Metoda ar trebui sa fie de ajutor – pina la urma, mo­mentele de stinjeneala la verificarea numelor ar trebui sa le descurajeze si pe cele mai impatimite „bulimice'. Ele ar putea insa sa apeleze si la sprijinul unui specialist: un psihiatru sau un terapeut care sa trateze „cauza' reala a maniei de a cum­para (nefericirea perso­nala).
 

Cheltuitoarea in serie

Simptomele

  • Inima iti bate cu putere cind intri intr-un magazin sau cind auzi sunetul casei de marcat.
  • Ai o garderoba care contine mai mult de cinci elemente din urmatoarele: tricouri albe, pantofi negri, paltoane sau jachete.
  • Ai pe raft numeroase CD-uri pe care nu le asculti si top-uri pe care nu le mai porti.

De retinut:

Toate reducerile, ofertele speciale si micile cadouri iti dau mereu impulsul de a cumpara. Dar cind mania cumparaturilor devine o obisnuinta, nu mai e amuzant. E mai degraba un strigat disperat de ajutor din partea unei persoane care, din lipsa securitatii emotionale, e pe cale sa si-o pericliteze si pe cea financiara. Un studiu al dr. Helga Dittmar de la Universitatea din Sussex arata ca sindromul cum­pa­ra­turilor „impulsive' afecteaza mai bine de o jumatate de milion de persoane in Anglia. Cheltui­toarele de profesie tind sa fie atasate mult de valorile materiale si isi inchipuie ca acumularea unor astfel de bunuri va fi o cale mai scurta catre succes si fericire. Acest gen de persoane arunca mai multi bani atunci cind se simt nesigure pe ceea ce fac sau sint suparate. Ele cum­para „irational', pe principiul „mi se cuvine'.

Tratamentul

Daca simti ca devii exagerat de cheltuitoare, gindeste-te mai bine de ce cumperi toate acele lucruri, care e adevaratul motiv pentru care vrei sa arunci banii si iti va fi mai usor sa spui „nu' atunci cind o alta tentatie iti da tircoale.

Anti-finantista

Simptomele

  • Extrasele de la banca zac nedeschise sub pat.
  • Esti total nepriceputa in ceea ce priveste operatiunile cu bani, neavind nici o idee despre ce intra sau, mai ales, iese din contul tau curent.
  • Geanta iti este plina pina la refuz de carduri de credit sau de carduri de fidelitate la diverse magazine, insa niciodata nu stii exact citi bani ai pe ele.

De stiut:

Relaxeaza-te, nu esti singura in aceasta situatie. Fobia financi­a­ra afecteaza pe fiecare a cincea persoana si e predominanta in rindul femeilor tinere. Aceste persoane cred ca pro­blemele financiare chiar nu conteaza in viata, la fel cum nu conteaza nici faptul ca in liceu inveti cum sa rezolvi ecuatii cu trei necunoscute. Un sondaj facut in rindul a 1.000 de adulti a aratat ca, atunci cind trebuie sa descrie ce sentimente au vizavi de bani, 15% spun ca se simt „imobilizati', 12% „bolnavi' si 11% „ametiti'. Un procent de 38% au declarat ca banii ii lasa indiferenti. Mai mult decit atit, o treime din cei intervievati au declarat ca ar prefera sa stea pe scaunul dentistului decit sa studieze un extras de la banca.

Tratamentul

De obicei, lucrurile nu sint atit de rele pe cit ne inchipuim. Rela­xe­aza-te o clipa, trage aer in piept si ac­tioneaza. Dedica o zi pe luna pentru a-ti pune problemele fi­nanciare in ordine si pune-ti un semn in calendar sa iti amin­teasca de asta. 

5 sfaturi pentru a-ti rezolva problemele financiare

  • Cheltuiesti mai mult decit cistigi? In­cearca sa tii un „jurnal' pentru fiecare luna. Vei vedea astfel concret pe cite lucruri nefolositoare arunci banii si vei incerca sa reduci cheltuielile in acea zona.
  • Incearca sa iti programezi in fiecare luna cheltuielile: pune deoparte bani pentru intretinerea casei si a masinii, bani pentru aprovizionarea sapta­mi­nala cu alimente.
  • Nu imprumuta mai multi bani decit ai putea sa dai inapoi din veniturile lunare.
  • Incearca sa achiti in totalitate un cre­dit inainte de a te arunca sa faci un altul. Nu lasa caruselul datoriilor sa te ame­teasca. Cu cit mai repede incerci sa rezolvi pro­blemele, cu atit mai usor le vei da de capat.
  • Fa-ti o programare la banca si discuta cu cineva autorizat despre cum poti sa platesti unele datorii fara a face altele.

Arhiva revistei ELLE

Foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle