Strategii punctuale să îți crești stima de sine

Crezi că nu stai grozav cu stima de sine? Mereu ai avut o părere proastă despre tine și ești critică cu propria persoană? Cum poți schimba asta.

Strategii punctuale să îți crești stima de sine

Stima de sine scăzută te-a pus de-a lungul timpului în situații care mai de care mai neplăcute și deloc în favoarea ta. Nu ai avut curajul să îți urmărești țelurile profesionale, să ceri mărirea de salariu pe care o meriți, ai rămas în relații de cuplu toxice sau prietenii unde doar ofereai și primeai extrem de puțin. Este momentul să începi să lucrezi tu cu tine și să remediezi acest aspect.

Recunoaște-ți realizările


De multe ori nici măcar nu ești conștientă de toate lucrurile grozave pe care le-ai realizat. Le treci cu vederea, iar ele se pierd undeva în negura timpului și minții tale. Scoate-le la iveală! În primă fază notează pe o hârtie lista tuturor realizărilor din ultimii 5 sau 10 ani. Apoi creează ceea ce se numește Borcanul realizărilor mele. Ori de câte ori îndeplinești ceva notează succint victoria/ evenimentul pe un bilețel, cum te simți (bucuroasă, fericită, mândră etc) și pune biletul în borcanul pe care îl poți picta cât mai viu colorat, după bunul tău plac. Ai un moment de nesiguranță, tristețe? Desfă borcanul și citește toate bilețelele care se află în el.

Află ce declanșează nesiguranța

Acest sentiment nu apare din neant. Mereu el este declanșat de ceva. Te va ajuta enorm să previi sau să repari din timp. Așadar notează pe o altă foaie toate contextele în care simți că stima ta de sine se duce sub nivelul mării. Inclusiv mesajele critice pe care ți le spui, pe care apoi le vei contraargumenta cât se poate de punctual, afirmație cu afirmație. Îți vei contrazice criticul, îi vei dovedi că nu are dreptate.

Creează un vision board pentru obiectivele tale

Este o activitate creativă, amuzantă, unde vei picta, colora cu carioci, poți lipi poze sau imagini printate, nu există limită. Ce ai de făcut? Întâi reprezinți punctul sau situația în care te afli acum, apoi obiectivele propuse, dar și pașii necesari pe care trebuie să îi parcurgi ca să ajungi acolo. Este un drum cât se poate de clar și puternic impactant vizual pentru dorințele tale. Obiectivul principal trebuie spart în obiective cât mai mici, iar cu cât le vei îndeplini treptat pe fiecare, cu atât te vei simți mai bine în propria ta piele. Și schimbi și perspectiva, aceea în care eventual crezi că trebuie să ajungi cât mai rapid și din etape puține la țelul dorit.

Plasa de siguranță emoțională

Atunci când stima de sine este joasă, ai tendința inconștient de a alege în jurul tău persoane foarte critice, negativiste, care prin comportamentul lor îți hrănesc imaginea defectuoasă pe care tu o ai despre propria persoană. Pune limite! Ori de câte ori devin invalidanți spune-le asta, nu le mai permite să te denigreze, să facă glume pe seama ta. Uneori poți merge și până la măsuri mai extreme în care excluzi anumiți oameni din viața ta.

Vorbește frumos despre tine

Așa cum am menționat anterior, criticul tău interior este dezvoltat. Ești obișnuită să vorbești urât despre tine, mult mai mult decât să îți spui vorbe frumoase. E necesar să introduci în dialogul cu sine cât mai multe afirmații pozitive și să renunți la comparațiile cu ceilalți. Iar ori de câte ori ai o realizare te poți recompensa, poți sărbători în ce mod este adecvat și plăcut pentru tine.

Citește și:
Te-ai săturat să faci continuu aceleași greșeli? Cum să acționezi diferit

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle