Care este rețeta pentru o relație solidă? Iată câteva elemente la care să reflectezi împreună cu partenerul și ce schimbări poți face la nivel personal.
Nu anii împreună fac o relație solidă, ci conectarea emoțională, faptul că vă simțiți legați autentic unul de celălalt, că sunteți și vă comportați ca o echipă. Legătură care se poate dilua semnificativ, ba chiar se poate rupe dacă nu aveți grijă de ea. Și ajungeți să rămâneți în relație din obișnuință, teama de singurătate sau pentru că aveți niște responsabilități de care e necesar să vă ocupați împreună. Ce e de făcut ca să nu ajungeți în acest punct și să vă construiți și întăriți permanent relația, chiar și în doze aparent mici, dar care au efect cumulativ pozitiv.
Cu ceva timp în urmă ați stabilit un set de reguli valabile pentru cuplul vostru, un fel de contract al relației. Dar pe măsură ce trec anii, întâlniți diverse provocări, aceste reguli se pot schimba complet, anula sau ajusta parțial, puteți adăuga pe listă unele noi. Clarificarea lor este foarte importantă.
Câte cupluri din jurul vostru nu se ceartă la cuțite din cauza copiilor sau a banilor? Doi factori declanșatori foarte importanți, dar de fapt sursa este incapacitatea celor doi de a ajunge la o viziune comună în ceea ce privește modul în care sunt crescuți și educați copii, planificați și cheltuiți banii. Așadar e important să lucrați la definitivarea unei perspective care să vă mulțumească pe fiecare în parte.
Limitele nu reprezintă o respingere a celuilalt, ci setarea unor granițe astfel încât nevoile emoționale să fie împlinite în relația cu partenerul. Da, ne ocupăm singuri de nevoile noastre emoționale, dar când discutăm despre o relație nevoile depind și de comportamentul, abordarea celuilalt.
Din când în când să aveți discuții prin care să verificați cum vă simțiți, dacă au existat anumite probleme întâmpinate în relație, care ar fi soluțiile, cum vă puteți calibra. Puteți inclusiv avea setată recurent o astfel de discuție, o dată pe săptămână să aveți o oră în care să stați de vorbă. Un interval de igienă emoțională necesară.
… pot funcționa ca un liant foarte important. Luptați în doi pentru același scop, vă puneți împreună resursele, energia, simțiți că efectiv construiți ceva împreună. Rezultatul? Conexiunea, legătura dintre voi este întărită.
Oamenii se schimbă în timp, iar ritmul de creștere nu este mereu același. Puteți dezvolta inclusiv pasiuni diferite, să vă treziți că la un moment dat trăiți fiecare viața lui și nu aveți o viață în doi. Prin urmare este foarte important să cultivați activități în cuplu, interese comune care să hrănească relația. Să fiți curioși să vă descoperiți continuu cu noile fațete pe care le adaugă experiențele avute de-a lungul timpului.
… nu este îngropat de anii care trec peste voi, ci de neglijență sau ignorarea gesturilor pe care poate în mod obișnuit le-ați atribui începutului de relație. Dar cine nu își dorește surprize frumoase, gesturi de tandrețe, romantice? Ați văzut pe stradă vârstnici care se țin de mână, se sărută, se iau în brațe pe o bancă? Și sunteți înduioșați și spuneți că există speranță, se poate? Se poate fiind conștienți de necesitatea acestor manifestări romantice, mai mari sau mai mici. În aceeași categorie punem și viața sexuală. Este firesc să nu mai existe pasiunea din primii ani, dar patul este pentru somn și sex, nu doar pentru somn.
Uneori lipsa satisfacției în cuplu poate avea legătură cu un dezechilibru între viața personală, viața profesională și cea familială. Când familia, cuplul, a cotropit celelalte aspecte ale vieții tale poți să te vezi doar soție, iubită sau mămică. Și îți e dor de tine ca femeie, profesionist, prietenă, sportivă etc. Ce poți face ca să crești și să menții și aceste roluri?
Foto: PR