Strategii de a practica zilnic recunoștința în relația ta de cuplu

De ce este bună recunoștința și cum să o manifești fără să pară un gest nenatural, exagerat sau că ești obligată să o exprimi.

Ce transmite recunoștința? Un mulțumesc. Un văd ceea ce faci pentru mine sau pentru noi și apreciez asta. Gratitudine care împlinește celuilalt nevoia de a primi recunoștință, de a-i fi observate eforturile, de a fi validat. De ce să o oferi? Pentru a întări un comportament pozitiv și a favoriza perpetuarea lui în timp. De ce ai fi recunoscătoare? Pentru că și nevoia ta de a primi sprijin a fost satisfăcută. Pentru că astfel este crescută conexiunea emoțională dintre voi. Aveți de câștigat la nivel personal și la nivel relațional. Cum să manifești corect recunoștința? Lasă frâu liber creativității și dă-ți voie să fii deschisă în fața propriei vulnerabilități.


Gesturi care manifestă grijă

Ai făcut toată ziua treabă în grădină? Ai reparat diverse lucruri prin casă? Te aștept cu o masă caldă deja gătită și aranjată în sufragerie, la care să te așezi imediat după duș. Pregătesc o cană de ceai sau o cacao cu lapte fierbinte, ca în copilărie. Aceste gesturi pot fi cât mai diverse și în alegerea lor poți ține cont de preferințele sau pasiunile partenerului. Da, să te ajute este și partea lui de responsabilitate la treburile casnice, este adevărat. În același timp tu cum te-ai simți ca el să treacă cu vederea eforturile pe care tu le faci? Sau să considere că i se cuvin, că așa este orânduiala și nu are de ce să îți spună o vorbă bună?


Servicii

Uneori aceste servicii pot reflecta și acele abilități pe care tu le ai în plus față de partener, de exemplu nu se descurcă nicicum să calce și o faci în locul lui. Alteori arată că ți-ai făcut timp special pentru a oferi serviciul respectiv. Să spunem că ai putut să pleci puțin mai devreme de la birou și ai trecut tu pe la curățătorie să ridici cămășile ce erau acolo de ceva vreme. I-ai vizitat tu părinții și le-ai dus medicamente sau alimente, partenerul fiind prins cu o ședință ce pare că nu se mai termină. Dar aceste servicii presupun rezolvarea unor chestiuni importante, presante pentru partener, nu pentru tine. Căci acela devine un serviciu pe care ți l-ai făcut singură.

Afecțiunea verbală

E un veritabil panaceu, mai ales dacă în copilărie partenerul tău a fost copleșit de critică și rușine. Poate chiar și acum părinții săi îi aplică același tratament. Nu îl felicită, ci îi spun cum ar fi putut face mai bine, cum ar fi putut obține rezultate și mai bune. Acel: da, e ok, dar… Iubirea ta are și rol vindecător, iar cuvintele care exprimă recunoștință alină băiețelul pe care s-a pus atât de multă presiune și bucură adultul care observă că se poate și diferit. Nu sunt necesare mesaje kilometrice sau elogii recitate minute în șir, ci mulțumiri sincere și scurte, etichetări pozitive după care să nu mai vină niciun dar.


Tandrețea

Dacă nu ești omul cuvintelor și cel mai bine tu te exprimi la nivel fizic, întâi verifică dacă mesajul este integrat complet de partener. Apoi, până la urmă și cea mai rece sau non-kinestezică persoană are nevoie de iubire, de o mângâiere, de o îmbrățișare sau un sărut de mulțumire. Doar că preferința lui îți indică dozarea felului în care îi arăți gratitudinea.

Citește și:
Intimitatea nu înseamnă doar sex. Tipuri de intimitate pe care să le cultivi sau cauți în cuplu

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle