Ești reținută, oamenii spun că ești prea timidă sau tăcută? Există câteva modalități prin care îți poți dezvolta capacitățile de comunicare.
Poți să aduci un plus de strălucire capacității tale de comunicare, iar asta va avea evident un impact pozitiv în relația cu toți cei din jurul tău. Învinge-ți capcanele mentale, teama și exersează pe cât posibil această artă a conversației care este precum un mușchi ce în timp poate fi antrenat.
De ce este atât de important? Pentru că transmite mult mai mult decât cuvintele și poate relaxa interlocutorul care devine mai deschis și mai implicat în discuție. Zâmbetul, gesturile ample (da, vorbești și cu mâinile), poziția deschisă (nu ții brațele încrucișate), orientarea trupului total către cel cu care discuți vor crea o premisă mult mai agreabilă și prietenoasă. Mare atenție la contactul vizual. Aici este necesar un echilibru, nici prea mult dar nici prea puțin. Să eviți privirea se traduce prin nesiguranță, să îl privești mereu pe celălalt țintă în ochi poate deveni amenințător sau se transformă inconștient într-un joc de putere.
Nici tu nu ai mereu chef de vorbă, iar asta e valabil și pentru cei din jur. O persoană indisponibilă pentru comunicare nu va intra ușor în discuție, se poate retrage și astfel să te simți din nou respinsă sau inconfortabil. Ați început schimbul de idei? Nu le forța pe ale tale! Adică nu încerca să convingi, ci pur și simplu să îți expui părerea. Arată respect pentru opinia interlocutorului, dar și interes pentru ceea ce spune. Tu ai mai sta de vorbă cu cineva care nu dă doi bani pe ceea ce te pasionează pe tine?
Seara târziu, o reuniune cu niște prieteni, oboseală… o temă profundă de analiză și-ar găsi locul? Sau o petrecere la care să începeți să vorbiți despre diverse subiecte mai degrabă triste sau tragice… Sunt și multe teme grele, sofisticate, care pot fi abordate într-un moment mai potrivit sau discuții lejere ce au rol de conectare, relaxare, amuzament, distracție. Și, desigur, toate acele schimburi de amabilități care nu duc nicăieri și depinde de tine cât le încurajezi și dezvolți.
Cum inițiezi o discuție? Pe ce temă? Ori te legi de ceva ce a zis persoana respectivă și dezvolți mai departe ori poți aborda un subiect actual, cunoscut tuturor. Poți chiar în avans să îți stabilești tu mental o serie de domenii pe care le stăpânești și le consideri interesante. Ca și cum vii cu lecția învățată iar asta îți conferă un anumit grad de relaxare și încredere în sine. Sigur, nu îți imagina că vei ține un monolog, cere părerea celorlalți, implică-i în subiect activ. Pune-le cât mai multe întrebări deschise la care este nevoie să elaboreze, nu să ofere un simplu da sau nu. Roagă-i să îți împărtășească o experiență personală, trăită. Cere-le sfatul ca o modalitate subtilă de manipulare și validare a lor, plasându-te astfel nu pe o poziție superioară de știe tot.
Foto: PR