Strategii care te ajută să învingi dependența de telefonul mobil

Dependența de telefonul mobil îți fura șansa să te bucuri de viață, de prieteni, familie și să savurezi din plin experiențele? Iată câteva soluții.

Dependența de telefonul mobil nu mai este o noutate, iar pandemia în niciun caz nu ne ajută să o prevenim. Pe telefon avem tot! Cărți, site-urile preferate unde citim articole, conturile de social media. Chat-urile cu prietenii, posibilitatea de a ne auzi sau vedea via video cu cei dragi… Accesul la e-mail e facil și pe telefon, mesajele de reamintire pentru zilele de naștere. Grupurile cu colegii unde se discută probleme de serviciu. Aplicațiile de dating unde încercăm să cunoaștem pe cineva. Prin urmare tendința de a fi non stop cu telefonul în mână este uriașă și de multe ori chiar ne scoate din încurcătură acest dispozitiv minune. Dar, pe lângă salvare, el ne mai și sabotează. Nu mai suntem prezenți în ceea ce se întâmplă în realitate, virăm ușor în universul online și ne împiedică să fim în contact cu propria persoană, cu ceea ce avem nevoie cu adevărat. Remediile? Iată câteva.


Pune telefonul într-un loc anume…

… ori de câte ori te întâlnești cu prietenii sau mergi în vizită la rude. Nu îl ai lângă tine, nu ești tentată să-l deschizi și din obișnuință să vezi ce se mai întâmplă pe Facebook sau Instagram. Te plictisește o conversație? Nu evada în telefon, ci schimbă tema într-una interesantă și pentru tine, la care poți participa activ. Inclusiv acasă poate exista un loc anume destinat telefonului, dar la distanță de canapea. Te sună cineva, auzi, te duci și răspunzi. Ieși în oraș? Tu și prietenii tăi vă puteți lăsa telefoanele în genți, în haine, nu pe masă, tocmai pentru a evita automatismul butonării.


Restricționarea utilizării într-un interval specific

Este o metodă utilă mai ales dacă ai probleme cu somnul și este recomandat ca înainte de culcare să eviți lumina degajată de ecrane. Copilul sau partenerul tău te acuză că tot timpul stai pe telefon? Puteți face o regulă a casei ca într-un anumit interval orar să nu vă atingeți de telefon, desigur exceptând situațiile de urgență.

Elimină jocurile…

… sau aplicațiile care te mențin permanent conectată la telefon. Chiar și conturile de social media le poți lăsa numai pe laptop, cu mențiunea că le verifici de acolo de 2-3 ori pe zi. Telefonul să conțină strictul necesar și acele aplicații cu potențial cât mai mic adictiv.

Citește cărți

Ai uitat de parfumul hârtiei, de textura sa, de sentimentul pe care îl ai când ții o carte în mâini? Preferi să citești pe kindle? Ok, ar putea fi și asta o alternativă. Întrucât cartea sau dispozitivul pentru lecturarea digitală au un singur și unic scop, iar atenția ta este direcționată numai acolo. Când citești pe telefon mai te uiți și la mesajul primit, suni pe cineva, faci o pauză de la lectură să arunci un ochi pe social media etc. Când citești, e recomandat să faci numai asta.


Cultivă activitățile fără legătură cu tehnologia

Ieși la alergat, dar lasă telefonul acasă. Mergi la sală? Cât te antrenezi telefonul stă în vestiar. Plantează flori în grădină și lasă telefonul în casă. Pictează, modelează, repară lucruri acasă sau în curte, gătește fără să ai mobilul în preajmă. Creierul tău are nevoie să învețe că poate primi recompensă, plăcere și din alte activități care nu sunt asociate cu smartphone-ul.

Descoperă elefantul din cameră


Nu de puține ori dependența de telefonul mobil reprezintă o formă de fugă. O evitare, o autoliniștire a acelor emoții negative pe care nu dorim să le trăim, să le vedem, să le confruntăm. Care sunt acele probleme pe care nu le privești în ochi, ci te ascunzi de ele după telefon? Faptul că partenerul nu îți oferă suficientă atenție? Că ești supraîncărcată cu sarcini la serviciu? Că ești anxioasă pentru că ai mult de învățat? Ești frustrată că nu ai timp pentru tine? Te-ai săturat de critica sau pretențiile exagerate ale părinților? Dependența de telefon poate fi simptomul pentru ceva mult mai profund…


Când mergi în vacanțe…

… și telefonul mobil e pe post de aparat foto, fă la început câteva poze obiectivului turistic, dar apoi pune-l înapoi în geantă și dă-ți voie să explorezi, să descoperi, să admiri fără presiunea instantaneelor. Să te conectezi la experiența în sine. Altfel te vei uita la poze și te vei simți străină, ca și cum nici nu ai fost acolo, în fotografii vezi pentru prima dată locul…

Citește și:
Crezi că știi? Ce își doresc bărbații de la femei din punct de vedere emoțional

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle