Asa ca, la invitatia ONG-ului Habitat for Humanity Romania, am acceptat sa plec intr-o excursie de-o zi prin Moldova. Am ajuns seara la Bacau, dupa un drum de cateva ore bune, insa care au trecut foarte repede pentru ca am cunoscut si am vorbit cu oameni minunati, care abia asteptau sa ajunga acolo si sa dea o mana de ajutor. Niciun minut nu a trecut fara sa aud sau sa invat ceva interesant de la cei din jurul meu, lucru care m-a bucurat, bineinteles, foarte mult.
Obosita si infometata, am ajuns intr-un final la hotel, unde ne-am cazat, am mancat si am vorbit despre proiectele celor de la Habitat for Humanity. Ma informasem eu cu cateva zile inainte despre proiectul lor principal, Big Build 2016, insa nu cunoasteam detalii. Mai tarziu aveam sa aflu ce inseamna cu adevarat Big Build, ce fac oamenii acestia minunati si cine sunt beneficiarii proiectului.
Citeste si:
Cum a fost la Balkanik Festival
Habitat for Humanity este un ONG international, ce isi are radacinile in Statele Unite si care a ajuns de 20 de ani si in Romania. ONG-ul sprijina in acest moment locuirea decenta din peste 70 de tari, ceea ce inseamna ca, de-a lungul anilor, au existat zeci de mii de familii carora li s-a dat o sansa la o viata mai buna cu ajutorul celor de la Habitat for Humanity.
Proiectul Big Build 2016 se va desfasura in perioada 3-7 octombrie, pe parcursul a 5 zile, timp in care vor construi 40 de case. De ce 40? Ei bine, Habitat for Humanity serbeaza anul acesta 40 de ani de existenta mondiala, si astfel, practic, in 5 zile vor face 40 de familii mai fericite. Dupa cum spun si ei: În prima zi pe șantier se vor afla doar fundațiile, iar în ziua a 5-a familiile vor primi cheile caselor.
Tot pe santier am fost si eu. Da, cu casca, manusi si ochelari de protectie. Am muncit cateva ore cu ei, le-am cunoscut catorva oameni povestile de viata si mi-a facut deosebita placere sa ajut si eu, chiar daca a fost doar pentru scurt timp, la construirea acestor casute pentru cei care se vor bucura de ele, lucru care le va schimba viata.
Familiile beneficiare sunt alese pe diferite criterii, insa criteriul de baza este ca acestea sa munceasca, practic sa aiba un venit stabil. Indiferent ca este vorba de mame singure sau cupluri cu copii, care muncesc, insa care castiga mult prea putin ca sa li se dea vreun credit sau aiba vreo sansa sa cumpere o locuinta, Big Build vine in ajutorul lor si le construieste o casa. Casele sunt construite multumita voluntarilor, a sponsorilor si a celor care ii sprijina, insa familiile beneficiare trebuie sa lucreze si ele cot la cot cu acestia, contribuind fizic la casele lor. Apoi se determina un termen limita pana cand banii trebuie restituiti, asta insemnand ca oamenii sunt motivati sa munceasca, sa isi intretina casa si sa aiba grija de ea.
Am intalnit niste oameni deosebiti acolo, oameni care isi doresc mult sa ofere ceva mai bun copiilor lor, insa oricat ar munci, nimeni nu le poate oferi vreo sansa. Ani intregi au incercat unii dintre ei sa obtina un credit, insa veniturile lor sunt mult prea mici ca vreo banca sa aiba incredere in ei. Am intalnit mame singure, care munceau pe santier si cu zambetul pe buze imi spuneau ca in cateva luni se vor muta aici, la casa lor, ca sa isi creasca copiii. Am intalnit familii cu doi copii, care stateau intr-o camera, intr-un bloc amart, undeva la marginea Bacaului, cu o singura baie pe etaj, pe care o imparteau alte 16 familii. Marius Popa si cu sotia sa, Margareta, le vor oferi fetitei si baietelului lor, pentru prima oara in viata, o baie proprie, camere separate, o casa a lor, in care sa cresca normal si sa se dezvolte frumos. Am fost in vizita la familia Hongu, care are un baietel de 4 ani, Darius, iar cei trei locuiesc, la fel, intr-o incapere de 20 mp. Darius sufera de autism si are nevoie de spatiu pentru a se manifesta si a creste. Un copil atat de dragalas, care merita tot ce e mai bun si care, in curand, va si primi.
Citeste si:
Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021
Am intalnit, insa, si familiile care au beneficiat anii trecuti de acest proiect, iar astazi stau in casa lor proprie si nici nu va pot explica bucuria pe care am vazut-o in ochii lor. Oameni care au trecut intr-o secunda de la lacrimi de tristete la cele de bucurie, si carora nici acum nu le vine sa creada ca sunt la casa lor. Si stii care e cel mai frumos sunet? Rasetul de copil fericit!
Astfel de oameni am gasit acolo. Oameni cinstiti, muncitori si buni la suflet. Oameni care nu au avut posibilitati si pentru care viata e o lupta incredibila in fiecare zi. Acesti oameni nu fac nimic pentru ei. Dupa cum o spune fiecare familie, totul este pentru copii. Ce-am gasit acolo au fost povesti de viata incredibile, oameni frumosi si conditii de trai inumane. Insa totul se va schimba, caci speranta, lupta si increderea, aparent, nu au parasit niciodata aceste familii.
Afla mai multe despre proiectul Big Build 2016 si despre Habitat for Humanity Romania:
www.habitat.ro
www.habitat.ro/big-build-2016/
Text: Stefana Macovei
Foto: Alexandru Pavel
Vezi şi cum poți să înfiinţezi un ONG!