Cinema Muzeul Țăranului găzduiește între 3 și 9 martie Visuali Italiane. Noua Cinematografie Italiană, a patra ediție a festivalului care aduce pe ecrane diversitatea și forța creativă a cinematografiei italiene contemporane.
Ajuns la a patra ediție, Visuali Italiane revine cu proiecții în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu și, pentru prima dată, Craiova, continuând să aducă pe ecran diversitatea și forța creativă a cinematografiei italiene contemporane.
Selecția din acest an explorează lumi și perspective variate: de la drama de război din Alpi, Vermiglio, mireasa muntelui de Maura Delpero, la melodrama noir din Napoli anilor 70, Hey Joe de Claudio Giovannesi, și până la povestea întunecată din Sicilia începutului de mileniu, Iddu de Antonio Piazza & Fabio Grassadonia. Festivalul aduce în prim-plan atât autori consacrați, precum Gianni Amelio cu Campo di battaglia sau Francesca Comencini cu Il tempo che ci vuole, cât și voci tinere și curajoase, precum Margherita Vicario (Gloria!), Sara Fgaier (Sulla terra leggeri), Giovanni Tortorici (Diciannove).
Un moment special al ediției este omagiul dedicat lui Luca Guadagnino, cu cel mai nou film al său, Queer, și proiecția capodoperei care l-a consacrat, Io sono lamore. De asemenea, festivalul își extinde explorarea către documentarul creativ, cu Real de Adele Tulli, și oferă o privire asupra viitorului cinematografiei prin selecția de scurtmetraje DE AICI ÎNCOTRO?
Ediții regionale ale festivalului Visuali Italiane vor avea loc la Cluj-Napoca între 13-16 martie (Cinema Victoria); la Craiova între 21-23 martie (Cinema Patria), la Timișoara între 27-30 martie (Cinema Studio), Iași între 29-30 martie (Cinema Ateneu) și la Sibiu / Este Film Festival între 28 mai – 1 iunie. Biletele sunt disponibile pe Eventbook – https://eventbook.ro/festival/visuali-italiane
În programul de anul acesta al Visuali Italiane vor fi proiectate VERMIGLIO, MIREASA MUNTELUI, în regia Maurei Delpero, a cărui acțiune se desfășoară într-un sătuc alpin în 1944; IL TEMPO CHE CI VUOLE / ATÂT CÂT TREBUIE (r. Francesca Comencini), despre o fetiță care vizitează platourile de filmare ale tatălui său, regizor; dar care crește într-o direcție dramatică; GLORIA!, în regia Margheritei Vicario, un musical de epocă despre un grup de tinere muziciene din Veneția sfârșitului de secol XVIII.
Nu rata nici CAMPO DI BATTAGLIA / CÂMP DE BĂTĂLIE (r. Gianni Amelio), despre doi ofițeri medici la sfârșitul primului război mondial, care lucrează în același spital militar, dar mai ales un film despre violență și fragilitatea relațiilor umane. Nici SULLA TERRA LEGGERI / IMPONDERABILI (r. Sara Fgaier), un film despre memoria primei iubiri, nu e de ratat. La fel, IDDU – LULTIMO PADRINO / IDDU – SCRISORI SICILIENE (r. Fabio Grassadonia, Antonio Piazza), despre un politician condamnat pentru asociere cu mafia, scutit de închisoare pentru a furniza secrete, al cărui regizor va răspunde și la întrebările publicului.
Real, în regia lui Adele Tulli, vorbește despre tehnologiile digitale și impactul lor asupra umanității prin intermediul unor imagini surprinse din surse variate, de la webcam-uri, camere de supraveghere și VR, până la filmări clasice, creând o estetică hibridă. În HEY JOE, în regia lui Claudio Giovannesi, un veteran american revine în Italia pentru a-și cunoaște fiul, complet dezinteresat de întâlnire. Regizorul va fi invitat special al festivalului Visuali Italiane.
Pe 9 martie vor fi proiectate patru scurtmetraj, în parteneriat cu BIEFF: Allégorie Citadine (Alice Rohrwacher, JR – 21′), Z. O. (Loris G. Nese – 14′), Majonezë (Giulia Grandinetti – 22′) și Las memorias perdidas de los árboles (Antonio La Camera – 20′). Iar în aceeași zi vor fi prezentate și două filme ale lui Luca Guadagnino: recentul Queer, bazat pe romanul lui William S. Burroughs, cu Daniel Craig, Drew Starkey și Jason Schwartzman, și I am love, din 2009, cu Tilda Swinton, Alba Rohrwacher și Edoardo Gabbriellini.
„Motorul oricărei pasiuni este curiozitatea și, dacă ar fi să definim cinematografia italiană de astăzi cu un singur adjectiv, l-aș alege chiar pe acesta: curioasă. O cinematografie curioasă indiferent de perspectiva din care e privită. Curiozitatea caracterizează atât atitudinea cineaștilor noștri de a explora orizonturi cinematografice inedite, cât și reacția pe care aceștia o obțin de la un public tot mai dornic de surprize (frumoase). Curiozitatea poate apărea din diferite surse. Mai întâi, o varietate de povești care explorează cu o sensibilitate deloc banală un întreg spațiu istoric și geografic (de la umanismul alpin din vremea războiului în Vermiglio, mireasa muntelui de Maura Delpero, la melodrama noir din Napoli anilor ’70 în Hey Joe de Claudio Giovannesi, până la surprinzătoarea poveste neagră din Sicilia începutului de mileniu din Iddu de Antonio Piazza & Fabio Grassadonia). Apoi mai este și curiozitatea de a pune într-un dialog fructuos perspectiva unor autori afirmați (maestrul Gianni Amelio cu Campo di battaglia / Câmp de bătălie, Francesca Comencini cu minunatul său film autobiografic Il tempo che ci vuole / Atât cât trebuie) cu energia specială a regizorilor tineri (imnul bucuriei din Gloria! de Margherita Vicario, poezia sublimă din Sulla terra leggeri / Imponderabili de Sara Fgaier, puterea iconoclastă din Diciannove / Nouăsprezece de Giovanni Tortorici). Și în fine, curiozitatea e și cea care ne împinge să depășim granițele clasicului film de ficțiune mergând spre teritorii care capătă alte forme (una dintre acestea fiind documentarul creativ Real de Adele Tulli) și formate (programul de scurtmetraje de neratat Dove si va da qui? / De aici încotro?, observator privilegiat al viitorului cinematografiei). Dar nu e totul. Visuali italiane 2025 dedică un dublu omagiu regizorului italian care, poate mai mult decât oricine, a redefinit imaginarul cinematografic mondial al noului mileniu: Luca Guadagnino. Pe de-o parte, ultima sa creație cinematografică extraordinară, Queer; pe de altă parte, o ocazie de a (re)descoperi capodopera care l-a consacrat, Io sono lamore / Eu sunt dragostea.”, a declarat Eddie Bertozzi, directorul artistic al festivalului.
„Visuali Italiane revine cu noi filme și multe ediții regionale: anul acesta, în afară de București, vom fi și la Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Craiova și Sibiu, care ni se alătură într-o emoționantă călătorie de descoperire a numeroaselor fațete ale filmului italian contemporan.
Anul acesta propunem din nou, actualizând-o, rețeta de succes a edițiilor precedente, cu regizori afirmați și debutanți, personalități feminine tot mai prezente și mai inovative, o incursiune în lumea filmului documentar și în cea diversificată a scurtmetrajelor. Nu va lipsi un omagiu adus unuia dintre regizorii italieni cei mai cunoscuți la nivel internațional, Luca Guadagnino, prezent anul acesta cu cel mai recent film al său, Queer, care va fi lansat în curând în cinematografele din România, și cu primul său succes internațional, Eu sunt dragostea.
Ca întotdeauna, ne ambiționăm să vă prezentăm cele mai bune filme din producția recentă, o invitație adresată publicului român să privească lumea prin ochii celor mai buni regizori ai noștri, care prin perspectiva lor dezvăluie întreaga modernitate a cinematografiei noastre, nu doar în materie de povești de actualitate și pentru toți, ci și cu un limbaj filmic inovativ și niciodată banal.
Vizionare plăcută!”, spune Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din București
Foto: PR