Primul tur al alegerilor prezidențiale va fi însoțit, în Capitală, și de referendumul din București. Mai exact, bucureștenii sunt chemați de către primarul Nicușor Dan să răspundă unui set de întrebări privind organizarea administrativă a orașului. Referendumul va avea loc în aceleași secții de votare ca și alegerile prezidențiale, care vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00. Biroul Electoral Central a decis că alegătorii din București își vor putea exercita opțiunea de vot la referendum doar la secțiile de votare la care sunt arondați. Cetățenii vor primi, pe lângă buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale, alte trei buletine, care vor conține fiecare una dintre cele trei întrebări de la referendum. Tot ei sunt cei care vor decide dacă își exprimă votul doar pentru alegerile prezidențiale sau doar pentru referendum, sau pentru ambele.
Conform Biroului Electoral, campania pentru referendumul din București încetează pe data de 23 noiembrie, la ora 7:00. În aceeași zi, președinții secțiilor de votare vor primi un exemplar al listei electorale permanente pentru acest referendum, buletinele de vot, ștampila de control, ștampile cu mențiunea VOTAT, formularele pentru procesele verbale pentru consemnarea rezultatelor și alte formulare pentru consemnarea unor situații speciale, precum și formulare de vot vizate și anulate care vor fi expuse vizibil în sediile respective ale secțiilor de votare.
Tot pe 23 noiembrie vor fi primite cererile de votare prin intermediul unei urne speciale. În ziua alegerilor, 24 noiembrie 2024, are loc verificarea urnelor, a listelor electorale, a buletinelor de vot și a ștampilelor. Voturile vor fi numărate și consemnate în procesele verbale în maximum 24 de ore de la încheierea procesului electoral. Este așteptat ca până pe 28 noiembrie să aibă loc centralizarea și validarea rezultatelor la referendumul din București.
Primarul a explicat că a inițiat referendumul din București datorită modului particular în care este organizat cel mai mare oraș al țării și al bugetelor care sunt distribuite către primăria generală și primăriile de sector. De asemenea, edilul susține că Primăria generală trebuie să fie cea care supervizează modul în care se dezvoltă orașul, având o viziune de ansamblu, fapt care ar avea consecințe dintre cele mai importante, în special în problema aglomerărilor în trafic.
Astfel, Nicușor Dan, primar independent, a ales să întrebe direct bucureștenii cum își doresc să fie organizat orașul, renunțând la varianta clasică în care parlamentarii din București ar introduce proiecte de legi privind chestiunile vizate în circuitul parlamentar.
În eventualitatea în care referendumul din București va întruni numărul de voturi necesare și va trece, cetățenii răspunzând în majoritate DA, Parlamentul este instituția care va decide dacă rezultatele sale vor fi transformate în modificări legislative.
La ce întrebări vor răspunde cetățenii la referendumul din București?
Referendumul din București include trei întrebări. Două dintre acestea au fost formulate de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, iar ele sunt:
„Sunteți de acord ca primarul general al municipiului București să emită autorizațiile de construire pe între teritoriul administrativ al orașului?'
și
„Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria municipiului București și primăriile de sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliu General al Municipiului București?'
O a treia întrebare la referendumul din București este cea propusă de consilierii municipali ai PSD și are în vederea problema consumului de droguri în Capitală. Astfel, întrebarea pe care o pun aceștia privește o eventuală soluție care ar ameliora problema.
„Sunteți de acord ca Primăria București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?'
Citește și:
Al treilea Summit EqualVoice: Summit-ul pentru egalitatea de gen în media
Foto: Shutterstock