Informația a fost furnizată joi de mai multe instituții de presă și este corectă
de redacțiile Libertatea, Gazeta Sporturilor, Unica, Viva, Elle, Libertatea pentru femei, TV Mania, TV Satelit, Avantaje, eJobs.ro și Imobiliare.ro
„Vă dăm o veste dureroasă, care ne așază pe toți în inima unei tragedii. Mihnea Vasiliu, fostul nostru coleg și lider, a murit astăzi, 27 iulie 2023, în București. În vârstă de 57 de ani, el a suferit o moarte fulgerătoare, iar medicii, care au răspuns apelului la 112 dat de cei din locul public unde Mihnea Vasiliu se afla, recepția Hotelului Ramada, pentru ceea ce părea a fi un atac de cord, nu au reușit să-l resusciteze”, au transmis colegilor CEO-ul companiei Ringier din România, Dan Puică, și jurnalistul Cătălin Tolontan.
Mihnea Vasiliu a condus, până acum două săptămâni, vreme de 13 ani, compania de presă Ringier din România și cele două siteuri eJobs și Imobiliare.ro.
„Nu am venit să pun lacătul pe uşă la Ringier”, a spus Mihnea Vasiliu în octombrie 2010, într-un interviu acordat Paginii de Media, la scurt timp după ce a fost numit. Era momentul în care compania elvețiană de media avea probleme semnificative de profitabilitate și de relevanță editorială.
A fost unul dintre jurnaliștii din echipa care a pornit, la mijlocul anilor ’90, Ziarul Financiar și agenția de presă Mediafax, iar mai apoi ProSport. Mihnea a ținut la presă cu pasiune și loialitate. El a fost reporterul care a redactat știrea de la care a pornit una dintre rupturile esențiale ale României democratice: Ion Iliescu l-a comparat pe Vadim Tudor cu Vladimir Jirinovski. Iar Mihnea, care era la fața locului, a rupt pactul tăcerii, a publicat declarația șefului statului de la acel moment și guvernul „Patrulaterului roșu” și-a pierdut sprijinul politic.
În plus, pe fundamentul ambiției sale profesionale și pe ideea importanței presei libere pentru societate, Mihnea Vasiliu a convins Ringier să achiziționeze Gazeta Sporturilor și să transforme Libertatea dintr-un tabloid într-un ziar relevant, în interesul public.
El și-a respectat promisiunile. Moștenirea lui Mihnea rămâne nu doar colegilor, ci și publicului românesc, compatrioții săi, pe care i-a servit mai bine de trei decenii, neîntrerupt, modest și curajos. Libertatea de exprimare a fost decența sa.