Stimulare mentală? Cum să fii un bun partener de discuție pentru iubitul tău

Creierul este cel mai erogen organ, iar discuțiile care vă stimulează mintea sunt obligatorii pentru voi. Pași de urmat ca să fii un bun partener de discuții.

Stimulare mentală? Cum să fii un bun partener de discuție pentru iubitul tău

Amândoi aveți nevoie de discuții inteligente, să simțiți că dansează neuronii de plăcere. Și de multe ori vă angajați în discuții lungi care nu se termină întotdeauna prea bine. Unul dintre voi se simte criticat, invalidat, tratat ca un copil, ca și cum nu știe nimic sau nu se pricepe la nimic. În consecință pot apărea comportamente de evitare. Dacă m-am simțit trist, neștiutor, prost pe viitor evit să mai discut orice, tocmai pentru a nu mă mai simți așa. E necesară o ajustare a atitudinii, o conduită de bună purtare în discuții.

Nu te da mare

E seducătoare tentația de a epata. De a vorbi numai tu și de a arăta cât de multe știi pe acel subiect, poate chiar sărind și la alte teme similare. Discuția se transformă într-un monolog al cărui scop este să evidențieze cât ești de grozavă, nu de a construi conexiunea și apropierea, de a avea un timp de calitate împreună cu stimulare mentală.

Atenție la aroganță…

… și critică. Te comporți superior. E ca și cum celălalt e incult, nu îl ajută mintea și ești profund dezgustată de nivelul său inferior. Desigur, lucrurile nu stau în realitate așa, altfel nu îl alegeai ca partener. E un bun moment să te întrebi de ce faci asta… Oare în acest mod eviți intimitatea emoțională? Îi cauți defecte pentru a te detașa? Te simți uneori lipsită de putere și e momentul tău când ești, în sfârșit, dominantă? Ți s-a mai atras atenția și în alte relații că procedezi similar? Care a fost deznodământul atunci? Ce câștigi și ce pierzi purtându-te astfel?

Intrați în profunzime

Uneori un subiect de discuție stimulant pavează drumul către dezvăluiri personale. Către experiențe avute care au legătură cu tema, ce ați învățat despre voi în situația respectivă, ce ați vrea să dezvoltați sau să nu mai repetați în viitor. Vă vulnerabilizați, vă deschideți și vă primiți reciproc în universul propriu.

Oferiți feedback

Ajută să știi că celălalt e atent la tine și nu vorbești ca televizorul. Așadar folosește ocazional cuvinte scurte care îți arată angajarea în discuție: are sens, înțeleg, sigur, corect, așa e etc sau dă din cap ori folosește semnale verbale de tipul mhm însoțite de mimica aferentă, curioasă. Curiozitatea este un alt punct ce e bine să fie atins, prin întrebări punctuale. Întreb ca să înțeleg, să descopăr cum gândești.

Complimentează-l

Nu fals, nu în exces. Ci arată-ți interesul, încântarea, admirația, aprecierea prin scurte complimente care în final au rolul de a-l încuraja. Iar discuția dintre voi va crește frumos, la fel ca și chimia mentală.

Verifică ce spune

Am înțeles corect că ceea ce zici este…? Așadar tu spui că….? Partenerul se simte ascultat, iar eventualele confuzii sunt îndepărtate. Nu aveți aceeași părere? În regulă, de aici nu trebuie să pornească un război. Păstrează-ți cumpătul, coboară vocea dacă ai tendința să țipi și alege una dintre aceste două formulări: este doar opinia mea, iar eu cred că…/ poate greșesc, dar eu gândesc astfel…

Citește și:
Părinții tăi sau ai partenerului nu vor să se vaccineze? Cum să gestionezi asta și să nu strici relația cu ei

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle