Spune că o face foarte rar și cu scop recreativ? Dovezi că partenerul tău are o problemă serioasă cu drogurile

Drogurile distrug vieți. Și nu doar celor care le consumă, dependenților, ci și familiei, partenerilor de cuplu.

Spune că o face foarte rar și cu scop recreativ? Dovezi că partenerul tău are o problemă serioasă cu drogurile

Până acum nu ai considerat că este cazul să te îngrijorezi. Ai luat-o ca pe o etapă, o efuzie adolescentină, că drogurile sunt o formă rară de distracție. Ori că iubirea ta și comportamentul tău frumos îl vor echilibra când va fi invadat de trăiri negative și va apela la droguri ca o formă de autoliniștire. Că nu va mai avea nevoie de ele datorită ție. Sau ți se pare că sunt atât de prezente în mediul tău social, ca un consum sporadic, încât oarecum au fost considerate o normalitate. Ori ți-ai dorit foarte mult o relație, te-ai concentrat pe gesturile sale încărcate de afecțiune, grijă, pe calitățile pe care le are, iar adicția a fost efectiv băgată sub preș. Un subiect pe care nu ai îndrăznit să îl deschizi nici măcar tu cu tine, în mintea ta. Și ai ajuns într-un punct în care nu mai poți ignora.

Se întâmplă foarte des…

… dacă nu chiar e un consum de droguri care se petrece zilnic. Starea lui de spirit prezintă modificări. La început pot fi mai mici și să găsești diverse explicații. Dar treptat observi cum e din ce în ce mai agitat, nervos, tensionat, deprimat, anxios, agresiv, vă certați mult și din subiecte minore, pur și simplu nu reușești să te înțelegi cu el. Schimbările de stare pot fi foarte bruște, din senin. Ori este extrem de pasiv, de dezinteresat.

Asumare versus minciună

Cum se raportează partenerul la consumul de droguri? Spune că nu a mai cumpărat, promite că nu mai face, dar pupilele îl trădează sau găsești în buzunare sau în locuri prin casă dosit drogul respectiv? O normalizează și susține cu tărie că nu e un drog de mare risc și nu are ce să îi facă rău? Îți prezintă o serie de argumente în care crede cu tărie despre cum îl ajută drogul respectiv să se regăsească, să își acceseze inconștientul, să depășească stresul cotidian? Și că e un instrument super util, iar tu rigidă? Se ascunde, te acuză că îl controlezi și nu îi respecți intimitatea, ci i-o invadezi? Are un comportament pe care inițial l-ai asociat cu o posibilă infidelitate.

Funcționalitatea redusă

Nu îl mai simți aproape, nu mai simți conectarea emoțională dintre voi. Până la urmă este și consecința anesteziei date de drog. Vii acasă și el este deja plecat în altă lume, încât nu mai poți comunica eficient cu el, nu puteți derula diverse activități împreună. Are comportamente impulsive, iresponsabile, consumă și când este la volan, când sunteți cu copiii sau trebuie să aibă grijă de ei. Dependența înghite sume mari de bani care încep să se simtă puternic, încât ajungeți în situații financiare limită. Se împrumută pentru a consuma sau te împrumuți pentru a plăti cheltuielile aferente casei, rate etc. Deja concentrarea, atenția scad, primește mustrări la serviciu, este dat afară sau schimbă job-urile foarte des tocmai datorită unei productivități reduse.

Mediul social preferat

Știi despre niște cunoscuți de-ai lui că sunt consumatori vechi. Iar partenerul preferă mult să își petreacă timpul cu ei în detrimentul timpului cu tine ori familia. Sau insistă să vă schimbați cercul social de până acum cu acest mediu.

Probleme de sănătate

Dependența de droguri vine și cu anumite probleme de sănătate induse de ceea ce consumă. Fizic arată mult mai rău, are imunitate scăzută, răcește des. Are tot felul de dureri la nivel corporal, dureri de cap, greață, oboseală perpetuă, probleme din sfera ORL.

Citește și:
Vrei să lucrezi la iubirea de sine ca să ai relații de cuplu mai bune? Ce e de făcut?

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle