Spui că vrei să fii autentică? Tipuri de comportamente care pot afecta relația de cuplu

Te ascunzi în spatele etichetei de autentică, iar relația are mult de pierdut. Și tu de altfel, căci nu exersezi abordări mai sănătoase.

Să fii înțeleasă, acceptată așa cum ești. Sună bine și ambele sunt nevoi legitime. În același timp există seturi de comportamente care vin din indisciplină, impulsivitate, din furie, din îndreptățire, superioritate și care nu servesc nevoilor tale emoționale reale și îi îndepărtează în timp și pe cei mai apropiați. Responsabilitatea ta față de tine este să îți gestionezi aceste comportamente dezadaptative și să le înlocuiești cu unele adaptative. Însă apare acest termen de autentică, o mască în spatele căreia te ascunzi. Nu vreau să mă schimb căci asta sunt, autentică! O poziționare ce reflectă o lipsă de asumare a responsabilității faptelor tale și impactului lor asupra relației cu tine și relației cu ceilalți oameni. O neasumare ce în final va adânci sentimentul de singurătate și tristețea.


Agresivitatea

Ea poate fi inclusiv fizică, nu doar verbală. Ieșiri necontrolate în care poate că îți lovești partenerul, distrugi obiecte sau îi vorbești jignitor. Nevoia lui de respect și de siguranță sunt încălcate. Poate că te simți bine pe moment căci ai scos furia afară, dar astfel de comportamente repetitive macină treptat relația de cuplu și conexiunea dintre voi.

Nevoia de atenție

Cum ar fi pentru tine dacă partenerul ar fi cel care în contexte sociale mai degrabă te ignoră decât să se distreze împreună cu tine, ar arbora o atitudine seducătoare astfel încât să primească atenție, avansuri? Poate că nici nu îți trece prin cap să fii infidelă, îți dorești mult ca oamenii să te placă și să îți faci cât mai mulți prieteni, îți plac confirmările legate de atractivitatea ta. În același timp te poți gândi că este o metodă de a-ți ține partenerul în priză, să nu uite că te poate pierde oricând, că o doză constantă de gelozie face minuni pentru relație. Rezultatul este mai degrabă o invitație către jocuri psihologice care nu au legătură cu nevoia de siguranță și iubire în cuplu.


Impulsivitatea…

… ți se pare amuzantă, că aduce sare și piper, noutate, nu vă puteți plictisi. Impulsivitatea aceasta este pusă în act fără o evaluare a consecințelor comportamentelor tale asupra ta sau asupra celorlalți. Apar complicații ulterioare și nevoia de predictibilitate nu este împlinită. Căci poți fi spontan și responsabil, și să știi la ce să te aștepți din partea celuilalt.

Lipsa filtrului

Există anumite rigori sociale. Există și anumite principii sau valori ce funcționează ca repere, ca o busolă pentru fiecare la nivel individual. A ține cont de principiile și valorile partenerului ți se pare o formă de încorsetare. Cum adică să nu vorbești colorat în mod uzual, pentru că pe el îl deranjează și i se pare nepotrivit? Nu îți pasă de asta, căci dorești să fii… autentică.


Minciuna

Ai exersat-o încă din copilărie ca pe o modalitate de a scăpa de pedepsele părinților. Ulterior ai observat că face parte din arsenalul manipulării, ca să obții ce vrei. Nu spui minciuni monstruoase, mici, pe care le vezi simpatice și nevinovate. Ce e așa o tragedie? Asta ești tu, le mai înflorești puțin, fără să faci rău. Ești tu mai dramatică, ca un star de cinema. Un dialog intern sau extern defensiv unde reflectorul nu este pus pe capitalul de încredere ce este semnificativ impactat de minciună.


Citește și:
De ce prietenii pot fi o resursă foarte importantă pentru cuplul vostru

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle