Spui că trăiești fără frică și ai mare încredere în tine? Când asta poate fi o problemă în cuplu

Nu îți este frică de nimic și știi că te bazezi pe resursele tale. Sună bine, dar sunt situații când tot acest pachet are efect sabotor.

Spui că trăiești fără frică și ai mare încredere în tine? Când asta poate fi o problemă în cuplu

Să te accepți, să te iubești, să te protejezi, să îți oferi siguranță și suport. Să ai o stimă de sine ridicată și încredere în forțele proprii. Să nu fii doborâtă de frică sau să trăiești constant luptând cu diverse temeri. Sună minunat și rezolvă multe probleme sau moduri mai puțin funcționale de a face față atunci când apare un factor declanșator. Te ajută să ai o relație mai bună și mai sănătoasă cu tine și cu cei din jur. Cu toate astea, cum se poate ca valențe pozitive, atât de importante, să lucreze împotriva ta în cuplu? Când funcționează la extrem și devin tot niște moduri de coping, dar din categoria de luptă sau evitare. Căci într-o situație pe care o înregistrăm drept periculoasă sau dorim să ne protejăm în avans nu iese mereu la iveală partea sănătoasă din noi.

Ignori semnalele de alarmă

Îți zici că tu ești capabilă, treci peste orice și ai foarte mare încredere în tine. Te gonflezi spunându-ți că ție nu ți se poate întâmpla nimic rău, partenerul nu se poate să îți facă rău intenționat tocmai ție, tu nu ai cum să alegi greșit sau el să aibă un comportament nepotrivit în relație cu tine. Și ca atare ignori tot ceea ce i-ai indica imediat unei prietene dacă ai observa lucrurile respective în cuplul ei.

Nu iei în calcul partenerul

Trăiești fără frică și nu vrei să ratezi nimic ce ar putea să îți ofere plăcere. Dar acest curaj ar putea fi de fapt o mască pentru un comportament impulsiv, fără să te gândești la potențialele consecințe care ar apărea și ulterior te-ar impacta negativ pe tine sau pe partener. Este așternut covorul roșu pentru egoism, și nu cel sănătos în care este vorba despre grijă de sine.

Provocări inutile

Tocmai pentru că nu ai niciun fel de frică și te simți foarte puternică te angajezi în diverse lupte din care mai mult pierzi decât câștigi. Precum dispute inutile cu prieteni de-ai partenerului sau cu familia lui de origine, în care loialitatea pe care o simte față de tine va intra în coliziune cu cea pe care o simte față de părinții săi. Tensiunea în cuplu? Aproape că o vezi plutind. Miza? O luptă pentru putere.

Incapacitatea compromisului

Nu îți este teamă că partenerul te va părăsi, în orice problemă te bazezi din plin pe tine sau ceri ajutor în altă parte. E bine până la punctul în care lupta pentru putere menționată anterior se aplică și în relație directă cu partenerul, când se instalează un grad foarte ridicat de rigiditate ce te împiedică să intri în negocieri și să găsiți o cale comună potrivită pentru ambii. Când rămâi neclintită în convingerile tale, fără să fie vorba despre protejarea sau satisfacerea unor nevoi emoționale de bază. Un fel de: n-am ce negocia, pot și fără el, să facă doar ceea ce consider eu!

Supraviețuirea

Te-ai descurcat singură și încrederea mare a fost construită în timp cu mult efort, reușind în tot felul de provocări. Ai devenit efectiv o supraviețuitoare capabilă să se scoată din orice impas. Să ceri ajutorul? Pentru ce, dacă tu poți. Doar că asta se reflectă în cuplu ca independență extremă, în care funcționezi de una singură, separat de partener.

Citește și:
Cum se comportă un partener care s-a retras emoțional din relație

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle