Spui că partenerul proiectează pe tine toate problemele lui? Ce înseamnă acest fenomen și cum vă influențează cuplul

Simți că nu este despre tine. Partenerul proiectează pe tine ce îl deranjează la propria persoană sau ce face el în relația voastră.

Spui că partenerul proiectează pe tine toate problemele lui? Ce înseamnă acest fenomen și cum vă influențează cuplul

Se răzgândește de multiple ori, ceea ce ați stabilit se schimbă de la o zi la alta, dar zice despre tine că ești instabilă și nu poate avea nicio predictibilitate în relația voastră. Te acuză că flirtezi cu diferite persoane, deși nu o faci, iar la petreceri este evident că e mai drăguț decât normalul cu diverse personaje feminine. Te ceartă că ești prea legată de familia ta, dar nu ia nicio decizie fără părinții lui încât ai senzația că aveți un cuplu în patru, nu în doi. El proiectează pe tine comportamente de-ale sale, frici sau aspecte ce țin de propria persoană și care dacă este onest nu le agreează.

Neasumarea responsabilității

Când el proiectează pe tine lucrurile disfuncționale, dezadaptative, pe care le face, în modul acesta nu își asumă responsabilitatea propriilor acțiuni. Nu vede că sunt nesănătoase pentru el, pentru tine, pentru relație, nu vede că te rănesc și că este absolut necesar să le schimbe.

Nedreptatea

Este foarte frustrant să fii acuzată de ceva ce nu ai făcut. Și e nedrept să vezi că ție ți se atrage atenția în timp ce celălalt repetă constant tocmai acele aspecte pe care ție ți le pune în cârcă. Este și o modalitate de manipulare în care realitatea este alterată, o formă de gaslighting.

Controlul

Tocmai datorită acelor proiecții, partenerul are tendința de a exercita foarte mult control care se resimte ca o îngrădire a libertății, ca o sufocare. Vrea să se protejeze de fricile pe care le proiectează, și parte din protecție este controlul exagerat. Cum s-ar mai putea întâmpla scenariul nefericit din moment ce el îți controlează fiecare pas? Desigur, acest control exagerat, uneori îmbrăcat în hainele reasigurărilor, nu permite crearea unei conexiuni emoționale reale. Este de-a dreptul inamicul ei.

Abuzul emoțional

Până la abuzul emoțional e doar un pas, iar comportamentul partenerului se duce vertiginos către acea direcție. Este foarte, foarte critic, are niște exigențe total nerealiste, pune o imensă presiune pe tine încât la un moment dat realizezi cât ești de încordată, stresată. Ești pe modul supraviețuire și calci pe coji de ouă pe care te îngrozești să nu le spargi, căci știi ce urmează din partea lui. Certuri, altă critică…

Nesiguranța lui…

… prin ceea ce proiectează asupra ta se traduce și printr-o stimă de sine scăzută. Cu cât te vede pe tine că vrei să îți iei avânt, că te dezvolți, cu atât îți smulge aripile ca să nu faci asta. Intră în competiție cu tine și se folosește de orice ocazie ca să te facă pe tine mică și pe el un titan care îți este superior în absolut orice domeniu. Caută inclusiv acele activități care pe el îl pun în valoare, la care tu nu ai pricepere, pregătire sau abilități native, tocmai pentru a sublinia și mai mult discrepanța dintre voi. Vrea cu orice preț să te domine și nu este exclus să te pună în situații inconfortabile, chiar jignitoare, și în public.

Tu ești de vină

Ceva nu a mers bine? Tu ești de vină, e acolo din cauza ta. Tu nu l-ai susținut, tu nu i-ai creat mediul potrivit. Tu nu vii cu niște elemente care să îi facă viața mai ușoară sau să îl propulseze. Tu nu ești suficient de… iar aici pot apărea și comparații mai directe sau voalate cu foste partenere de-ale sale sau cu femei pe care le cunoaște, dar de la care extrage doar elementele care îi convin.

Citește și:
Tu și partenerul tău cheltuiți necontrolat? Cum să vă îmbunătățiți relația cu banii și să vă controlați impulsurile

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle