Spui că nu mai ești fericită în cuplu? Indicii că experimentezi la propriu stări depresive

Sunt stări depresive, iar ele pot fi un simptom legat de ceea ce se petrece în relația de cuplu. E important să nu le ignori.

Spui că nu mai ești fericită în cuplu? Indicii că experimentezi la propriu stări depresive

Imaginează-ți un ghețar. Partea de la suprafața apei, pe care o vezi, sunt aceste stări depresive. Partea din apă, pe care nu o vezi, nu vrei să o vezi, nu ești pregătită pentru asta e rădăcina problemei. Iar în acest caz pornim de la premisa că problema e de natură relațională, în speță relația de cuplu. Desigur că poți învăța diverse modalități de a-ți gestiona stările depresive, ca ele să nu se agraveze, dar să nu confrunți partenerul, să nu lucrați împreună la ceea ce cauzează aceste stări… în final va duce doar la menținerea factorului declanșator.

Mimezi bucuria

Când ești în public parcă porți o mască. Zâmbești, ești glumeață, volubilă, te aranjezi, porți cele mai frumoase haine. Acasă efectiv nu îți vine să te dai jos din pat sau vrei să te izolezi în dormitor. N-ar spune nimeni că te încearcă zilnic sentimentele de tristețe și pe interior nu experimentezi real ceea ce arăți și mimezi la exterior.

Ești retrasă

Efectiv îți vine să eviți complet contextele ce implică socializare, dar faci un efort și ieși cu prietenii tăi sau alături de partener. Doar că în locurile respective ai tendința să te retragi, să stai mai departe de lume, nu vrei să fii întrebată nimic și totuși când se întâmplă asta răspunzi foarte rezervat, laconic. Nu simți că poți să duci cu apropiații o discuție ce presupune profunzime, vulnerabilitate, nici dacă este vorba despre ei, o situație care îi deranjează și nu are legătură cu tine.

Nu ai energie

Te simți copleșită, simți că ai dat atât de mult încât acum efectiv nu mai ai de unde. Parcă rulezi constant cu bateria la minim, cu energie suficientă doar pentru lucruri de bază. Vrei să stai tu cu tine, să nu te deranjeze nimeni și nimic. Nu îți vine nici să mai vorbești de acele aspecte din relația de cuplu care te-au măcinat atâta vreme.

Excesele…

… pot fi de tot felul. Fie muncești enorm, în fiecare seară până târziu, inclusiv aproape la fiecare sfârșit de săptămână, fie te setezi pe hobby-urile care înainte îți plăceau, dar acum le faci cumva mecanic. Te și epuizează, dar sunt o variantă de a fugi de acasă sau cauți prin intermediul lor o gratificare care nu mai vine. Sportul în exces oferă o descărcare hormonală pozitivă, acei hormoni ai stării de bine, dar nu mai există timp de recuperare, corpul este forțat, și din autoreglare sănătoasă se transformă în autoliniștire.

Pot crește și consumul de alcool, fumatul, chiar să te reapuci de fumat dacă te lăsasei acum ceva timp. Drogurile, shopping-ul sunt alte metode de autoliniștire, iar comportamentul alimentar și somnul capătă mari transformări. Adormi extrem de târziu, spre dimineață, te trezești greu sau îți vine să dormi tot timpul. Mănânci foarte puțin și ai slăbit dramatic, ori te supraalimentezi și asta e din nou foarte vizibil, fără să fie nevoie de confirmarea cântarului.

Citește și:
Semne că este o persoană care fuge de relații și ar fi mai bine pentru tine să te retragi

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle