Spion la sexolog

Cat de multumita esti de viata ta sexuala? Ti-a trecut vreodata prin cap ca ai putea discuta cu un specialist despre proble­me legate de sex? Daca esti curioasa sa stii ce se-ntampla intr-un cabinet de psihoterapie a problemelor sexuale, poti arunca o privire...  

„Dar cu dragostea cum stai?, suna o replica dintr-o reclama, acum cativa ani. Daca cineva te-ar intreba asta, pe bune, ce-ai raspunde? Ca esti multumita, ca se poate si mai bine, ca, sincer, e un de­zas­tru?


Te-ai gandit vreodata ca ai putea sa stai de vorba cu cineva strain despre asta? A vorbi despre sex in pu­blic era pana nu demult aproape de neconceput. Astazi, se spune ca vorbim prea mult, dar placerea si implinirea si-au pierdut din intensitate, prin banalizare. Terapia sexului se limita odinioara la cateva persoane cu probleme nu foarte comune, in special de natura fizica. Astazi, specialistii se ocupa de o mare diversitate de oameni cu probleme considerate normale.

Ce este o problema „normala’ in ceea ce priveste sexul? Intrebarile si preocuparile legate de sexualitate si de problemele sexuale sunt incredibil de comune. Si totusi, a vorbi despre asta sau a consulta un psiho­terapeut nu este ceva la fel de obisnuit. Urmarea? Multi sufera in tacere, uneori ani in sir. Unii, totusi, se de­cid, mai devreme sau mai tarziu, sa consulte un specialist.


Ce este psihoterapia proble­me­lor sexuale?

Este terapia care ofera ajutor persoanelor cu pro­bleme sexuale. Terapeutii care o practica sunt fie medici care au si cunostinte de psihologie si psihodiagnostic, fie psihologi care au si cunostinte de medicina in­terna, neurologie, fiziologie, ana­tomie, endocrinologie.

Ce probleme pot rezolva psi­ho­­tera­peutii?

Aproape orice problema legata de sex care nu se rezolva de la sine. Poate fi o problema pe care o ai de ani de zile sau ceva care a aparut dupa o viata sexuala normala. S-ar putea sa stii exact cauza problemei sau, ca si cei mai multi, s-ar putea sa te inseli. Unele probleme sexuale sunt pur fizice (de exemplu, ca urmare a unui handicap, a unei boli sau ca efect secundar al unor medicamente). In alte cazuri, problema are cauze psihologice, care pot pleca fie din copilarie, fie dintr-o trauma sexuala. Sau poa­te fi o problema de relatie intre parteneri. In multe cazuri e vor­ba de o combinatie de elemen­te fizice si psihologice.


Ce fel de oameni merg la psihotera­peut?

Tot felul, de la adolescenti pana la septuagenari – oameni prosperi sau de con­ditie mai modesta, hetero, homo sau bisexuali, virgini sau cu o activitate sexuala bogata, orto­docsi sau protestanti, parinti in­grijorati de proble­mele fiilor ado­­­lescenti sau chiar ale lor. Unii vin singuri, altii insotiti de parte­ner. Unora li se pare mai greu decat altora sa vorbeasca de­spre problemele legate de sex. E un subiect foarte personal si cei mai multi au crescut cu ideea ca sexul e o chestie care vine de la sine, in mod natural. Dar, in realitate, aproape ori­cine are o pro­blema legata de sex intr-o pe­­rioada sau alta a vietii. Pentru unii totul se rezolva de la sine, in timp, pentru altii, poate ca e timpul sa faca o programare la un cabinet specia­lizat.


Cum functioneaza?

Poti mer­ge la o consul­tatie singura sau impreuna cu partenerul. Chiar daca mergi singura, cateva sedinte pot fi de mare ajutor. Schema clasica a unei astfel de intalniri este urma­toarea: mai intai, terapeutul va discuta cu tine problema care te-a adus aco­lo, apoi te va ajuta sa des­coperi natura cau­zei – fizica, psiholo­gica sau o combinatie intre cele doua. Daca ai o relatie stabila, te­rapeutul va incerca, de ase­menea, sa stabileasca, impreuna cu tine, daca exista ten­siuni nerezolvate intre tine si par­tenerul tau sau conflicte semnificative.


S-ar putea sa afli astfel ca ti-ar fi utila si o discutie cu un consilier in probleme de cuplu. Apoi, tera­peutul va al­catui un program personalizat de exercitii pentru tine si pentru par­tenerul tau (daca acesta exista), care va vor ajuta pe amandoi sa va descoperiti sexual unul pe altul. Si, in acelasi timp, va va ajuta sa va „reprogramati corpurile sa ras­pun­da la stimuli senzuali, astfel incat problema sa poata fi de­pasita. Foarte important: bineinteles ca totul este confidential.

Arhiva revistei ELLE
Foto: Arhiva revisteiELLE

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle