Călin Georgescu este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Fără doar și poate, victoria din primul tur al alegerilor prezidențiale din România a lui Călin Georgescu a reprezentat o mare surpriză pentru foarte mulți români. La fel se poate spune și despre percepția pe care alte țări o aveau despre alegerile din România, iar articolele publicate în presa internațională dovedesc din plin acest lucru.
Încă din primele momente ale anunțării rezultatelor parțiale la alegerile prezidențiale, marile publicații internaționale mizau pe titluri bombastice, însă care reflectă din plin șocul trăit de mulți români în noaptea care a urmat primului tur.
Numele candidatului independent Călin Georgescu se regăsește în numeroase publicații internaționale de prestigiu, lucru care denotă că surpriza avută de mulți români cu privire la rezultate a fost la fel de mare și în străinătate.
„Un populist de extremă dreapta puţin cunoscut a trecut în frunte la alegerile prezidenţiale din România, arată datele electorale, şi se va confrunta probabil cu premierul de stânga Marcel Ciolacu în turul doi, peste două săptămâni, un rezultat care a cutremurat peisajul politic al ţării. El a depăşit majoritatea sondajelor locale, provocând o undă de şoc în mediul politic românesc în timp ce urca în top”, notează AP.
În ceea ce privește presa franceză, jurnaliștii au scos în evidență faptul că succesul se datorează campaniilor virale de pe rețelele de socializare, în special TikTok.
„Un candidat prorus a reuşit o surpriză în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Duminică, 24 noiembrie, Călin Georgescu s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, devansându-l pe premierul proeuropean Marcel Ciolacu”, potrivit France 24.
The Guardian a scos în evidență modul în care Călin Georgescu și-a conturat părerile privind NATO și faptul că rezultatul alegerilor a fost un adevărat șoc pentru clasa politică.
„Șoc în România: Călin Georgescu, criticul de extremă dreaptă al NATO, preia conducerea în alegerile prezidențiale. Georgescu, care a numit scutul antirachetă balistic al NATO o ruşine a diplomaţiei, se va confrunta probabil în turul doi cu premierul de stânga Marcel Ciolacu. Un populist de extremă dreapta puţin cunoscut a preluat conducerea în alegerile prezidenţiale de duminică din România, potrivit datelor electorale (…), un rezultat care a zguduit peisajul politic al ţării”, menţionează The Guardian.
Britanicii de la BBC au pus accent pe faptul că electoratul român se va confrunta cu o mare problemă în turul doi al alegerilor prezidențiale.
„Un candidat de extremă-dreapta conduce şocant în scrutinul prezidenţial din România. (…) Georgescu, care nu aparţine niciunui partid, a jurat să pună capăt la ceea ce el numeşte servilism faţă de Uniunea Europeană şi NATO, în special în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina. El a condamnat scutul balistic antirachetă al NATO de la Deveselu”, comentează bbc.com.
„Candidatul prorus Călin Georgescu crește la numărătoarea voturilor alegerilor prezidențiale din România”, titra și Bloomberg.
Nicio surpriză în ceea ce privește presa rusă și modul în care a reflectat scorul obținut de candidatul independent la primul tur al alegerilor prezindențiale din România.
„Călin Georgescu, un susținător al relațiilor de prietenie cu Rusia, și actualul premier Marcel Ciolacu au ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale din România”, a scris publicația pro-Kremlin life.ru după procesarea a 82,6 la sută din buletinele de vot și rezultatele parțiale.
„Un susținător al unei alianțe cu Rusia, Georgescu îl depășește pe premierul Ciolacu la alegerile prezidențiale din România, după cum reiese din datele Comisiei Electorale Centrale după procesarea a 82,6% din buletinele de vot”, a reacționat RIA Novosti pe canalul său de Telegram.
Și agenția de stat Tass.ru a scos în evidență faptul că succesul lui Georgescu se datorează campaniei de pe TikTok.
„Călin Georgescu, 62 de ani, este agronom de formație. La mijlocul anilor 2000, a devenit șef de departament la Ministerul Afacerilor Externe, apoi a deținut diverse funcții la ONU în domeniul protecției mediului. Georgescu a fost nominalizat în repetate rânduri pentru funcția de prim-ministru, fiind un expert în probleme de dezvoltare durabilă, dar nu a fost niciodată propus oficial. Georgescu a fost criticat pentru opiniile sale naționaliste, fiind precaut cu privire la participarea României la NATO și prudent în ceea ce privește normalizarea relațiilor cu Rusia. El a fost pentru scurt timp membru al partidului naționalist Alianța pentru Unirea Românilor, dar ulterior l-a părăsit. Se spune că succesul său electoral se datorează unei campanii de succes pe TikTok”, a scris agenția de stat Tass.ru.
În momentul redactării articolului, lupta pentru locul doi în turul II al alegerilor prezidențiale este încă în desfășurare. Diferența dintre Marcel Ciolacu și Elena Lasconi a scăzut, Elena Lasconi devansându-l pe reprezentantul PSD.
Foto: Facebook Călin Georgescu