Ai impresia ca banii iti scapa printre degete? Ca nu reusesti niciodata sa pui nimic deoparte? Poate n-ai inceput destul de devreme sa-ti planifici finantele... La 20 de ani esti prea tanara, la 40 e prea tarziu? Cum faci...
Cind vad o noua crema antirid, care promite sa-ti faca tenul asa cum il aveai la 15 ani, ma intreb: oare de ce nimeni nu se gindeste sa inventeze o solutie care, aplicata peste conturile noastre „zbircite' si cam anorexice de la sfirsitul verii, sa le faca din nou „tinere' si plesnind de sanatate (a se citi bani) ca in urma cu citeva luni? Glumesc, desigur… Dar cite dintre noi nu-si doresc sa fi cheltuit mai putin, sa fi economisit mai mult sau sa fi investit banii cu mai multa pricepere? Pentru ca, nu-i asa, si ziua (financiara) buna se cunoaste de dimineata…
„Sa-ti administrezi banii cu pricepere, sa-ti faci un plan financiar nu e atit de complicat pe cit suna. Trebuie doar sa fii chibzuita si sa gindesti pe termen lung. Este vorba despre evaluarea optiunilor pe care le ai atunci cind dispui de o anumita suma de bani. Sa te gindesti putin daca ii vei cheltui imediat pe un obiect pe care ti-l doresti, daca vrei sa-i economisesti pentru mai tirziu sau daca vrei sa-i inmultesti… Sau sa-i pierzi', spun consultantii pe probleme financiare citati de MSN Money.
In ce si-au investit banii colegele noastre? Ei bine, un sondaj facut de compania Synovate in tarile Europei de Est si dat publicitatii in urma cu citeva luni arata ca aproape un sfert dintre romance au propriul lor cont bancar de economii (comparativ cu 70% dintre britanice). Un procent de 8% dintre cele intervievate au declarat ca au asigurari de viata, 14% detin proprietati imobiliare si doar 7% si-au investit banii in actiuni sau polite cu valoare la purtator.
Investitia preferata (sau poate ar trebui sa-i spunem cheltuiala preferata, depinde de punctul de vedere din care privesti problema)? Peste 80% dintre femeile din Romania sustin ca au investit in bijuterii. Cind si cum incepi sa treci de la stadiul de cheltuitoare la cel de investitoare? Sau, mai bine spus, ce faci cu banii tai cind ai 20 de ani, 30 sau 40 de ani? Evident, necesitatile difera, la fel ca si obiectele pe care iti cheltui banii. Te gindesti mai mult sau mai putin la cum va arata viata ta peste citiva ani. E un alt fel de plan. Doar ca de data aceasta e unul mai practic, cu creionul pe hirtie. Asadar, si bancile, si societatile de asigurari romanesti s-au orientat destul de repede si au adaptat produsele in functie de virstele clientilor lor. Exista conturi si credite pentru prescolari, carduri pentru studenti (cu comisioane mici si limita de creditare), carduri de familie, asigurari de studii, depozite speciale pentru pensii, pentru batrini. Dar pina la pensie…
Ce poti face cu banii la 20 de ani?
Bineinteles, daca-i ai, sa-i cheltuiesti. Daca nu, sa incerci sa-i capeti ca sa-i cheltuiesti, ce altceva? – am fi tentate sa raspundem. „A discuta despre cum sa economisesti, investesti sau cheltuiesti presupune sa pornesti de la premisa ca ai un venit disponibil obtinut in urma desfasurarii unei activitati, venit ce urmeaza sa il imparti intre cele trei optiuni. La virsta de 20 de ani nu se pune problema de a avea un venit disponibil consistent (doar in rare cazuri), ci unul modic. Ceea ce exista cu siguranta la aceasta virsta este venitul parintilor sau, de ce nu, al unui prieten.
Prin urmare, cred ca la 20 de ani economiile oricum sint aproape inexistente. Iar cheltuielile ar fi de recomandat sa vizeze cu precadere activitati de relaxare. Pe plan investitional trebuie sa primeze in mod categoric investitiile in crearea si dezvoltarea propriului profil. Ma refer aici la cultura, educatie si, de ce nu, la conturarea unui profil profesional dorit', spune analistul financiar Florian Libocor.
„Da, investitia in propria educatie este extrem de importanta. 20 de ani e virsta la care incepi sa te intrebi ce curs va lua cariera ta, unde te vezi peste citiva ani. Asa ca trebuie sa aloci o parte din veniturile tale cursurilor de limbi straine, studiilor post-universitare, cartilor', spun consultantii de resurse umane. Si, pentru ca latura cheltuitoare este mai accentuata la aceasta virsta decit cea stringatoare, studiile facute de banci arata ca tinerii romani in virsta de 18-20 de ani au de obicei un cont de economii, cu un card asociat. Si, spre deosebire de tinerii din alte tari, nici un gind catre pensie. Un studiu facut de portalul BestJobs.ro arata ca 72% dintre romani nu contribuie la programe de pensii private. Motivul? Mai bine de jumatate dintre cei cu virste pina la 35 de ani considera ca sint prea tineri pentru asta…
Femeia (cheltuitoare) la 30 de ani
Ce ne dorim la 30 de ani? Un sondaj facut de compania Neogen arata ca mai bine de doua treimi din persoanele intre 25 si 35 de ani sint doritoare de avansare profesionala. „La 30 de ani lucrurile se schimba odata cu schimbarea statutului social. Aceasta este virsta la care economiile ar trebui sa capete importanta. Dar si cheltuielile sint destul de mari', spune analistul Libocor. Astfel, apar griji suplimentare (cheltuieli legate de casa proprie, de copii), standardele de viata incep sa fie tot mai ridicate, cheltuielile facute cu hainele, cosmeticele si concediile sint tot mai mari…
„Viata la 30 de ani imi pare mult mai complicata. Nu doar sentimental, cum sugereaza mereu scriitorii, ci financiar vorbind. Incep sa apara in agenda mea «subdiviziuni» ale celor trei directii mari in care plecau pina acum banii mei. Astfel, cheltuielile nu sint legate mereu doar de propria persoana (am parinti pe care trebuie sa-i ajut), sint imprevizibile (nu stiu niciodata de ce lucruri va mai avea nevoie copilul la gradinita), economiile sint facute de obicei pe termene scurte, de exemplu acum string bani sa-mi iau o masina noua, iar la investitii ma gindesc din ce in ce mai des, caut banci cu dobinzi avantajoase', imi povesteste prietena mea.
Studiul facut in sistemul bancar romanesc indica faptul ca persoanele cu virste in jur de 27-30 de ani incep in aceasta perioada a vietii lor finantarea unor achizitii de bunuri de folosinta indelungata (case, masini). Astfel, cele mai utilizate instrumente financiare sint conturile si depozitele de economii sau cardurile (de multe ori, cu facilitate de descoperire de cont). „Exista o multime de factori in functie de care se pot face recomandari cit sa economiseasca o persoana, cum si in ce sa investeasca banii. Cred ca la aceasta virsta sint recomandate instrumentele cit mai sigure, bine cunoscute si care sa asigure un venit cert, gen depozite bancare sau certificate de tezaur. Bineinteles, se recomanda ca investitiile sa fie facute in functie de propriul apetit pentru risc si dupa ce au fost consultati expertii in materie. Cred ca, indiferent de optiunile agreate, din portofoliu nu trebuie sa lipseasca o polita de asigurare de sanatate si/sau de bunuri (care are o functie mixta de economie/investitie) sau accesarea unui fond privat de pensii. Nici investitiile cu grad mai mare de risc, cum ar fi cele de la bursa, nu trebuie neaparat ocolite. Piata de capital este o potentiala destinatie a sumelor de investit, iar in acest caz este recomandata crearea unui portofoliu de actiuni si nu expunerea intregii sume pe o singura actiune. Nu in ultimul rind, se poate mentiona si alocarea unei sume oarecare pentru a fi investita in opere de arta sau bijuterii', ne sfatuieste analistul financiar.
Ne relaxam cand avem 40 de ani?
In principiu, da. La 40 de ani se presupune ca esti in pozitia pe care ai visat-o in cariera si in pozitia financiara cea mai avantajoasa. Ai investit atit in cariera, cit si in bunurile materiale necesare, te-ai inscris si intr-un program de pensii private… In plus, ar spune unii, stii si ce si cum trebuie sa economisesti. Mai trebuie inca sa economisim si sa investim? Se pare ca da. Experienta consultantilor financiari arata ca la 30-40 de ani creste componenta de economisire, iar dupa 40 de ani investitiile se indreapta catre pietele de capital, catre depozitele speciale pentru educatia copiilor.
Cheltuielile incep sa capete o alta directie: nu mai sint atit de multe haine cit produse cosmetice sau tratamente anti-age, bijuteriile sint tot mai pretioase si destinatiile de vacanta tot mai indepartate. Iar investitiile, evident, trebuie sa fie cu sanse cit mai mari de cistig, cu o profitabilitate cit mai mare. Mai mult decit atit, un studiu facut de Neogen arata ca persoanele trecute de 40 de ani (76% dintre cei care au raspuns) vad reusita in viata si fericirea legate de existenta unei afaceri proprii. Asa ca, de cele mai multe ori, 40 de ani nu e nici pe departe virsta la care ne asezam sub un palmier la soare intr-o insula exotica si visam la cocktail-ul exotic de dupa-amiaza. Nu atunci cind e vorba de bani…
Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock