Situații tensionate în cuplu când e important să ai un grad mare de autocontrol

Să ai autocontrol în cuplu nu înseamnă că ești submisivă, ci că abordezi contextul din partea ta sănătoasă. Ce ar putea să îți declanșeze furia.

Situații tensionate în cuplu când e important să ai un grad mare de autocontrol

De câte ori nu îți venea să te ridici și să pleci, să îți sau să îi faci bagajele și să nu mai vrei să știi nimic de el? Să îi ții morală mai rău ca educatoarea la grădiniță, să o termini cu el și cu bărbații în general? Însă ce câștigi din asta este mult inferior a ceea ce pierzi, iar în absolut orice relație vei fi declanșată și emoțiile pot veni ca o avalanșă. Deci să ai autocontrol te ajută să iei decizii mai bune, să te protejezi pe tine de durerea indusă de gândurile negre și să îi dai relației de cuplu o direcție mai sănătoasă. Poate că nu vei reuși mereu, iar pentru a preveni furia e necesar să analizezi care sunt acele contexte dinamită, tocmai pentru a le trata mai funcțional.

Părinții tăi

Sunteți la masa de Crăciun sau de Paște, la un prânz de duminică în familie. Vei spune că părinții tăi sunt mult mai rezonabili decât ai lui, însă și așa există anumite tipare transgeneraționale pentru care inconștient părinții cer loialitate. Adică menținerea lor, punerea lor în act. Aici e necesar să le vezi pe cele din familia ta de origine. Poate că un tipar este acela în care femeia este foarte dominantă și agresivă în relație cu partenerul ei. Adică ea îl conduce pe el care nu ripostează sau nu are voie să riposteze. În care cuplul tânăr ascultă orbește de ceea ce spune cuplul mai în vârstă. În care părinții bătrâni se mută în casă cu copiii, iar cei din urmă devin îngrijitorii lui și își organizează viața în funcție de asta. Iar acest tipar ei îl forțează atât partenerului tău cât și ție, iar în acest context ai nevoie de multă claritate și autocontrol tocmai pentru a rupe lanțul acestui cartof fierbinte moștenit din generație în generație și care are un mare potențial de a-ți distruge relația.

Părinții lui

Același cadru de mai sus sau vizite sporadice. Nici nu trebuie să vă vedeți sau să vorbiți foarte des ca să simți că îți fierbe creierul de furie. Ești tentată să gândești: ori ei, ori eu. Însă această cruciadă de multe ori nu poți să o câștigi, chiar dacă ai dreptate în întregime, iar comportamentul lor este nepotrivit. Deoarece intră în scenă din nou loialitatea față de părinți. Buni, răi, sunt ai lui, și e nedrept să aleagă între familia din care provine și familia pe care și-a format-o. Iar un război cu ei îți va crea ție un grad foarte mare de disconfort și va măcina relația prin discuții interminabile în care partenerul se va simți între ciocan și nicovală.

Când e morocănos

Partenerul nu are o stare prea bună. Este morocănos, ciufut și cu chef de ceartă. Poate a avut o zi proastă la birou, s-a certat cu cineva, este obosit, nu a mâncat etc. Cu ce ajută să îi răspunzi agresiv și să începeți o ceartă de la nimic? Doar vă veți alimenta agresivitatea reciproc. Poți pune limite în ceea ce privește respectul și să îi comunici disponibilitatea ta de a discuta despre ceea ce îl supără dacă simte să ventileze într-un mod mai sănătos.

Diverse activități

Se poate ca nevoia lui de spațiu să îți apese ție butoanele și să îți spui că nu îi pasă, nu e implicat și de aici până la o criză de furie, critică, cicăleală, să mai fie doar un pas. Dacă faci asta e posibil să se transforme într-un adolescent rebel care luptă împotriva sistemului. Ori orgoliul său să își facă simțită prezența deoarece îi spui ceea ce să facă, iar el e un mascul independent ce reacționează agresiv. Prin autocontrol provoci partea lui sănătoasă să iasă la iveală și să puteți negocia un rezultat agreabil pentru amândoi.

Citește și:
De ce nu este indicat să începi o nouă relație imediat după o despărțire dureroasă

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle