E bine să ai umor, iar asta în mod cert te face o persoană agreabilă. Ești vedeta petrecerilor, ceilalți îți caută compania, este util în cuplu sau ca să spargi gheața în contexte încordate la birou. Chiar și pe tine reușești să te calmezi prin umor. Însă uneori el poate funcționa împotriva ta și este util nu doar pentru tine ci și pentru interacțiunile cu cei din jur să identifici acele momente când este… sabotor.
Te minimizezi tu pe tine
Ți se pare o dovadă de modestie să te iei tu singură peste picior. Sau ai senzația că așa devii mai umană, ceilalți se relaxează în prezența ta. Însă atunci când te minimizezi sau îți iei în râs calitățile, realizările ajungi în final să te pui pe tine într-o lumină proastă. Și treptat asta să îți afecteze încrederea în tine.
Partenerul devine o glumă
Teasing-ul este incitant, mai puțin când partenerul de cuplu sau de ce nu o prietenă devine receptorul unei pleiade de veritabil bullying. Căci glumițele răutăcioase în final se traduc prin hărțuire. Persoana respectivă se poate simți atacată, nerespectată, neluată în serios.
Scut de protecție
Umorul poate deveni un mecanism de protecție. Te împiedici tu pe tine să intri în contact cu emoțiile negative, cu durerea, dezamăgirea, frustrarea. Să privești realist o situație care a avut potențialul de a te răni. Reduci la nivel de glumă neîmplinirea nevoilor tale emoționale, ca și cum tu ești ok și nu ai nevoie de nimic…
Pui presiune pe tine…
… să fii amuzantă, să înveselești pe cineva, să previi un conflict prin umor, în final să salvezi situația sau pe cineva. Și te critici intens dacă nu ai reușit asta, îți spui că nu ești suficient de bună, că nu te pricepi.
Lupta pentru putere
Umorul poate fi transformat și într-o armă când iei peste picior pe cineva tocmai pentru a-ți dovedi supremația. Vrei să domini, să câștigi, confrunți o autoritate când nu este cazul și nu abordezi problema din partea ta sănătoasă și înțeleaptă.
Artificii de diplomație epuizante
Ai nevoie să te protejezi, să pui limite, dar nu o faci comunicând asertiv cu celălalt. Din teama de a nu fi judecată, respinsă, îmbraci totul într-o nuanță de umor. Și faci eforturi reale în acest sens, eforturi care te consumă, te epuizează. Ca și cum calci pe coji de ouă și adaugi în ecuație și puțin umor, în speranța că nu vei fi taxată în vreun fel sau altul.
Citește și:
Te-ai săturat să vă tot certați? Cum puteți evita pe viitor conflictele
Foto: PR