Să rămâi prietenă cu fostul iubit sau fostul soț poate fi o încercare dificilă, dacă nu chiar imposibilă, în funcție de context. Te întrebi: cum ai putea să faci asta dacă te-a înșelat, te-a dezamăgit teribil, te-a lovit sau ani de zile ai fost supusă manipulării și unui abuz emoțional. De multe ori cea mai bună alegere pentru tine și formă de protecție este să tai complet orice legătură. În același timp sunt cazuri unde motivul despărțirii nu a fost unul scandalos, rănile separării (căci doare oricum) s-au închis, iar relația dintre voi poate evolua firesc într-o prietenie plină de considerație, fără atracție fizică sau aventuri de așternut rememorând vremurile demult trecute.
Întreabă-te de ce vrei să rămâi prietenă cu fostul
O mică verificare cât mai realistă e sănătoasă pentru tine. Îți dorești să faci asta deoarece speri în secret la o împăcare? Chiar dacă el are o relație serioasă, le pândești despărțirea? Nu e vorba de o relație cu substanță, ci de nevoia ta de a primi atenție chiar și post despărțire? Te temi de abandon sau de singurătate? L-ai respinge, dar nu vrei să te judece, să te critice, să te certe, așa că accepți situația asta de amiciție care e convenabilă pentru el, însă pentru tine incomodă? Dă-ți voie să fii cu adevărat sinceră cu tine.
Aveți copii sau o afacere împreună
Securea războiului fiind îngropată, resentimentele eliminate, ceea ce aveți în comun poate fi o foarte bună motivație pentru relația armonioasă și în calitate de foști. Nu mai sunteți un cuplu, părinți da, iar asta nu se va schimba indiferent ce se întâmplă mai departe. Iar pentru fiul sau fiica voastră ar fi util să puteți colabora eficient din acest rol de părinți. Doar încă aveți de crescut un copil împreună. Similar și în contextul unei afaceri, sursa principală sau unică de venit pentru amândoi. Nu este în interesul nimănui ca munca de ani de zile să se ducă de râpă.
O reflectare sinceră a propriilor greșeli
Ca să poți avea o nouă relație sănătoasă este necesar să te uiți și la partea ta de responsabilitate. Cu ce ai contribuit și tu la disoluția cuplului vostru. Iar o discuție prietenească, fără mize de putere sau competiție, te poate lumina semnificativ. Sigur, vorbim de vârste diferite, contexte diferite, cu toate acestea tiparele comportamentale se pot repeta la nesfârșit dacă nu vei interveni asupra lor. Lasă-l pe fostul partener să ți se reflecte.
Persoana în care ai încredere
Ați fost ceva ani împreună, poate chiar mulți. Ați crescut, v-ați dezvoltat împreună, vă cunoașteți extrem de bine. Ai încredere în el că nu-ți vrea răul, nu te va sfătui greșit, iar dacă este în puterea sa te va ajuta ori de câte ori ai nevoie. Fără să pună în pericol relația pe care o are sau pe a ta. De-a lungul timpului, în trecut, ați cultivat nu doar o relație de cuplu, ci și una de prietenie. Iar aceasta din urmă este suficient de puternică să supraviețuiască chiar și unei despărțiri.
Simți că ai crescut
Este cu adevărat un semn de maturitate și creștere personală să lași la o parte orgoliile, frustrările, să metabolizezi durerea, să decizi să păstrezi în viața ta și în inima ta o persoană care a fost foarte importantă pentru tine. Doar că acum sub altă formă. Și să o faci asumat, fără speranțe false sau motive ascunse.
Citește și:
Cum să dai vești proaste unei persoane dragi pe care nu vrei să o rănești
Foto: PR