Sinuciderea nu e cool si depresia nu e un moft

Cum sa invinuiesti anumite persoane pentru ca au luat decizia de a se sinucide in contextul in care ii consideram pe Romeo si pe Julieta cei mai mari romantici pentru ca nu au vrut sa traiasca unul fara celalalt, asa ca si-au luat viata band otrava?!

Condamnand suicidul, dar romantizand persoane, chiar si fictive, precum Romeo si Julieta, sunt propagate standarde duble despre moartea in floarea varstei sau in apogeul carierei. Astfel, sunt pacaliti anual zeci de mii de oameni care aleg sa isi ia viata, dupa ce actorul, cantaretul sau starul preferat a facut acelasi lucru la o varsta asemanatoare.


In plus, depresia nu este o faza. Depresia nu inseamna o zi proasta sau o pereche de pantofi pe care nu ai mai gasit-o la reduceri. Depresia nu este rezultatul faptului ca ultima ta postare pe Instagram a strans numai 30 de like-uri. Depresia este o stare psihica serioasa care trebuie tratata cu cea mai mare atentie si grija.

Prin folosirea abuziva in discutiile cotidiene a expresiilor precum „sunt in depresie’, „eu ma omor’, „viata mea nu are sens’ si altele, normalizam de fapt aceste fraze care atunci cand ajung sa fie folosite de cineva cu adevarat, isi pierd valoarea si insemnatatea. Fara sa constientizam, secolul XXI tocmai a reinterpretat fabula lui Aesop, „The boy who cried wolf’. Asadar, depresia nu este un moft si nu este un cuvant interschimbabil cu „dispozitie proasta’.


Totusi, ce faci daca te regasesti intr-o depresie care te indeamna la ganduri negre?
Daca vrei sa vorbesti cu cineva si nu ai pe nimeni destul de apropiat sau simti ca nu poti sa te destanui familiei sau prietenilor, exista linii speciale de ajutor in care un specialist te va indruma sa iti intelegi mai bine situatia, sa o accepti si sa incerci usor-usor sa vezi lucrurile mai bine. Mai mult, daca ai ganduri de suicid, gandeste-te la impactul pe care il lasi in urma si la durerea la care familia, prietenii si toti cei apropiati vor fi supusi dupa ce tu nu mai esti.


Totodata, daca observi un comportament ciudat si care iti da de gandit la un membru al familiei, la un prieten sau la un coleg, nu lasa aceasta situatie sa treaca pe langa tine. Ofera-te sa vorbesti cu persoana respectiva, chiar daca nu sunteti foarte apropiati. Nu vrei sa ai remuscari pentru ca ai fi putut sa faci ceva si nu ai actionat la timp. Fiecare om conteaza. Fiecare om este important.

In Romania, poti apela la TelVerde Antisuicid al Asociatiei Romane de Preventie a Suicidului (0800.801.200, deschisa zilnic intre 19:00 si 21:00, apel gratuit) sau la Linia Telefonica pentru Sprijin Emotional (116.123). Totodata, exista grupuri digitale de sprijin precum cea de pe suicid.wordpress.com. In Republica Moldova exista Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului a Asociatiei pentru Viata (+ (373) 60806623, deschisa zilnic intre 19:00 si 21:00), care ofera si sprijin online, pe chat-ul anonim de pe site (http://www.pentruviata.md/) sau prin intermediul aplicatiei telefonice Help App.


Citeste si:
Chester Bennington, solistul trupei Linkin Park, s-a sinucis

Text: Laura Ghitoi
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle