Simți că vă îndepărtați? Metode să eliminați distanța emoțională

Distanța emoțională se instalează treptat în urma diferitelor divergențe de opinie pe subiecte importante pentru voi? E timpul să luați măsuri.

Simți că vă îndepărtați? Metode să eliminați distanța emoțională

Distanța emoțională sau detașarea emoțională este un mecanism nesănătos de a face față atunci când vă simțiți răniți, dezamăgiți, triști. Când, pe scurt, nevoile voastre emoționale nu sunt împlinite. Poate vă simțiți deprivați emoțional, că nu primiți suficientă atenție, importanță, înțelegere, susținere, acceptare, suport. Și pentru că impactul emoțional e mare se activează acest mecanism care vă protejează, nu mai simțiți emoțiile negative. Dar o dată cu ele se pierde și conexiunea cu partenerul, precum și capacitatea de a simți emoțiile pozitive. Așadar, în final, reprezintă o soluție ineficientă.

Conștientizează propriul mecanism

Cum îți dai seama că te-ai detașat emoțional? Ce situații concrete declanșează asta? Ce simți în corp când apare detașarea? Ce emoții simți, ce gânduri ai? În copilărie sau adolescență ți s-a întâmplat să pui inconștient în practică acest coping? Atunci cum te-a ajutat? Azi ce impact are asupra ta? Mai ai cu adevărat nevoie de acest ajutor? Ce poți face în schimb din partea ta sănătoasă? Observă când apare detașarea și luptă cu ea, nu o lăsa să se instaleze.

Reflectă-i partenerului…

… când face și el același lucru. Puteți agrea să vă semnalați reciproc detașarea când o observați. Căci uneori se poate întâmpla să nu îți dai seama că te distanțezi. Să vă aduceți înapoi în universul emoțional la relației.

Nu contează cine are dreptate

Dacă este despre cine greșește, cine e vinovat, veți începe un lung proces în care sunteți pe rând avocatul apărării, procuror sau judecător. Nu mai jucați pentru echipa numită relație, ci devine un joc individual. Și se poate insera detașarea. Nu contează cine are dreptate sau cum e corect, ci e despre a vă vedea nevoile emoționale și cum puteți veni în întâmpinarea lor, fără să fie atacate principii, valori sau nevoi personale.

Comunicare și iar comunicare…

Da, sună a clișeu, dar comunicarea este vitală. Să ascultați ca să înțelegeți, să vorbiți ca să împărtășiți, nu să acuzați, criticați. Să cereți ce aveți nevoie cu adevărat. Sigur, e important să existe și fapte care să confirme cuvintele sau promisiunile. Iar subiectele delicate cu cât sunt ocolite sau abordate incomplet, cu atât vor veni cu forță din urmă poate chiar cu efect devastator.

Timp pentru voi

E destul de dificil să vă îmbunătățiți conexiunea emoțională dacă sunteți captivi la serviciu până târziu. Sau sunteți atât de prinși cu copiii, încât rolurile pe care le aveți sunt preponderent doar cele de părinți. Ori diverse responsabilități nu permit interacțiunile de calitate. Cuplul este o altă entitate care are nevoie de grijă. Precum o plantă ce trebuie pusă la lumină, udată, schimbat ghiveciul, pus îngrășământ etc. dacă se dorește a fi înflorită.

Citește și:
Modalități să devii mai rațională în cuplu și să alegi mai bine pentru tine

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle