Simți că relația de cuplu se destramă? Exerciții de dezvoltare personală care vă pot aduce pe calea cea bună

Fie că sunteți în impas, vreți să preveniți potențiale probleme și despărțirea, nu ezitați să puneți în practică aceste exerciții de dezvoltare personală.

De ce exerciții de dezvoltare personală în cuplu, voi doi, acasă? Pentru că e mai bine să previi decât să repari. Ori dacă nu ați acționat din timp puteți începe acum să luptați pentru relația voastră. Conștient și asumat! Chiar și în terapia de cuplu, partenerii primesc teme pentru acasă care leagă ședințele între ele, și exersează abilități utile pentru reconstruirea relației. Iată câteva idei extrase din teoria relațională Imago.


Exercițiul 1: Dovezile de iubire

Iubirea este o decizie urmată de nenumărate acțiuni pline de afecțiune. Așadar e necesar să analizați cum vă tratați reciproc. Acțiunile încărcate de iubire sunt împărțite în trei categorii. Dovezi mici, puse în act zilnic: sărutul de la revedere și bine ai venit, îmbrățișarea la culcare, cafeaua aburindă din fiecare dimineață, un mesaj drăguț din timpul zilei etc. Doveziile medii necesită ceva efort și planificare: timp pentru activități plăcute în doi, sex, seri în oraș, surprize care nu sunt foarte costisitoare și lista poate continua.


Dovezile mari implică discuții elaborate în doi, planificare serioasă în avans, de cele mai multe ori economii financiare. Ok, ce acțiuni de iubire preferi tu și ce acțiuni preferă parterenul tău? Gândiți-vă la ce lucruri făceați și faceți unul pentru celălalt. Apoi, ca și cum compuneți meniul unui… restaurant emoțional, clasificați aceste acțiuni pe categorii, apoi asumați-vă angajamentul să le concretizați pe diferite nivele: zilnic, săptămânal, lunar.

Exercițiul 2: Eliminați critica

Să critici, să invalidezi e foarte ușor. Vezi defectele sau greșelile rapid, iar părțile bune le treci cu vederea pentru că tu consideri că e normal ca ele să existe, sau ca celălalt să facă anumite lucruri bune. O capcană periculoasă care e invocată în cazuri de infidelitate. Nu mă mai simțeam apreciat, valorizat, văzut, așa că… mi-am hrănit această nevoie din altă parte. Clasic, ai spune…

Timp de două săptămâni, ori de câte ori gândești negativ despre partenerul tău, înlocuiește gândul cu trei motive pentru care îți apreciezi partenerul. Ai apucat să verbalizezi? Întâi cere-ți scuze, după care menționează cele trei lucruri pe care le apreciezi la el. Antrenamentul merge mai departe și la nivel comportamental. Când el face ceva bun, drăguț – udă grădina, repară o ușă stricată, gătește, schimbă becurile etc, chiar atunci pe moment spune-i că apreciezi efortul sau gestul său.


Citește și:
Cum să „citești un bărbat în funcție de tipul de întâlnire și locul în care te invită

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle