Simți că explodezi? Ce cauzează aceste resentimente care îți macină liniștea și conexiunea cu partenerul

Te simți copleșită de resentimente, iar la partener nici nu îți mai vine să te uiți. Anumite nevoi emoționale sunt neîmplinite și e important să adresați asta în cuplu.

Nu e ceva neobișnuit să ai resentimente față de partener. Iar fiecare emoție negativă este purtătoarea unui mesaj important. Observi mesajul, discuți cu partenerul, negociați o cale comună în care să fiți amândoi mulțumiți. Dar nu mereu mesajul acesta este evident sau clar. Nu mereu știi să îl citești sau nu ești atentă la tine și ce se petrece ca dinamică interioară. În același timp să lași aceste emoții să facă ravagii ce îți oferă? Ce câștigi și ce pierzi? E necesar să le gestionezi într-un mod sănătos, să ceri ceea ce ai nevoie și să te calibrezi adecvat.


Exigențe

Uneori resentimentele apar din cauza unor exigențe sau așteptări nerealiste. Se setează niște standarde de-a dreptul imposibil de atins și cum nu se întâmplă lucrurile așa cum visezi, disconfortul emoțional duce la conflicte serioase cu partenerul sau o atitudine pasiv-agresivă. Aceste exigențe pot fi legate de mituri relaționale, cum ai văzut pe social media că se derulează relațiile, comparații nerealiste ce țin de statut social, nivel relațional, grad de evoluție al relației. Pot fi consecința unui grad de îndreptățire sau viziune despre sine unde ești specială și ai dreptul la un tratament special.


Repetarea aceluiași gest

Partenerul știe ce te deranjează, de ce, i-ai repetat asta de nenumărate ori. Din păcate deși i-ai cerut un comportament schimbat acesta nu apare. În mod conștient acționează în aceeași manieră care știe că te rănește.

Lipsa limitelor

Sau intruziuni care nu primesc limite, nu sunt corectate, limitele nu sunt restabilite atunci când este necesar. Pe tiparul acum impun o limită clară și spun un nu ferm, data viitoare trec cu vederea. Iar ceilalți cum să respecte niște limite pe care nu le respecți în primul rând tu? Asta se petrece în relație cu familia de origine a partenerului, poate cu prietenii lui.


Lipsa predictibilității

Nu ai liniștea că știi la ce să te aștepți din partea partenerului, ci dimpotrivă. Este instabil, se răzgândește, promite ceva și nu se ține de cuvânt. Nu este doar o pregnantă lipsă a predictibilității care te face să te simți în aer, nici nu te poți baza pe el, de unde puternica senzație a singurătății deși eventual chiar locuiți împreună.


Lipsa aprecierii

Eforturile pe care le depui nu sunt văzute, recunoscute, apreciate de partenerul tău. Ai impresia că indiferent cât de mult te străduiești, pentru el nu va fi de ajuns. Te ceartă, te critică, te tratează cu aroganță sau ca și cum sunteți șef (el) și subaltern (tu).

Nedreptatea

De multe ori ai spus că nu simți că vă aflați în aceeași echipă. Iar felul în care manifestă nedreptatea față de tine este un alt argument pentru această idee teribil de deranjantă. Indiferent de ce faci tu, de care e dinamica, el mereu ia apărarea celorlalți. Și afirmă că se așteaptă ca tu să lași de la tine sau să fii cea care greșește. Înainte să afle faptele ești judecată și cu sentința dată.


Grija de sine…

… este ceva ce partenerul nu înțelege sau îi trezește gelozia, teama că te-ar putea pierde. Grija de sine înseamnă timp pentru sine și o anumită doză mică de indisponibilitate care nu se potrivește cu nevoia acută de control a partenerului. Din control dorește ca el să îți coordoneze programul, activitățile, cât durează ele.

Citește și:
Crezi că partenerul tău suferă de depresie? Cum îl poți sprijini corect

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle