Internetul ne conecteaza, vine cu raspunsuri la intrebari, cu solutii la probleme, dar si cu metode de relaxare. De aceea si din alte sute de motive, pur si simplu, nu putem trai fara el. La fel si copiii nostri, care de multe ori ne-o iau inainte cand vine vorba de tehnologie. Si, desi a ne petrece timpul online poate fi extrem de placut si util, Internetul reprezinta un real pericol pentru minori.
De fapt, Internetul poate face copiilor mai mult rau decat bine. Lucru usor de inteles daca luam in calcul ce ii defineste pe cei mici: lipsa discernamantului si a experientei de viata, instabilitatea mental-emotionala, dar si pericolele pe care le ascunde Internetul, la care copiii sunt mai vulnerabili. Totusi, fie ca vrem sau nu, Internetul face parte din universul celor mici, iar influenta lui va spori tot mai mult pe viitor. Trebuie sa acceptam, chiar daca nu ne place, ca statul in fata blocului, verile petrecute la tara sau alergatul dupa mingi prin parc au devenit pentru copiii de astazi activitati mai putin dezirabile. Ei sunt mai interesati de jocurile pe computer si de Internet.
Asa ca, in loc sa ne impotrivim cursului natural al lucrurilor si sa ne tot dam exemplu, „cand eram eu copil…, am face mai bine sa gasim solutii pentru a-i proteja impotriva noilor amenintari – cele din mediul online. Si fiindca stim ca pentru tine, ca mama, nimic nu este mai important decat siguranta copilului tau, iata cateva sugestii care te vor ajuta sa il feresti de pericole atunci cand intra pe net.
E bine sa il supraveghezi pe cel mic nu doar afara, ci si in casa, atunci cand e online. Poti sa faci asta simplu, fara sa simta ca ii incalci intimitatea daca pui computerul cu acces la Internet in camera in care va petreceti timpul impreuna si nu in camera lui. Asta il impiedica sa navigheze nesupravegheat sau sa se lase ademenit de tot felul de invitatii din partea strainilor sau de mesaje virusate. In plus, va intelege ca asa stau lucrurile si nu se va supara ca mai arunci un ochi din cand in cand pe ecranul lui.
Cand vine vorba de activitatile online, trebuie sa tii cont de varsta lui. Stiai ca Facebook si YouTube, dar si mesageria instantanee pot fi periculoase pentru copiii sub 16 ani? Pentru ca orice pagina sau aplicatie prin care copilul tau poate fi abordat de straini este un spatiu cu potential daunator. Si totusi, in ziua de astazi, Facebook-ul este cea mai usoara forma de comunicare online. Si probabil pana si copilul tau stie asta. Asa ca nu iti va fi usor sa-i interzici sa-l foloseasca. Dar propune-i o intelegere: are voie sa stea pe Facebook atat timp cat comunica doar cu prietenii pe care ii stie si in realitate.
Este foarte important sa vorbesti cu copilul tau despre siguranta in mediul online. Spune-i ce are voie si ce nu are voie sa faca. De exemplu, nu are voie sa dea nimanui, sub nici o forma, numele complet, adresa, numarul de telefon, scoala la care invata sau poze cu el. Pune toate aceste reguli pe hartie si lasa lista langa calculator sa-i reaminteasca ce are de facut de fiecare data cand intra pe net. Daca nu te asculta, fa-l sa inteleaga ca la fel ca pe strada, unde traverseaza doar pe culoarea verde, si pe Internet exista cateva reguli pe care trebuie sa le respecte.
Poate cea mai simpla metoda care te ajuta sa-l feresti pe cel mic de pericolele Internetului este sa filtrezi si sa blochezi continutul inadecvat copiilor. In functie de nivelul de securitate pe care ti-l doresti, poti modifica setarile din browser-ul de navigare, restrictionand accesul la anumite pagini, cuvinte sau imagini. Sau poti folosi un soft¬ware special pentru filtrare. Aici, chiar Internetul iti vine in ajutor – iti pune la dispozitie numeroase programe de control parental pe care le poti descarca gratuit: Blue Coat ® K9 Web Protection, Crawler Parental Control, Junior Protect sau Robokid, in functie de tipul de computer pe care il utilizezi.
Relatia dintre tine si copilul tau se bazeaza, fireste, pe incredere. El stie ca tu esti acolo ca sa-l aperi, sa-l incurajezi si sa ai grija de el. Ce-ar fi daca ai folosi asta in avantajul tau si cand vine vorba de statul pe net? Invata-l sa apeleze la tine atunci cand ceva il face sa se simta inconfortabil. Ii poti spune ca poate veni la tine de fiecare data cand nu stie ce are de facut, cand apar situatii noi sau cand nu se simte in largul lui. Dar asta se va intampla doar atunci cand micutul tau va fi convins ca nu o sa exagerezi si n-o sa-l faci sa se simta vinovat. Asa ca asigura-l si demonstreaza-i ca stii sa ii apreciezi increderea.
Foto: Guliver