O activitate dinamică, multă muncă manuală, constantă, studiu și rezultate chiar... roditoare. De ce grădinăritul este recomandat și poate fi considerat chiar o formă de terapie.
În pandemie ai încercat diverse modalități de a face față. Citit, filme, reorganizat dulapul, redecorat casa, zugrăvit etc. Fiecare după posibilități a încercat să își umple timpul, să se simtă util, să mai reducă din impactul stării de urgență, apoi de alertă și pandemiei în sine. Iar grădinăritul este una dintre activitățile care de 1 an încoace a luat amploare. De ce a funcționat atât de bine? Pentru că este ca o formă de autoterapie. Așa că fie stai la curte, ai o terasă, un balcon, ori ai meșterit la ghivece chiar în mijlocul sufrageriei iată ce trebuie să știi.
Cum se poate să te conectezi cu o plantă? După ce i-ai schimbat ghiveciul, ai căutat informații despre îngrijirea ei, ce pământ îi trebuie, o uzi, îi pui îngrășământ, ajungi să îi urmărești evoluția și chiar să îți pese ce se întâmplă cu ea. Mai știi cum bunicele vorbeau cu plantele de apartament de parcă erau niște copii? Așadar exersezi conexiunea poate și la nivel de întreagă grădină, ca un fel de comunitate… de plante. Te conectezi și cu natura, diversele sale componente, înveți să te ancorezi în aici și acum.
Tot procesul de grădinărit presupune un consum mare de energie și efort susținut. Sapi, cari saci de pământ, pietre, ghivece, te apleci, te ridici, stai în aceeași poziție minute bune, practic lucrezi mai multe grupe de mușchi în combinație cu izometrie. Dacă stai la curte sau ai terasă, te bucuri și de soare, aer liber, îți iei doza de vitamina D, dar mare grijă la insolație sau arsurile solare.
Stresul, furia, frustrarea își găsesc astfel o cale utilă și sigură de eliberare. Toată acea tensiune se consumă fără să o îndrepți către cineva. Nu de puține ori s-a întâmplat să ai un coflict doar pentru că erai nervoasă dinainte. Să fii supărată de la serviciu de exemplu și să te descarci partenerul de viață sau copii. Iar pandemia cu tot ce a adus ea a fost o adevărată pepinieră pentru emoțiile negative.
Cele câteva ghivece de pe balcon sau terasă, grădina din spatele casei au nevoie de întreținere permanentă. Poate ai un animal de companie, poate nu, dar câteodată grădinăritul în sine devine o entitate, un altfel de animăluț căruia îi porți de grijă. Prin tot acest proces reînveți să te îndrepți către tine. Căci pandemia, lucrul de acasă, statul mult în casă ne-au făcut să devenim poate mai neglijenți, să mai sărim pași din acea rutină de self care pe care înainte o practicam cu sfințenie.
Faci tot ce trebuie, ca la carte, însă nu depinde în întregime de tine dacă anumite plante se vor adapta, se vor dezvolta sau se vor ofili. Prin urmare grădinăritul te învață să faci ce poți, ce ține de tine, dar fără asumarea exagerată a deznodământului care e în afara sferei tale de control. Poți gestiona vremea, natura? Sigur că nu. La fel și în relațiile cu cei din jur. Poți răspunde de faptele și comportamentele tale, nu de ale lor.
Ești pasionat de grădinărit? Vezi și: Plumeria – plantare și îngrijire. Cum să reziste mai mult în grădină sau pe balcon
Foto: PR